Ώρα 18:16 - Αμετακίνητο το μέτωπο στα Γεράνεια - Αυξήθηκαν οι δυνάμεις του Στρατού

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στο πύρινο μέτωπο που μαίνεται στα Γεράνεια Όρη. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κινέτα, συνεχίζει για τρίτη το καταστροφικό της έργο, καθώς το πύρινο μέτωπο μήκους 4 περίπου  χιλιομέτρων καίει ο,τι βρει στο διάβα του και βρίσκεται αυτή την ώρα κοντά στην κορυφογραμμή των Γερανείων με κατεύθυνση τους Αγίους Θεοδώρους.

 

Μετά από σχεδόν 50 ώρες η πυρκαγιά δεν λέει να σταματήσει.

 

Στην περιοχή, ευτυχώς, δεν πνέουν καθόλου άνεμοι, καθώς σύμφωνα με νεότερη επικοινωνία του loutraki365.gr, με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠ), οι άνεμοι είναι ασθενείς στην περιοχή, εξέλιξη άκρως θετική καθώς η φωτιά δεν κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για περισσότερες από 6 ώρες, καίει στο ίδιο περίπου σημείο.

 

Επισημαίνεται ότι η πυρκαγιά έχει χωριστεί σε δυο μέτωπα, το πρώτο κινείται στη θέση Καβυλάρι προς Αλεποχώρι και δεν χαρακτηρίζεται ανησυχητικό αφού δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή και το δεύτερο κινείται (με πολύ αργή ταχύτητα) προς τους Αγίους Θεοδώρους. Σε αυτό το μέτωπο έχουν στρέψει κυρίως την προσοχή τους οι ανώτατοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς είναι το πιό απειλητικό για τους οικισμούς.

 

Στο σημείο, που είναι ιδιαίτερα δύσβατο, δημιουργούνται διαρκώς αντιπυρικές ζώνες από ερπιστριοφόρες του Στρατού. Για το λόγο αυτό, οι δυνάμεις του Στρατού στην περιοχή αυξήθηκαν σημαντικά καθώς λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι υπήρχαν 3 μηχανήματα έργου, ενώ τώρα (18:16) υπάρχουν 5.

 

Υπενθυμίζεται ότι, το γενικό συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης ανέλαβε ο ίδιος ο αντιστράτηγος Π.Σ., Βασίλειος Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Σώματος, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση πέντε οικισμών. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τους οικισμούς Λιοντάρι, Κατσιβίρι, Νέα Ζωή, Αναγέννηση και Νέα Πολιτεία (Αγίων Θεοδώρων), αν και οι περισσότεροι κάτοικοι -με εξαίρεση αυτούς του Λιονταριού-  παραμένουν ακόμα και τώρα στα σπίτια τους.

 

Στο σημείο, επιχειρούν πλέον 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 10 υδροφόρες και 13 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, 5 μηχανήματα έργου, 4 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Επιπλέον, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 6 εθελοντικά οχήματα από Λουτράκι, Αγίους Θεοδώρους και Αθίκια.