Ο παπα-Χρύσανθος «Τζόκοβιτς» λειτουργεί στην Κυψέλη και ευλογεί τον Τσιτσιπά

Στο ιερό παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου στην Κυψέλη η πρωινή λειτουργία μόλις έχει ολοκληρωθεί. Ο πατήρ Χρύσανθος ολοκληρώνει το θρησκευτικό κήρυγμα του στους πιστούς, τακτοποιεί τις εκκρεμότητες του ναού και παίρνει τον δρόμο για το Τατόι Τένις Κλαμπ. Περίμενε μήνες αυτήν τη στιγμή. «Πρώτη φορά θα δούμε τον Στέφανο Τσιτσιπά να παίζει στην Ελλάδα. Είναι δυνατόν να παίξει ο Στέφανος χωρίς την ευλογία μου;» μονολόγησε βιαστικά και αναχώρησε για το Τατόι. Εκεί έγινε τυχαία η συνάντησή μας.

 

 

Του Κώστα Ασημακόπουλου

 

 

Εκείνη την ημέρα στην εκπληκτική εγκατάσταση του τένις κλαμπ στο Τατόι είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Το ντεμπούτο του Τσιτσιπά στην Ελλάδα θα παρακολουθούσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θεατές, εθελοντές, υπηρεσίες ασφαλείας, δημοσιογράφοι, επίσημοι και θαυμαστές των αθλητών στριμώχνονταν ο καθένας για το δικό του σκοπό. Στους διαδρόμους μεταξύ των κορτ όπου παίζονταν οι αγώνες παρατήρησα έναν παπά. Υπέθεσα πως θα ήταν από την γειτονική ενορία ή θα συμμετείχε σε κάποια τελετή εγκαινίων. Παρατήρησα, όμως, πως ο πατήρ δεν «χάζευε» τους αγώνες, αλλά σχολίαζε με τενιστικούς όρους κάθε φάση των αγώνων του Davis Cup που στο μεταξύ είχαν ξεκινήσει.

 

 

pappas11.jpg

Σέλφι με τον Στέφανο Τσιτσιπά στο Τατόι

 

 

 

«Είμαι παπάς και τενίστας»

 

 

Τον πλησίασα διακριτικά και με έκπληξη τον άκουσα να συζητά με γνωστό προπονητή για τις τεχνικές ικανότητες των Πολωνών και τις αδυναμίες των Μονεγάσκων. «Τους “έχουμε” τους Μονεγάσκους. Με τους Πολωνούς θα περάσουμε δύσκολα. Το διπλό τους δεν “παίζεται”. Είναι δυνατοί στην επιστροφή και στο δεύτερο χτύπημα» έλεγε χαμηλόφωνα στον προπονητή πλάι του, ο οποίος τον άκουγε με σεβασμό. Εκεί δεν άντεξα. Αφού συστήθηκα ρώτησα ρώτησα τον πατέρα πώς βρέθηκε στη διοργάνωση και αν είχε ξαναδεί… τένις. Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Τενίστας είμαι, κύριε. Για την ακρίβεια και παπάς και τενίστας. Το τένις και ο αθλητισμός είναι η ζωή μου».

 

 

dsc02103.jpg

Μαζί με το μεγάλο αστέρι Κ14 Μικαέλα Λάκη στο Τατόι

 

 

Για καλή μου τύχη και πριν φανεί η έκπληξη μου μας διέκοψε ο πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Λιβαδειάς Γιώργος Καραμάνης ο οποίος είχε μαζί του την πρωταθλήτρια Ευρώπης Κάτω 14 ετών Μικαέλα Λάκη και το μπαμπά της Γιάννη. «Πάτερ, να σου συστήσω το μεγάλο αστέρι του ελληνικού τένις από τη Λάρισα που πήρε το πρωτάθλημα Ευρώπης Κ14. Σε λίγο καιρό θα παίζει στα ίσια και τη Σάκκαρη».

 

 

Η ευλογία στη Μικαέλα Λάκη

 

 

Ο πατέρας χάρηκε πολύ. Εδωσε την ευλογία του στη Μικαέλα και τον μπαμπά της, και η συζήτηση περιστράφηκε σε τεχνικά θέματα του τένις που ομολογώ πως αδυνατούσα να παρακολουθήσω. «Κύριε δημοσιογράφε γράψτε πως το τένις θα βγάλει πολλά μεγάλα αστέρια τα επόμενα χρόνια. Είναι ένα άθλημα που ταιριάζει στον Έλληνα, διότι ο Ελληνας φέρνει επιτυχίες όταν παίζει μόνος του. Οι επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη είναι μόνη αρχή. Η Μικαέλα Λάκη θα μας κάνει περήφανους. Είναι μεγάλο ταλέντο».

