Ο κόκκινος βολβός που «καθαρίζει» και προστατεύει το ήπαρ

Κάποια από τα συστατικά του παντζαριού έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν και αναστρέφουν την ηπατική βλάβη που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, προστατεύοντας έτσι το ήπαρ.

 

Ο βαθυκόκκινος βολβός που ρίχνει την αρτηριακή πίεση.

Το φρέσκο παντζάρι είναι ο καλύτερος φίλος του ήπατος. Το ζωηρό, πορφυρό χρώμα του οφείλεται στις βεταλαΐνες, φυτοχημικά με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα παντζάρια είναι από τις πιο πλούσιες πηγές βεταΐνης, ενός αμινοξέος που σχετίζεται με τη σωστή λειτουργία και αποτοξίνωση του ήπατος.

Η βεταΐνη βοηθά το ήπαρ να διασπά τα λίπη, τα οποία κατόπιν μεταφέρονται στο λεπτό έντερο μέσω της χολής. Έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να προλαμβάνει και αναστρέφει την ηπατική βλάβη που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα παντζάρια προστατεύουν επίσης το ήπαρ από διάφορες τοξικές ουσίες, όπως κάποια φάρμακα και παρασιτοκτόνα.

 

ygeiamou.gr