Με χρήματα της Ε.Ε. το τουρκικό τείχος στα σύνορα με τη Συρία

To τεράστιο τσιμεντένιο τείχος, με το οποίο έχει αποκλείσει την μεθόριο με τη Συρία η Τουρκία, έχει κατασκευασθεί με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γράφει το «Der Spiegel» βασιζόμενο σε έρευνα του δικτύου European Investigative Collaborations (EIC).
 

Το μεθοριακό τείχος έχει ύψος τρία μέτρα και είναι εξοπλισμένο με κάμερες παρακολούθησης, εκτείνεται σε μήκος περί τα 828 από τα 911 χιλιόμετρα που εκτείνονται τα τουρκο-συριακά σύνορα.
 

Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν εφοδιάσει την τουρκική κυβέρνηση με τεχνολογία ασφάλειας και παρακολούθησης αξίας μεγαλύτερης από 80 εκατομμύρια ευρώ, για την προστασία των συνόρων σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
 

Στο ποσό περιλαμβάνεται η μεταφορά 35,6 εκατομμύρια ευρώ από τις Βρυξέλες στην τουρκική εταιρία Otokar στο πλαίσιο του περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος IPA, για την κατασκευή του θωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος 'Cobra II’ τα οποία χρησιμοποιούνται για περιπολίες πίσω από το διαχωριστικό τείχος.
 

Και εκτός των τειχών…

Το γερμανικό περιοδικό γράφει ακόμη πως «η γερμανική κυβέρνηση έχει επίσης εμπλοκή εξοπλίζοντας τους Τούρκους που πυροβολούν τους πρόσφυγες».

Αναφορά στο προσφυγικό προς την Ελλάδα

Όπως γράφει το DER SPIEGEL «η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για τους πρόσφυγες εξυπηρέτησε την κρίση: Λιγότεροι άνθρωποι πνίγονται πλέον στο Αιγαίο, όπου ο αριθμός με τις βάρκες να μεταφέρουν μετανάστες έχει μειωθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας».

Γράφει ακόμη ότι «η κατασκευάστρια εταιρία εξοπλισμών «Aselsan» της οποία την -πλειοψηφία των μετοχών κατέχει το τουρκικό δημόσιο- χρηματοδοτήθηκε με 30 εκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή θωρακισμένων και μη οχημάτων παρακολούθησης για να περιπολούν στα ελληνο-τουρκικά επίγεια σύνορα».

Πληροφορίες από SPIEGEL ONLINE 
Φωτο: hurriyetdailynews.com

 

zougla.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