L. Medical Λουτρακίου: Ρευματικά νοσήματα και κάπνισμα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το L- Medical Λουτρακίου συνεχίζει την προσπάθεια του για έγκυρη ενημέρωση του κοινού και κυρίως έγκαιρη πρόληψη σε θέματα υγείας, Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρευματολόγος του Πολυϊατρειου L-Medical Λουτρακίου κος Δημήτριος Λάσκος ενημερώνει για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα σε σχέση με το κάπνισμα.

 

 

 

Λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα

 

 

Επιτακτική διαπιστώνεται η ανάγκη εκπαίδευσης των ασθενών με ρευματικά νοσήματα από τους ρευματολόγους τους, σχετικά με τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος, ιδιαίτερα επειδή σημειώνεται έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των ασθενών αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κάπνισμα στην εξέλιξη των νοσημάτων τους.

 

Σύμφωνα με μελέτες το κάπνισμα έχει άμεση επίδραση στην εξέλιξη των ρευματικών νοσημάτων και συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης συννοσηροτήτων. Μάλιστα, παρουσίασε έρευνα μεταξύ ρευματολόγων από 25 κράτη όπου, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να κόψουν το κάπνισμα, μόνο το 20% από αυτούς τους ασθενείς έχουν μπει σε πρωτόκολλα διακοπής του καπνίσματος.

 

Yπάρχει, επομένως, μια πιεστική και ακάλυπτη ανάγκη να βελτιωθεί η ευαισθητοποίηση των ρευματολόγων σχετικά με τη σημασία των συμβουλών για την παύση του καπνίσματος που πρέπει να παρέχουν στους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα.

 

Έχει διαπιστωθεί ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη των νοσημάτων και προκαλεί μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Είναι επίσης γνωστό ότι ο πιο μεγάλος κίνδυνος για τους ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είναι η εμφάνιση λοιμώξεων, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα, αφού αυτό αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων. Ειδικότερα, η διακοπή του καπνίσματος θεωρείται εξαιρετικά σημαντική στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αφού οι συγκεκριμένοι ασθενείς παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

 

Στην παρουσίασή της, η Dr Harris έθεσε τους πέντε κυριότερους λόγους για τους οποίους οι ρευματολόγοι οφείλουν να ωθούν τους ασθενείς τους στη διακοπή του καπνίσματος:

 

• Βελτίωση της ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία

• Μείωση της πιθανότητας λοιμώξεων εξαιτίας της ανοσοκατασταλτικής θεραπείας

• Καλύτερη ανταπόκριση στην προσπάθεια μείωσης της δόσης φαρμάκων

• Μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων καθώς και καρκίνου στους ασθενείς

• Μείωση της θνησιμότητας

 

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία και για προγραμματισμό ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του L- Medical στο 27440.26400.