Οι πιο Έξυπνοι Τρόποι για να Ζεσταθείτε Αυτόν τον Χειμώνα

Το κρύο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και όλοι ψάχνουμε τους πιο οικονομικούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να ζεσταθούμε.

 

 

Μην φοβάστε το πετρέλαιο. Ακόμα και αν αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσής σας εμείς είμαστε εδώ για να σας πούμε πώς να το χρησιμοποιείτε για να εξοικονομήσετε χρήματα. Μάθετε τα πιο σημαντικά μυστικά που αφορούν το πετρέλαιο καθώς και τρόπους για να μην φεύγει η ζέστη από το σπίτι σας.

 

 

 

Πετρέλαιο/Καλοριφέρ

Το πετρέλαιο τα τελευταία χρόνια είναι από τις πιο ακριβές επιλογές, μπορούμε όμως να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας του συστήματος κάνοντας κάποιες μικρές επεμβάσεις χαμηλού κόστους.

Θερμοστατικές κεφαλές: Τοποθετούνται σε κάθε σώμα ξεχωριστά (κόστος 25€ η μία). Έτσι τις ρυθμίζεται ανάλογα με τον χώρο (στο δωμάτιο στο 1-2 και στο σαλόνι στο 3-4). Με αυτόν τον τρόπο έχετε εξοικονόμηση καυσίμου έως και 30%.
Βάλτε τον θερμοστάτη στους 19-20°C και διατηρήστε μια θερμοκρασία στο σπίτι χωρίς να αφήνετε το σπίτι να παγώσει και να πρέπει να κάψει διπλάσιο πετρέλαιο για να ζεσταθεί από την αρχή. Για κάθε βαθμό που χαμηλώνετε τον θερμοστάτη εξοικονομείτε 1-2 % σε ενέργεια, κάτι που μπορεί να έχει διαφορά στο λογαριασμό σας έως και 10%.
Απομονώστε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται ρυθμίζοντας τον διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.
Εξαερώστε περιοδικά τα καλοριφέρ για να αποδίδουν στο μέγιστο.

thehomeissue_thermansi

 

 

Φιλμ Αλουμινίου

Μην σκεπάζετε τα καλοριφέρ σας με κουρτίνες ή αντικείμενα.

Επειδή η θερμότητα που βγάζουν τα καλοριφέρ δεν θέλουμε να απορροφάται από τους τοίχους, μπορείτε να τοποθετήσετε πίσω από κάθε καλοριφέρ το φιλμ αλουμινίου που αντανακλάει τη θερμότητα στον χώρο.

TIP: Πολύ οικονομική λύση έκτακτης ανάγκης είναι να βάλετε αλουμινόχαρτο.

 

 

 

Κλιματιστικό Inverter

Για όσους επιλέξετε κλιματιστικό για τη θέρμανσή σας, προτιμήστε τεχνολογίας Inverter.

 

 

Είναι 30% πιο ακριβά από τα συμβατικά αλλά καταναλώνουν 40% λιγότερη ενέργεια. Το Inverter συμφέρει για όσους κάνουν χρήση πάνω από 1 ώρα.
Τα συμβατικά απλώς λειτουργούν στη μέγιστη ισχύ για να φτάσουν τη θερμοκρασία που θέλουμε και μετά πρέπει να αυξομειώνουμε την ένταση του αέρα. Τα Inverter λειτουργούν σε ενδιάμεσο στάδιο ζεσταίνοντας τον αέρα όσο χρειάζεται και μετά ρυθμίζετε αυτόματα με τι ισχύ θα συνεχίσει για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του χώρου.

 

 

Το μηχάνημα που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι το κατάλληλο για τα τετραγωνικά του δωματίου. Εάν το μηχάνημα ζορίζετε να καλύψει τον χώρο θα κάψει περισσότερο ρεύμα.
Τα Inverter ποτέ μην τα ρυθμίζεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 26 βαθμών γιατί το μηχάνημα θα υπολειτουργεί. Δοκιμάστε πρώτα να το βάλετε χαμηλά πχ στους 22 βαθμούς και όταν ο χώρος αρχίσει να ζεσταίνει ανεβάστε το έως τους 26.

 

 

Αφαιρέστε τα φίλτρα τουλάχιστον μία φορά το μήνα και καθαρίστε τα.
Εάν έχετε κλιματιστικό με λειτουργία αφύγρανσης ενεργοποιήστε την λειτουργία κάθε μέρα μετά τον εξαερισμό του σπιτιού. Είναι πολύ οικονομική λειτουργία και θα δείτε τεράστια αλλαγή στην ατμόσφαιρα.