 

 

Σέλφι με τον Χουρκάτς

 

 

Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν όταν πατήρ Χρύσανθος μέσα στο πλήθος αναγνώρισε τον Πολωνό σούπερ σταρ Χούμπερτ Χουρκάτς που είναι Νο 36 στην παγκόσμια κατάταξη και ετοιμάζονταν να αντιμετωπίσει τον Στέφανο Τσιτσιπά. Κατά σύμπτωση τον αντιμετώπισε ο Τσιτσιπάς και χθες στη Σανγκάη. Ο Πολωνός για ώρα περνούσε απαρατήρητος μεταξύ των Ελλήνων θεατών μέσα στο Τατόι κλαμπ, αλλά ο ιερωμένος τον αναγνώρισε, τον πλησίασε και αφού έβγαλε μαζί του σέλφι τον συνεχάρη για την σταθερή και συγκροτημένη παρουσία του. «Ο Χουρκάτς είναι μεγάλος αθλητής. Μη βλέπετε που εδώ δεν τον ξέρει κανείς εδώ μέσα. Στο εξωτερικό γίνεται χαμός μόνο για να τον χαιρετήσεις», πρόσθεσε.

 

 

papas-hurkaz.jpg

Ο πατήρ Χρύσανθος με τον Πολωνό σούπερ σταρ Χούμπερτ Χουρκάτς

 

 

Ανέβασε κατηγορία τον ΑΟ Λιβαδειάς

 

 

Τότε αντιλήφθηκα πως έχω να κάνω με έναν «γκουρού» του τένις, ο οποίος μου αποκάλυψε πως έχει παρακολουθήσει 9 τουρνουά ATP στο εξωτερικό, το επαγγελματικό ντεμπούτο του Τσιτσιπά και πως ο ίδιος είναι τενίστας και μάλιστα πρόσφατα ανέβασε κατηγορία την ομάδα της Λιβαδειάς με την οποία αγωνίζεται: «Οποτε βρίσκω χρόνο παίζω τένις πρώτα  π΄όλα για τη σωματική μου άσκηση και υγεία και έπειτα επειδή λατρεύω το άθλημα. Παλιά έπαιζα ποδόσφαιρο αλλά έγινε άθλημα συμφερόντων και το άφησα. Το τένις είναι γνήσιο, καθαρό άθλημα. Με τον Α.Ο.Λιβαδειάς πρόσφατα πήραμε και την άνοδο στη Β΄κατηγορία μετά από νίκη μου στον καθοριστικό αγώνα».

 

 

papastenis1.jpg

Μαζί με τον Γιώργο Καραμάνη με τη νίκη του παπά Χρύσανθου που απέφερε την άνοδο του Α.Ο.Λιβαδειάς στην Β΄κατηγορία

 

 

Αφιερώθηκε 20 χρόνια σε μοναστήρι

 

 

Η αγάπη του για το τένις ξεκίνησε όταν ήταν σε μονή κοντά στη Λιβαδειά: «Μετά από 20 χρόνια ασκητικής ζωής στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά στον Ελικώνα ένιωσα την ανάγκη να έχω μία επαφή με τα εγκόσμια και να αθληθώ. Ξεκίνησα το τένις στην κοντινή Λιβαδειά και από τότε δεν έχω σταματήσει να παίζω και να ασχολούμαι όποτε μου δίνεται βέβαια η ευκαιρία. Χρωστάω πολλά στον δάσκαλο μου Χρήστο Χατζηροδιά που παίζαμε μαζί και στο διπλό. Οι αντίπαλοι μου που αρχικά με βλέπουν με τα ράσα δε με “ζυγίζουν” καλά. Κάποιοι ξέρετε τώρα, γελάνε, αλλά μετά τον αγώνα… κλαίνε».

 

 

Φοράει το καπέλο του Τζόκοβιτς

 

 

Ο πατήρ Χρύσανθος θυμάται κάθε μεταβολή στην παγκόσμια κατάταξη ανδρών και γυναικών και φυσικά λατρεύει το Νόβακ Τζόκοβιτς φορώντας μάλιστα και ένα καπέλο του: «Δεν είναι τυχαία στο νούμερ ένα της κατάταξης. Κάποιοι μου λένε πως μου αρέσει ο Τζόκοβιτς επειδή είναι Σέρβος ορθόδοξος. Δε μου αρέσουν αυτές οι διακρίσεις. Ολοι οι άνθρωποι ότι και να πιστεύουν είναι το ίδιο. Ο Τζοκόβιτς ξεχωρίζει σαν αθλητής γιατί έχει κουλτούρα, δυνατή προσωπικότητα μέσα και έξω από το τερέν. Είναι επικοινωνιακός και ξεπερνάει τις δυσκολίες με την πίστη του. Φοράω πάντα το καπέλο του Τζόκοβιτς».

