Παγκόσμια Ημέρα Φάρων 2019 - Ανοιχτός στο κοινό ο Φάρος Ηραίου Περαχώρας – Μελαγκάβι

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, την Κυριακή 18 Αυγούστου, 28 φάροι σε όλη την Ελλάδα θα είναι ανοικτοί για το κοινό. Ανάμεσα τους και ο φάρος στην Άκρα Μελαγκάβι στο Ηραίον Λουτρακίου.

 

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του δικτύου θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 18 Αυγούστου. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.
 

 

 

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, τη συγκεκριμένη ημέρα 28 φάροι θα είναι ανοικτοί για το κοινό, από τις 10 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ. Πρόκειται για τους εξής φάρους:

 

    Αγ. Νικολάου - Κέας

    Ακρωτηρίου - Θήρας

    Αρκίτσας - Φθιώτιδας

    Μουδαρίου - Κυθήρων

    Βρυσακίου - Λαυρίου

    Φισκάρδου - Κεφαλλονιάς

    Γουρουνιού - Σκοπέλου

    Δρεπάνου - Αχαΐας

    Δρεπάνου - Χανίων

    Κασσάνδρας - Χαλκιδικής

    Κατακόλου - Ηλείας

    Σκιναρίου - Ζακύνθου

    Κρανάης - Γυθείου

    Μεγάλου Εμβόλου - Θεσσαλονίκης

    Μελαγκάβι - Λουτρακίου

    Πλάκας - Λήμνου

    Κόρακα - Πάρου

    Κοκκινοπούλου - Ψαρών

    Αλεξανδρούπολη - Αλεξανδρούπολης

    Ταινάρου - Λακωνίας

    Κόπραινας - Άρτας

    Κακής Κεφαλής - Χαλκίδας

    Μονεμβασιάς - Λακωνίας

    Λάκκας - Παξών

    Βασιλίνας - Ευβοίας

    Πάππα - Ικαρίας

    Σπαθιού - Σερίφου και

    Δουκάτου - Λευκάδας

 

 

 

Ο φάρος στην Άκρα Μελαγκάβι ή Φάρος Ηραίον (από τον αρχαίο ναό της 'Ηρας που βρίσκεται κοντά του) βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου και τον χωρίζει από τον κόλπο των Αλκυωνίδων βόρεια. Oδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό και κινούνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου.

 

 

 Πρωτολειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 20 ν.μ..

 

 

Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.

 

 

Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 19 ν.μ. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από το Λουτράκι προς την λίμνη της Βουλιαγμένης