Οι 4 ασθένειες που μεταδίδονται με το φιλί

Η πιο συνηθισμένη εκδήλωση αγάπης και τρυφερότητας μεταξύ των ζευγαριών, το φιλί, μπορεί να πάρει… δυσάρεστη τροπή αν ένας εκ των δύο συντρόφων κουβαλά στον οργανισμό του κάποιο βακτήριο ή ιό.

 

Αν και κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών στα ζευγάρια είναι πολύ μεγαλύτερος κατά τη σεξουαλική επαφή, πιθανότητες λοίμωξης υπάρχουν και λόγω του φιλιού.

 

Έρπης: Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από τον απλό ερπητοϊό HSV-1. Πρόκειται για τη συχνότερη λοίμωξη που συνδέεται με το φιλί και οι γυναίκες θεωρείται πως είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή συγκριτικά με τους άντρες. Ο κίνδυνος λοίμωξης από τον HSV-1 είναι σημαντικά αυξημένος αν υπάρχει στα χείλη εμφανής πληγή, η οποία υποδεικνύει ότι ο έρπης είναι ενεργός και άρα εξαιρετικά μεταδοτικός.

 

Ουλίτιδα: Η ουλίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή των ούλων, οφείλεται σε υπερβολική ανάπτυξη των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας. Τα βακτήρια αυτά μπορεί να μεταδοθούν με το φιλί και συγκεκριμένα μέσω του σάλιου. Η καλή στοματική υγιεινή –με βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα και καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος– μπορεί να προστατεύσει από την ουλίτιδα και τη μετάδοσή της.

 

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Δεν ονομάζεται τυχαία και «νόσος του φιλιού». Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλείται από τον ιό Έπσταϊν-Μπαρ (EBV) και μπορεί να μεταδοθεί –εκτός από το φιλί– με τα σταγονίδια του βήχα ή του φταρνίσματος, καθώς και με την κοινή χρήση οδοντόβουρτσας, μαχαιροπίρουνων κ.λπ. Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλεί συμπτώματα όπως η κόπωση, ο πονόλαιμος, ο πυρετός, η απώλεια όρεξης και το πρήξιμο των λεμφαδένων. Να σημειωθεί ότι ο ιός Έπσταϊν-Μπαρ μπορεί να παραμείνει στο σάλιο ενός μολυσμένου ατόμου για αρκετούς μήνες μετά τη λοίμωξη.

 

Σύφιλη: Αν και ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω του φιλιού είναι μικρός συγκριτικά με τη σεξουαλική επαφή, είναι παρ’ όλα αυτά υπαρκτός. Η σύφιλη είναι εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια και ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματά της είναι η εμφάνιση ελκών (ανοιχτών πληγών) εσωτερικά στο στόμα.