Μια στάση στη Χάγη πριν τη ΔΕΘ: Η ατζέντα Μητσοτάκη στην Ολλανδία

Με την επίσκεψη στην Χάγη, αύριο και την Τετάρτη, κλείνει ο ευρωπαϊκός κύκλος επαφών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα.

 

Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στο Βερολίνο με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, θα έχει συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

 

Και σε αυτό το ταξίδι, ο πρωθυπουργός θα έχει στις «βαλίτσες» του το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ενώ αναμένεται να μεταφέρει στον κ. Ρούτε ότι η χώρα, με την αλλαγή της κυβέρνησης, έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της. Απώτερος στόχος είναι να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2021.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, είχε δηλώσει πως η χώρα μας θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για τη διετία 2019-2020 σημειώνοντας πως «πρώτα θα κερδίσουμε την αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε ζητήματα πλεονάσματος και χρέους».

 

Στη Χάγη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 14:15 με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στουσ δημοσιογράφους.

 

Νωρίτερα, ωστόσο, και συγκεκριμένα στις 11:30, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Αϊντχόβεν και ειδικότερα, το Eindhoven University of Technology. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να αναπτυχθούν συνέργειες με την ολλανδική πλευρά και να εξεταστούν συμπράξεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.

 

Στην Ολλανδία, θα ταξιδέψουν μαζί με τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόριος Δημητριάδης, η πρέσβυς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού, καθώς και ο Διευθυντής του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Δημήτριος Μητρόπουλος.

 

Και μετά... ΔΕΘ

 

Το βάρος του κυβερνητικού επιτελείου, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Χάγη, θα πέσει στην ΔΕΘ, που ανοίγει τις πύλες της το ερχόμενο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

 

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη, και συναντήθηκε με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις και να επεξεργαστεί τα αιτήματα τους.

 

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως «έχουμε καταφέρει και έχουμε αντιστρέψει μια τάση όπου ο δείκτης αισιοδοξίας στην Ευρώπη πέφτει, ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει».

 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην ομιλία του στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο και μια συνεκτική πολιτική για τη Βόρεια Ελλάδα.

 

Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και του συντελεστή στα διανεμόμενα κέρδη από το 5% στο 10%.

 

newsit.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