Ο Σήφης Πολυζωίδης στο loutraki365.gr - Μια παράσταση "πείραμα" στην Κόρινθο

LEBENSRAUM και τα "παιχνίδια μυαλού" ξεκινούν την Παρασκευή 25 Μαΐου μέχρι και την Κυριακη 27 στο συναυλιακό χώρο Μαρία Δημητριάδη στην Κόρινθο, με μία παράσταση που καθηλώνει και δεδομένα προβληματίζει, πάνω σε κείμενο του Θανάση Τριαρίδη.

 

Ο τίτλος αναφέρεται ευθέως στο χιτλερικό δόγμα του Ζωτικού Χώρου» (Lebensraum), σύμφωνα με το οποίο ένας λαός δικαιούται να επεκταθεί σε ξένα, κοντινά ή και μακρινά εδάφη, όταν τα θεωρεί αναγκαία για δημογραφικές, φυλετικές, αμυντικές, οικονομικές του ανάγκες.

 

Ο Σήφης Πολυζωίδης, μιλάει στο loutraki365.gr και τον Αλέξανδρο Κανδρή, για το έργο που "παίζει με το μυαλό του θεατή" και για το ρόλο του «αποδέκτη» που υποδύεται, με αφοπλιστική πειστικότητα. Ο Σήφης, στο ρόλο του θύματος, υποδύεται έναν νέο που συμμετέχει στο πείραμα με δέλεαρ την αμοιβή αλλά και τη νεανική του περιέργεια. Καλοπροαίρετος, εγκυκλοπαιδικά ενημερωμένος, οπαδός του Διαφωτισμού, λίγο ρομαντικός και εύπιστος, προσέρχεται αθώος και απροετοίμαστος στον εφιάλτη, που σιγά σιγά πολιορκεί τον Ζωτικό Χώρο της συνείδησης, της αυτογνωσίας, των βεβαιοτήτων και των πεποιθήσεών του. Πολιορκητικός κριός, ο φόβος που μεθοδικά, ψυχρά, υπολογισμένα και έμπειρα του σταλάζει με κάθε ερώτημα, εντολή, υπονοούμενο, αλλαγή συμπεριφοράς, διατυπωμένη η υφέρπουσα απειλή, ο χειριστής του πειράματος. Τον υποδύεται ο μαχόμενος ηθοποιός και θεατρολόγος Πάνος Ζουρνατζίδης, μέλος της Ομάδας Θεάτρου Ατόμων με Αναπηρία.

 

Δείτε το video:

 

 

Λίγα λόγια για το έργο: Δύο άντρες συναντιούνται πάνω στη σκηνή του θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει το Πειραματόζωο αντί αμοιβής. Ωστόσο το Πείραμα μοιάζει με απλή στατιστική καταγραφή. Ο Χειριστής κάνει διάφορες εγκυκλοπαιδικού τύπου ερωτήσεις στο Πειραματόζωο, γύρω από τη ναζιστική θεωρία του Lebensraum (Ζωτικός Χώρος), και στη συνέχεια του δίνει μια υδρόγειο σφαίρα και τον καλεί να βρει διάφορες πρωτεύουσες χωρών του κόσμου. Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία, μα όταν το Πειραματόζωο αγγίζει την Κουάλα Λουμπούρ, ένας πυροβολισμός σκοτώνει έναν θεατή του θεάτρου.

Πόσο μπορεί να αντέξει το Πειραματόζωο μια τέτοια πιθανότητα; Πόση διαπραγμάτευση με την ηθική του είναι επιτρεπτή;