Μαρτυρίες πρόσφυγα για τις συνθήκες διαβίωσης στην ανοιχτή δομή της Κορίνθου

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ώρες, φωτογραφίες και μαρτυρίες πρόσφυγα που βρίσκεται στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Κόρινθο, οι οποίες αποτυπώνουν τόσο τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης, όσο και την ανυπαρξία της πολιτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ως προς την αξιοποίηση των κονδυλίων που έρχονται από την Ευρώπη για τον σκοπό αυτό.

 

Πιο συγκεκριμένα, σε μία εκ των φωτογραφιών φαίνονται πολλά ψυγεία πακεταρισμένα, μέσα σε μια εκ των σκηνών που έχουν στηθεί, αλλά η οποία όπως φαίνεται δεν λειτουργεί (μέχρι τώρα) για την παραμονή προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στην δομή. Ο εν λόγω πρόσφυγας που βγάζει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες, αναφέρει ότι βρίσκεται στη δομή περίπου τρεις εβδομάδες, αλλά τα ψυγεία παραμένουν ακόμα στα κουτιά τους χωρίς να μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιήσει.

 

 

Το ίδιο σκηνικό και με ένα κοντέινερ που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου και σύμφωνα με τον πρόσφυγα μέσα περιέχει πλυντήρια, τα οποία ο ίδιος είδε όταν κάποια στιγμή το είχαν ανοίξει κάποιοι υπεύθυνοι.

 

 

Όσο συνεχίζονται οι μαρτυρίες, συνοδεία φωτογραφικού υλικού, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Όπως θα δείτε, διακρίνονται ορισμένες μηχανές, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόσφυγα φαίνεται να είναι θερμαντικές, αλλά ίσως είναι και μεγάλοι θερμοσίφωνες. Όπως και να έχει, οι δομές όπου διαμένουν οι άνθρωποι αυτοί, παραμένουν χωρίς θέρμανση με αποτέλεσμα τα βράδια να κρυώνουν μικρά παιδιά και ενήλικες, ενώ και το νερό είναι μόνιμα κρύο, γι’αυτό και κάθε φορά που οποιοσδήποτε αποφασίζει να κάνει μπάνιο “σφίγγει” τα δόντια του.

 

 

Ο πρόσφυγας θίγει και το θέμα των χημικών τουαλετών, καθώς όπως τονίζει αυτές μπορεί να υπάρχουν αλλά απέχουν πολλά μέτρα από τον χώρο διαμονής, με αποτέλεσμα κυρίως τα βράδια όπου το κρύο είναι αρκετό, να χρειάζεται να διασχίσουν αρκετά μέτρα ως εκεί.

 

Τέλος, προσθέτονται και ορισμένα ακόμα στοιχεία, τα οποία επί της ουσίας παρουσιάζουν την συνολικά ελλειπή εγκατάσταση και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Για παράδειγμα, στους πρώτους μετανάστες που έφτασαν στην δομή δόθηκαν ορισμένες κουβέρτες, ενώ αργότερα προστέθηκαν και κάποιες ακόμα που ήταν αναγκαίες. Από εκεί και πέρα, όμως, ο αριθμός των ανθρώπων αυξήθηκε κατά πολύ και για αρκετούς δεν έφτασε ο διαθέσιμος αριθμός, οπότε και έχουν μείνει χωρίς κουβέρτες.

 

Προβλήματα υπάρχουν και στην ηλεκτρική ενέργεια, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο κόβεται περιοδικά.

 

Το σοβαρότερο όλων, βέβαια, είναι χωρίς αμφιβολία το θέμα του φαγητού, για το οποίο αρκετοί εξ αυτών διαμαρτυρήθηκαν στο κέντρο της Κορίνθου.

 

“Χθες το βράδυ, αρκετοί άνθρωποι αρρώστησαν από το φαγητό που μας έδωσαν. Ήταν μακαρόνια με κρέας. Αρρώστησα. Τη χθεσινή νύχτα έπρεπε να πάω στην τουαλέτα ίσως και 15 φορές. Ο πατέρας μου έφαγε επίσης από το κρέας και είναι κι αυτός άρρωστος”, λέει σαφώς αγανακτισμένος ο ίδιος.

 

klife.gr