Ολοκληρωθηκε η προσπαθεια που ξεκινησε ο Χρίστος Δήμας , η ΟΜΑΕ στην FIA

H ΟΜΑΕ μέλος της FIA και ASN της Ελλάδας: Ένα χρονικό διάρκειας 5 ετών

Η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ) είναι επίσημα μέλος της FIA και ταυτόχρονα, εθνική αγωνιστική αρχή (ASN) της χώρας μας.

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκαν 5 χρόνια και πολλές ενέργειες.

 

Επί πολλές δεκαετίες ή πιο σωστά ανέκαθεν, η ελληνική εκπροσώπηση στις τάξεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) γινόταν από την ΕΛΠΑ, η οποία αποτελούσε μέλος της και παράλληλα, ASN της Ελλάδας.

Τι σήμαινε αυτό στην πράξη; Πως η ΕΛΠΑ ήταν μέλος της FIA, ενώ ταυτόχρονα είχε το δικαίωμα διοργάνωσης αγώνων (Pouvoir Sportif) και τη στήριξη της FIA για περαιτέρω πρωτοβουλίες ή εκδηλώσεις, σχετικά με Οδική Ασφάλεια κτλ.

Το 2014, η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ΟΜΑΕ) με τη σημερινή της μορφή, αποτελούσε πλέον γεγονός.

Λίγο μετά τις πρώτες εκλογές -τον Ιούνιο του 2014- και έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των Χρίστου Δήμα και Παύλου Αθανασούλα, ο Χρίστος Δήμας, με την ιδιότητα του βουλευτή Κορινθίας, κατέθεσε βουλευτική τροπολογία, η οποία συμπεριλήφθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα τη μεταβολή του άρθρου 49, που αναφερόταν στη δυνατότητα διοργάνωσης αγώνων.

Επί της ουσίας, η ΟΜΑΕ αποκτούσε αυτή τη δυνατότητα, αφού μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, το “χρίσμα” για αυτό το ρόλο κατείχε η ΕΛΠΑ.

Με αυτή την αφορμή, η ΟΜΑΕ κατέθεσε αίτημα στη FIA ώστε να αποκτήσει την εξουσιοδότηση διοργάνωσης αγώνων, που στα αγγλικά αναφέρεται ως “Sporting Power”.