Mαγνήσιο και όχι ασβέστιο για γερά οστά

Όλοι μας πιστεύαμε ότι το ασβέστιο είναι το «Άγιο Δισκοπότηρο» για τα οστά και τα δόντια μας. Ωστόσο, το ασβέστιο είναι μόνο ένας από τους παράγοντες  για τη διατήρηση της υγείας τους. Σε μια μελέτη που διενεργήθηκε από την Παιδιατρική Εταιρεία στις ΗΠΑ, αποδείχθηκε ότι το μαγνήσιο είναι πολύ καλύτερο για τα οστά των παιδιών και των εφήβων -{Mαγνήσιο και όχι ασβέστιο για γερά οστά}.

 

 

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2004, οι άνθρωποι που έχουν υπερβολική ποσότητα ασβεστίου πάνω στις στεφανιαίες   αρτηρίες είναι 17 φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή. Τα υψηλά επίπεδα της LDL καθώς και  η περίσσεια ποσότητα ασβεστίου είναι η αιτία.

 

 

Σε μια μελέτη του 2007 αποδείχθηκε ότι το ασβέστιο από τα τρόφιμα είναι καλύτερο για την υγεία των οστών παρά για τα συμπληρώματα ασβεστίου μετά την εμμηνόπαυση. Μελέτη του 2008 έδειξε ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου προκαλούν καρδιακή προσβολή μετά την εμμηνόπαυση. Στη μελέτη αυτή έλαβαν μέρος 12.000 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, τα οποία ελάμβαναν 500 mg ασβεστίου κάθε μέρα. Το ενδιαφέρον της μελέτης αυτής υπήρξε το γεγονός ότι τα άτομα που έπαιρναν 500 mg ασβεστίου την ημέρα είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν καρδιακό επεισόδιο.

 

 

Η καλύτερη πηγή για λήψη ασβεστίου είναι το φαγητό

 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση, η καλύτερη πηγή για λήψη ασβεστίου είναι το φαγητό. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν ασβέστιο μέσω της τροφής δεν χρειάζονται συμπληρώματα ασβεστίου.

 

Αν και τα συμπληρώματα ασβεστίου προωθούνται από τους γιατρούς, με σκοπό την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, εάν ληφθούν καθημερινά, μπορεί να επιδεινώσουν την υγεία σας. Η πλειοψηφία των συμπληρωμάτων ασβεστίου περιέχει ανθρακικό ασβέστιο που σε αντίθεση με το ασβέστιο εισέρχονται στα κύτταρα. Μέχρι στιγμής, είχαμε πλύση εγκεφάλου ότι η κατανάλωση τυριού και γάλακτος βελτιώνει την υγεία των οστών και των δοντιών. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος. Για το ασβέστιο, χρειαζόμαστε χηλικό παράγοντα..

 

 

Σύμφωνα με τον Steven Abrams, καθηγητής Ιατρικής στο Κολλέγιο Χιούστον, η σωστή ποσότητα μαγνησίου, όχι ασβεστίου, έχει ουσιαστική σημασία για το πάχος των οστών στους νέους.

 

 

Τα παιδιά χρειάζονται πολλά πράγματα για να έχουν υγιή οστά, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και του ασβεστίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς χρησιμοποιούν για να δώσουν ασβέστιο στα παιδιά τους για ισχυρά οστά και δόντια. Αλλά, τώρα, πρέπει να δώσουν κυρίως το μαγνήσιο..

 

 

Οι ηλικιωμένοι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν κατάγματα συχνότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή Kathryn M. Ryder από το Πανεπιστήμιο του Tennessee. Πρόσθεσε ότι τα κατάγματα εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της χαμηλής BMD (οστική πυκνότητα).

 

 

100 g μαγνησίου σε καθημερινή βάση αυξάνουν τη ΒΜD κατά 2%.

 

Διατροφικές πηγές μαγνησίου

 

Οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και είναι 320 mg ημερησίως για γυναίκες και 420 mg για άνδρες και παιδιά. Άτομα που έχουν έλλειψη του μετάλλου θα πρέπει να λαμβάνουν φυσικά περισσότερο από αυτό, ώστε να αποκαταστήσουν τα φυσιολογικά επίπεδα.

 

 

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (το μαγνήσιο είναι ένα συστατικό της χλωροφύλλης τους), οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το κακάο, τα μπαχαρικά, τα δημητριακά, το αβοκάντο οι λιπαροί σπόροι όπως το σουσάμι, ο ηλιόσπορος και o λιναρόσπορος.

 

Όπως βλέπετε η γκάμα των καλών πηγών είναι πλουσιότατη, αλλά και άλλα τρόφιμα  διαθέτουν μικρότερες ποσότητες.

 

Το νερό επίσης αποτελεί σημαντική πηγή μαγνησίου, με την προϋπόθεση ότι είναι «σκληρό» και συνεπώς πλούσιο σε μέταλλα. Το μεταλλικό νερό μπορεί να δώσει ως και 400 mg μαγνησίου σε αντίθεση με το «μαλακό» νερό που έχει περίπου 6 mg. Γι αυτό το νερό δε θα πρέπει ούτε να αποσκληρύνεται ούτε να αποστάζεται.

 

 

πηγή: www.naturanrg.gr