 

DON’T Μην έχετε άμεση επαφή με τον αέρα που βγάζουν γιατί ο αέρας που βγαίνει είναι ξηρός και πριν φτάσει σε εμάς πρέπει να μπερδευτεί με τον αέρα του χώρου για να αποκτήσει την κατάλληλη υγρασία.

 

 

 

Τζάκι Παραδοσιακό

Καθαρίζετε την καμινάδα μια φορά το χρόνο εάν το χρησιμοποιείτε συχνά, για να αποφύγετε να πάρει φωτιά.

 

 

Το παραδοσιακό τζάκι δεν προσφέρει καμιά θέρμανση στο σπίτι. Μπορεί να ζεσταίνει οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά του, στην ουσία όμως ό,τι ζεστό αέρα βάζει άλλο τόσο κρύο αέρα αφήνει να εισχωρήσει. Προτιμήστε επένδυση από πυρότουβλα και όχι από μαντέμι. Το μαντέμι ζεσταίνεται γρήγορα αλλά παγώνει με το που σβήσει το τζάκι ενώ το πυρότουβλο το αντίθετο.

 

 

Βρείτε στεγνά ξύλα. Έχουν ακτινωτές ρωγμές και ο φλοιός τους αποσπάται εύκολα. Μην καίτε έπιπλα ή οτιδήποτε άλλο εκτός από ξύλα που προορίζονται για τζάκια.
Αποφύγετε έλατο και πεύκο που σκάνε γιατί είναι επικίνδυνο. Προτιμήστε ελιά, δρυ γιατί διαρκεί περισσότερο η καύση τους.

 

 

Οι μπρικέτες φτιαγμένες από 100% ανακυκλώσιμο υλικό έχουν τη διπλάσια τιμή από το ξύλο αλλά αποδίδουν 60% περισσότερη θερμότητα από το ξύλο. Δεν αφήνουν στάχτη, έχει σχεδόν μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.
Καθαρίζετε την καμινάδα μια φορά το χρόνο εάν το χρησιμοποιείτε συχνά, για να αποφύγετε να πάρει φωτιά.

 

 

 

Ανεμιστήρας

Χρησιμοποιώντας τον ανεμιστήρα στην αντίστροφη λειτουργία κίνησης γίνεται σωστή κατανομή του αέρα.

 

 

Ο θερμός αέρας, προερχόμενος από τις μονάδες θέρμανσης καθώς και τη θερμότητα που εκπέμπουν οι άνθρωποι και ο οικιακός εξοπλισμός, συσσωρεύεται στην οροφή των εσωτερικών χώρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του κατώτερου και του ανώτερου σημείου ενός χώρου να ξεπερνά ακόμα και τους 8°C σε χώρους ύψους τριών μέτρων. Χρησιμοποιώντας τον ανεμιστήρα στην αντίστροφη λειτουργία κίνησης γίνεται σωστή κατανομή του αέρα και μειώνουμε σημαντικά την ενέργεια για θέρμανση.

 

 

 

Πως να κρατήσετε τη ζέστη μέσα στο σπίτι

Αερίστε το σπίτι σας το πρωί. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ανοίξετε όλες τις μπαλκονόπορτες να κάνει ρεύμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι θα αεριστεί το σπίτι σας χωρίς να προλάβει να αλλάξει η θερμοκρασία στα έπιπλα. Όταν πέφτει το φως καλό θα είναι να κλείνετε τα παντζούρια για να επιτύχετε λιγότερες απώλειες θερμότητας.

 

Στα δωμάτια που βλέπουν προς τον ήλιο ανεβάστε τις τέντες τις μέρες που δεν έχει συννεφιά ενώ αντίστοιχα στα βορινά δωμάτια κρατήστε τες κατεβασμένες. Ψάξτε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες για πιθανά ρεύματα αέρα.

 

 

TIP: Ανάψτε ένα κερί και πλησιάστε με αυτό τις άκρες από τις μπαλκονόπορτες, την πόρτα της εισόδου.. Σε όποιο σημείο η φλόγα τρεμοπαίζει θα πρέπει να το μονώσετε.

 

 

 

Μόνωση για πόρτες/παράθυρα

Για τα παράθυρα και τις πόρτες υπάρχουν ειδικές ταινίες για μια γρήγορη και οικονομική αντιμετώπιση εφόσον δεν μπορείτε να αλλάξετε αλουμίνια. Έχουν ταινία διπλής όψης και τοποθετούνται πανεύκολα από εσάς περιμετρικά στα παράθυρα.

