Οι λέσχες καπνιστών στο «στόχαστρο» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ένα νομικό παραθυράκι παραβίασης του αντικαπνιστικού νόμου που έχει να κάνει με λέσχες καπνιστών που θα μπορούσαν να ιδρυθούν ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα σε καφετέριες, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας επιχειρεί να βάλει φρένο στις κινήσεις αυτές τονίζοντας ότι η νομοθεσία είναι σαφής, δεν επιδέχεται παρερμηνείες και οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης θα τύχει αυστηρών ελέγχων.

 

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξέδωσε απάντηση σε δημοσιεύματα και καταγγελίες πολιτών για προσπάθειες παραβίασης της απαγόρευσης του τσιγάρου, με τη νόμιμη ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

«Η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων», υπογραμμίζει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ανεξάρτητη Αρχή έχει αναλάβει την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

 

Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησε ότι κάθε προσπάθεια παραβίασης του νόμου «υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων» θα τύχει αυστηρών ελέγχων.

 

«Οιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους», προειδοποίησε.

 

Τι ανέφερε δημοσίευμα για καπνιστική λέσχη στη Λάρισα

 

Καπνιστική λέσχη μέσα σε καφενείο ήταν η νομική «ντρίπλα» που βρήκαν στη Λάρισα για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τις αυστηρές διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου και να φέρουν το τσιγάρο στην καφετέρια, όπως ανέφερε δημοσίευμα στο larissanet.gr.

 

Η καπνιστική λέσχη επρόκειτο να λειτουργήσει στις αρχές Φεβρουαρίου και αφορούσε σε αυτόνομο χώρο 25 τ.μ. για καπνιστές μέσα στο καφενείο. Η είσοδος στον συγκεκριμένο χώρο θα γίνεται με καρτελάκι και ούτε το προσωπικό ούτε ο ιδιοκτήτης θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης.

 

«Το μόνο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα είναι ο αντικαπνιστικός νόμος. Αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπει χορήγηση για άδεια καπνιστικής λέσχης. Ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση καπνού ή άλλων καπνικών ειδών, σε δημόσιους χώρους και δημόσια κτίρια, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μπορούμε να μετατρέψουμε το δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό», εξήγησε η δικηγόρος Έφη Λακμέτα, μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, σε κάθε κατάστημα μπορεί να δημιουργηθεί ιδιωτικός χώρος, απομονωμένος, με δική του είσοδο, που θα εξυπηρετεί τους καπνιστές λειτουργώντας ως «καπνιστική λέσχη». Πρόσβαση θα έχουν μόνο τα μέλη της λέσχης και προϋπόθεση είναι να αλλάξει το μισθωτήριο ώστε να εκμισθωθεί ο χώρος από τον ιδιοκτήτη στα μέλη του συλλόγου, δηλαδή τα μέλη της λέσχης.

 

aftodioikisi.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