Κοτζιάς από Κόρινθο: Η συμφωνία των Πρεσπών εμπόδιο στον αλυτρωτισμό

Ομιλία στην Κόρινθο πργματοποίησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Η ομιλία έγινε στην κατάμεστη, όπως αναμενόταν, αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου.  

 

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, στο μνημόνιο με την Λιβύη, την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και γενικότερα στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξέφρασε την άποψή πως η Ελλάδα παριστάνει την μικρή Τουρκία στις διεθνείς σχέσεις ενώ τόνισε πως τον στρατό μας πρέπει να φροντίζει για την ασφάλεια της χώρας και όχι να κάνει τον αστυφύλακα σε άλλες.

 

Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας,υποστήριξε ότι βασίζεται σε 3 άξονες. Να είναι αφεντικό στην περιοχή, να ελέγχει τους φυσικούς πόρους και να έχει την Ελλάδα περικυκλωμένη. Αναφερόμενος στον τρίτο άξονα είπε πώς ότι δεν κατάφεραν να κάνουν οι Τούρκοι με τα Σκόπια, το επιχειρούν τώρα με την Λιβύη. Γενικότερα για την τακτική της Τουρκίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής υποστήριξε πώς οι Τούρκοι αρέσκονται στο να επικαλούνται στρεβλά το διενθές δίκαιο ενώ περιμένουν την στιγμή που οι μεγάλες δυνάμεις αναλώνονται σεεσωτερικά ζητήματα ώστε να κάνουν τις ενέργειες τους στην ευρύτερη περιοχή.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρέμβαση στην Συρία σε μία εποχή που βρίσκει την Αγγλία αντιμέτωπη με το BREXIT, την Γερμανία σε ένα ασταθές πολιτικό τοπίο, το Ισραήλ για πολλούς μήνες χωρίς κυβέρνηση και τις Η.Π.Α. σε μία “σχετική” προεκλογική περίοδο.

 

Τέλος αναφέρθηκε στην συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας πώς η συμφωνία λειτούργησε ως εμπόδιο στον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών και τους ανάγκασε να αποδεχθούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την Αρχαία Ελλάδα και τον Μέγα Αλέξανδρο.  

 

peloponnisosnews.gr