 

 

TIP: Εάν μπαίνει αέρας από τα κουφώματα σφραγίστε το σημείο με σιλικόνη.

 

 

 

Εάν έχετε κάποιο παράθυρο που έχει μεγάλες απώλειες μπορείτε να βάλετε το υλικό αυτό με τις φουσκάλες που συνήθως τυλίγουμε αντικείμενα για να μην χτυπηθούν.

 

 

Εάν έχετε κάποιο παράθυρο που έχει μεγάλες απώλειες και δεν είναι σε κάποιο δωμάτιο που φαίνεται ή υπάρχει κουρτίνα μπροστά, μπορείτε να βάλετε το υλικό αυτό με τις φουσκάλες που συνήθως τυλίγουμε αντικείμενα για να μην χτυπηθούν. Θα μειώσει στο 50% τις απώλειες της ζέστης του χώρου.

 

 

Υπάρχει τρόπος να ενισχύσετε τις κουρτίνες σας και να ζεστάνετε ακόμα περισσότερο τον χώρο σας.

 

 

Αγοράστε με το μέτρο fleece ύφασμα, ή κάποιο βαμβακερό ή μάλλινο και κόψτε το στα μέτρα της κουρτίνας σας. Ράψτε ανά μισό μέτρο κομμάτια βέλκρο στην επάνω πλευρά του υφάσματος και στα αντίστοιχα σημεία ράψτε την άλλη πλευρά από το βέλκρο στη πίσω όψη της κουρτίνας σας. Έτσι μπορείτε να ενισχύσετε τις κουρτίνες σας χωρίς να χρειαστεί να τις αλλάξετε και να τις κάνετε άκρως χειμωνιάτικες.

 

 

Στις πόρτες χαμηλά τοποθετήστε αεροστόπ. Υπάρχει το οικονομικό που έχει μια αυτοκόλλητη ταινία για να το τοποθετήσετε με μία κίνηση.

 

 

Κολλήστε αεροστόπ στην πόρτα σας για να μην μπαίνει κρύο στο σπίτι σας από το κενό που υπάρχει κάτω από αυτήν.

 

 

Εάν το δάπεδο είναι λείο το διπλό αεροστόπ είναι η πιο σωστή λύση γιατί προσφέρει πλήρη μόνωση του κενού που υπάρχει κάτω από την πόρτα.

 

 

Εάν το δάπεδο είναι λείο το διπλό αεροστόπ είναι η πιο σωστή λύση.

 

 

 

Υφές

Ζεστάνετε τα έπιπλά σας βάζοντας στους καναπέδες ριχτάρια, μαξιλαράκια με υφές όπως γούνινες – μάλλινες. Βοηθάει πολύ στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σπιτιού γιατί δεν επιτρέπουν στα έπιπλα να κατέβει η θερμοκρασία τους.

Μερικά γούνινα ριχτάρια μπορουν να ζεστάνουν κατά πολύ τον καναπέ και τις πολυθρόνες σας.

 

 

 

Χαλιά

Τα χαλιά είναι πολύ σημαντική μόνωση μιας και το 10% της θερμοκρασίας ενός χώρου χάνεται από το πάτωμα. Τοποθετήστε χαλιά κυρίως εάν μένετε στο ισόγειο οι απώλειες είναι μεγαλύτερες. Εάν έχετε σκοπό να αγοράσετε χαλιά επενδύστε σε μάλλινα ή χαλιά από φυσικά υλικά. Θα εξοικονομήσετε χρήματα από τη θέρμανση.

 

 

Συμβουλή: Με τα χαλιά, μπορείτε να κάνετε μια καλή μόνωση σε έναν τοίχο που μπορεί να βλέπει προς το βορρά ή είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες. Είναι μεγάλο trend τα χαλιά ως διακοσμητικά στοιχεία στους τοίχους, εκμεταλλευτείτε το και κρατήστε το κρύο έξω στιλάτα.

 

 

Με τα χαλιά, μπορείτε να κάνετε μια καλή μόνωση σε έναν τοίχο που μπορεί να βλέπει προς το βορρά ή είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες.

 

 

 

Fleece κουβέρτα με μανίκια

Το κρύο στο σπίτι δεν το αισθανόμαστε έντονα όταν κινούμαστε στον χώρο, είναι όμως πιο έντονο όταν καθόμαστε πχ το βράδυ στον καναπέ μας. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να ξοδεύεται περιττή ενέργεια εφόσον υπάρχουν τρόποι να κρατηθείτε ζεστοί.

