Εβρτογάν, Ιβάνοφ, Σκόπια, Τουρκία, προκλήσεις

Μέτωπο προκλήσεων από Ερντογάν και Ιβάνοφ

Μέτωπο προκλήσεων κατά της Ελλάδας, από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στις κοινές δηλώσεις τους χθες, μετά τη συνάντησή τους.

 

«Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν  και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα»., υπογράμμισε στη δήλωσή του, ο πρόεδρος των Σκοπίων.

 

«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη «Μακεδονία», συμπλήρωσε με τη σειρά του ο Ταγίπ Ερντογάν, που αγκαλιάζει χωρίς σκέψη και όρους κάθε εχθρό του ελληνισμού.

 

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Βερολίνο παρεχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Politico, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην τουρκική προκλητικότητα, υπογραμμίζοντας πως πρέπει «να επιδείξουμε αποφασιστικότητα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας».

 

Εντωμεταξύ, σημαντική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη διαπραγμάτευση για το όνομα των Σκοπίων, δεδομένη την επίσκεψη του Γκιόργκι Ιβάνοφ στην Τουρκία και του Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο για τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ. Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ, κατά την οποία επισήμανε στην καγκελάριο της Γερμανίας ότι «ο δρόμος των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωσης προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