L. Medical Λουτρακίου: Τι είναι το PSA; - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

O ιατρός Ευάγγελος Μπουλινάκης MD, χειρουργός ουρολόγος του L. Medical Λουτρακίου, εξηγεί τι είναι το PSA και γιατί πρέπει να γίνεται ειδική αιματολογική εξέταση γι' αυτό το προστατικό αντιγόνο.

 

 

Τι είναι το PSA;

 

Το προστατικό αντιγόνο είναι μία πρωτεΐνη την οποία παράγει ο ίδιος ο προστάτης και εξαιτίας της ρευστοποιείται το σπέρμα ώστε τα σπερματοζωάρια να μπορούν να προχωρήσουν στην γονιμοποίηση ευκολότερα. Αποτελεί καρκινικό δείκτη για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη.

 

 

Προετοιμασία για την εξέταση PSA

 

Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία για την αιματολογική εξέταση, ούτε χρειάζεται να είστε νηστικοί. Όμως υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία και το αποτέλεσμα. Μερικοί απ’ αυτούς είναι:

 

  • H εκσπερμάτιση, μεταβάλει τη συγκέντρωση του ελεύθερου PSA, γι΄αυτό καλό θα ήταν να απέχετε από την σεξουαλική δραστηριότητα για 3 ημέρες

 

  • Αν λαμβάνετε αγωγή για οξεία προστατίτιδα καλό είναι να γίνει η μέτρηση μετά το τέλος της θεραπείας

 

 

Εξέταση PSA

 

PSA ή αλλιώς προστατικό αντιγόνο είναι μία εξέταση αίματος, η οποία συνιστάται σε όλους τους άνδρες που έχουν ξεπεράσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους. Ανιχνεύει τον καρκίνο του προστάτη, καθώς PSA είναι το ένζυμο που εκκρίνουν τα επιθηλιακά κύτταρα του προστάτη και πάντα περνάει στην κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντική η αιματολογική εξέταση. Άντρες με οικογενειακό ιστορικό πρέπει να πραγματοποιούν την εξέταση νωρίτερα, δηλαδή γύρω στα 40 χρόνια.

 

 

Φυσιολογική τιμή PSA

 

Οι φυσιολογικές τιμές του PSA είναι σχετικές, καθώς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία. Σε περίπτωση που ο γιατρός θεωρήσει ότι οι τιμές του προστάτη είναι αυξημένες, θα ζητηθεί βιοψία για να διερευνηθούν περαιτέρω αυτές οι τιμές.

 

Η εκτίμηση της υψηλής τιμής στον καρκίνο του προστάτη είναι πολύ σημαντική, καθώς σε συνδυασμό με το κλινικό υπόβαθρο του ασθενούς μπορεί να δικαιολογείται. Για παράδειγμα μια ενδεχόμενη ουρολοίμωξη ή λιθίαση μπορεί να δείξει τέτοιες τιμές.

 

 

Στόχος να εντοπιστεί ο καρκίνος στο πρώτο στάδιο

 

Η εξέταση PSA έχει ως στόχο να εντοπιστεί ο καρκίνος όσο γίνεται γρηγορότερα για να μπορέσει να καταπολεμηθεί κατάλληλα, ανάλογα με το μέγεθός του και την ηλικία του ασθενούς.

 

Έχει βρεθεί ότι ο ετήσιος έλεγχος σε άντρες άνω των 50 ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες θανάτου, αφού αυτή η μορφή καρκίνου αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά, χειρουργικά.

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του προστάτη;

 

  • Είναι πολύ αργός στην εξέλιξη

 

  • Εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλες ηλικίες

 

  • Αν τα στάδια του καρκίνου ξεφύγουν, τότε οι θεραπείες συχνά επηρεάζουν την σεξουαλική δραστηριότητα του άνδρα

 

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία και για προγραμματισμό ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του L- Medical στο 27440.26400.