Μια κουβέρτα με μανίκια σίγουρα μπορεί να σας κρατήσει ζεστούς τα κρύα βράδια του χειμώνα.

 

 

 

Fleece ολόσωμη φόρμα

Επίσης μπορείτε να βρείτε ολόσωμη φόρμα fleece που θα σας προσφέρει ζεστασιά καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας στο σπίτι. Συνδυάζει τη ζεστασιά μιας κουβέρτας και την άνεση μιας πυτζάμας.

 

 

 

Θερμαινόμενες παντόφλες-γάντια

Οι θερμαινόμενες παντόφλες μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων και μπορούν να σας ζεστάνουν ανά πάσα στιγμή.

Αισθανθείτε απόλυτη ζεστασιά με παντόφλες που τις θερμαίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων, ή στο φούρνο της ηλεκτρικής σας κουζίνας για να παραμένουν τα άκρα σας ζεστά. Μην ξεχνάτε ότι όταν τα άκρα μας είναι ζεστά κρυώνουμε λιγότερο πράγμα που είναι σημαντικό για την σωστή κυκλοφορία του αίματος. Τις συγκεκριμένες παντόφλες μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε και το καλοκαίρι που πρήζονται τα πόδια σας από την ζέστη μιας και λειτουργούν και ως ψυκτικές εκτός από θερμαντικές.

 

 

 

Ηλεκτρική θερμοφόρα

Μπορείτε να την τοποθετήσετε όπου νιώθετε ότι τη χρειάζεστε για να ζεσταθείτε.

Τοποθετήστε την στη μέση, κάτω από το μαξιλάρι σας ή όπου εσείς αισθάνεστε ότι χρειάζεται να αισθανθείτε ζεστασιά. Πλένεται στο πλυντήριο και απενεργοποιείται μετά από 90 λεπτά χρήσης για να αποφθεχθεί η υπερθέρμανση.

 

 

 

Χειροποίητη θερμοφόρα

Με μια παλιά μαξιλαροθήκη και λίγο ρύζι μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας θερμοφόρα.

Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας θερμοφόρα μέσα σε 15 λεπτά που θα βοηθήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας να μην πέφτει πράγμα που σημαίνει πως δεν θα κρυώνετε. Κόψτε μια παλιά μαξιλαροθήκη στο πλάτος της, περίπου μία παλάμη φάρδος. Ράψτε την πλευρά που είναι ανοιχτή και αφήστε ένα μικρό άνοιγμα. Γεμίστε την με ρύζι. Ράψτε το άνοιγμα που είχατε αφήσει. Τώρα απλά τοποθετήστε την στο φούρνο σας για λίγα δευτερόλεπτα. Η θερμοκρασία που έχει ανεβάσει το ρύζι θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ζεστοί για αρκετή ώρα.

 

 

 

Θερμαινόμενο πατάκι

Το πατάκι διατηρεί ζεστά τα πόδια σας και είναι κατάλληλο και για το γραφείο.

Το πατάκι διατηρεί ζεστά τα πόδια σας και είναι κατάλληλο και για το γραφείο. Έτσι απομονώνετε το κρύο που έρχεται από το πάτωμα, κρατάτε ζεστά τα πόδια και ρυθμίζετε πιο γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός σας όταν είστε ακίνητοι. Το πατάκι αυτό είναι ιδανικό και για κατοικίδια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Θερμαινόμενο υπόστρωμα

 

 

Θερμαινόμενο υπόστρωμα

Δεν χρειάζεται να ζεσταίνετε ολόκληρο το υπνοδωμάτιο για να έχετε έναν ζεστό ύπνο. Επιλέξτε ένα ζεστό πάπλωμα (ένα πουπουλένιο θα σας προσφέρει ζεστασιά χωρίς να εμποδίζει το σώμα σας να αναπνέει κατά τη διάρκεια της νύχτας), και ενισχύστε την αίσθηση ζεστασιάς τοποθετώντας κάτω από το κατωσέντονο ένα θερμαινόμενο υπόστρωμα που θα διώξει την υγρασία που συγκεντρώνεται στο στρώμα τις ημέρες του χειμώνα. Ανάψτε το 10 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο και ετοιμαστείτε για έναν ύπνο γεμάτο ζεστασιά. Το θερμαινόμενο υπόστρωμα θα σας ανακουφίσει επίσης από πόνους στη μέση ή τον αυχένα.

 

http://spirossoulis.com