 

 

2.jpg

 

 

Έχει παρακολουθήσει 9 τουρνουά ATP

 

 

Όπως μας αποκάλυψε πριν αφιερωθεί στο Θεό σπούδασε τουριστικά επαγγέλματα και φωτογραφία και η αγάπη του στο τένις τον οδήγησε σε 9 τουρνουά του ATP Tour. Μεταξύ αυτών έχει ζήσει και το επαγγελματικό ντεμπούτο του Στέφανου Τσιτσιπά: «Εχω πάει 9 τουρνουά του παγκοσμίου τουρ. Είναι μεγάλες εμπειρίες. Εχω πάει 3 φορές στη Ρώμη, 3 στο Ρότερνταμ και 3 στη Σόφια. Μακάρι να γίνει και στην Ελλάδα μία τέτοια διοργάνωση. ;Eχω παρακολουθήσει το επαγγελματικό ντεμπούτο του Τσιτσιπά στο Αμστερνταμ το 2017 κόντρα στον Τσονγκά».

 

 

«Ο Τσιτσιπάς έχει κοινά με τους ασκητές»

 

 

Ο πατήρ Χρύσανθος κατά τη διάρκεια του Davis Cup συναντήθηκε φυσικά με τον Στέφανο Τσιτσιπά αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειας ακόμα και τη μικρή Ελισάβετ Τσιτσιπά που ήταν «μπολ γκέρλ» στη διοργάνωση. Του ζητήσαμε να μας αποκαλύψει τι του είπε πριν τους αγώνες:

 

 

«Του έδωσα την ευλογία μου και προσευχήθηκα να τον έχει ο Θεός καλά και να έχει την υγεία του και αυτός και όλη η οικογένεια του. Είχα παρακολουθήσει από κοντά το επαγγελματικό ντεμπούτο του Στέφανου στο Ρότερνταμ το 2017. Ηταν μοναδική εμπειρία. Είναι σπάνιος χαρακτήρας και πολύ καλό παιδί και έχει στοιχεία μεγάλου αθλητή. Μην ξεχνάτε πως ο Τσιτσιπάς και αθλητές αυτού του επιπέδου έχουν πολλά κοινά με αυτούς που κάνουν ασκητική ζωή. Μπορεί ο Στέφανος να ζει μία έντονη κοσμική ζωή και να έχει όλα τα υλικά αγαθά αλλά για να παίξεις αγώνες μέσα στο top-10 πρέπει να είσαι ασκητής, να έχεις πίστη και γνώση και να μην παρασύρεσαι από τους πειρασμούς. Διαφορετικά θα χάσεις τον προορισμό σου και το μυαλό σου. Αυτές είναι οι μεγάλες ομοιότητες που πρέπει να αναδείξουμε και με αυτές τις αρχές και αυτά τα πρότυπα πρέπει να πορεύεται και η νεολαία μας. Θεωρώ τον Τσιτσιπά ξεχωριστό τενίστα και χαρισματική προσωπικότητα και θα γράψει ιστορία. Το πιο σημαντικό είναι πως δημιουργεί ένα καλό πρότυπο για τους νέους».

 

 

sak-xri-val.jpg

Μαζί με τη Μαρία Σάκκαρη και Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου

 

 

«Το δαχτυλίδι του Τζόκοβιτς στον Τσιτσιπά»

 

 

Λόγω της σημερινής αναμέτρησης του Τσιτσιπά με τον Τζόκοβιτς στη Σανγκάη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η ερώτηση για το εάν ο Στέφανος θα μπορέσει να πάρει τα ηνία από τον Τζόκοβιτς: «Κάποτε θα γίνει και αυτό αλλά όλα θέλουν το χρόνο τους. Μη βιαζόμαστε. Υπάρχουν ορισμένες ποιοτικές διαφορές αλλά και διαφορές εμπειριών. Ο Στέφανος μπορεί να γίνει νέος Τζόκοβιτς αλλά θα χρειαστεί πολύ δουλειά και πολύ χρόνο. Είναι σίγουρα από τους τενίστες που πιστεύω υπολογίζει πολύ ο Τζόκοβιτς και που όταν θα έρθει η ώρα θα του παραδώσει το δαχτυλίδι στα κόρτ».

 

ethnos.gr