Παγκόσμιος θαυμασμός για τον πρώτο κωφάλαλο τενίστα που πέτυχε νίκη σε ταμπλό ATP

Όταν σε ηλικία 6 ετών μπήκε σε κορτ για την πρώτη του προπόνηση στο τένις βίωσε την απόρριψη και την άρνηση. Η θέληση του όμως τον βοήθησε να περάσει τις κινητικές δυσκολίες αλλά και τα προβλήματα ακοής και επικοινωνίας και κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

 

 

Η αναφορά είναι για τον Ντακ Λι Χι από τη Νότιο Κορέα που σε ηλικία 21 ετών περνάει στην ιστορία ως ο πρώτος κωφάλαλος που σημειώνει νίκη στο ταμπλό τουρνουά του ATP Tour.

 

 

Έκανε το όνειρο του πραγματικότητα

 

 

Ο Λι που είναι Νο 212 στη παγκόσμια κατάταξη κατάφερε να νικήσει το Νορβηγό Ένρι Λαακσόνεν (Νο 120) με 7-6 (4), 6-1 στον Α΄γύρο του Γουίνστον Σάλεμ Οπεν και προκρίθηκε στον Β΄γύρο. Πανηγύρισε έξαλλα την επιτυχία του και όχι άδικα καθώς πέτυχε ένα ακόμα μεγάλο άθλο στην πλούσια καριέρα του και απέδειξε σε όλο τον πλανήτη πως και οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής έχουν απεριόριστες δυνατότητες και μπορούν να συναγωνιστούν τους ακούοντες.

 

 

lee-duck-hee.jpg

 

«Μπορείτε να κάνετε τα πάντα»

 

 

«Να μην αποθαρρύνεστε. Αν προσπαθήσετε σκληρά, μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Αυτό είναι το μήνυμα μου στα άτομα με προβλήματα ακοής», είπε ο Λι μετά την επιτυχία του και συμπλήρωσε: «Όταν ήμουν μικρός με κορόιδευαν για την αναπηρία μου. Αρκετοί με αποθάρρυναν λέγοντας μου πως δεν έπρεπε να παίζω τένις και πως δεν έχω μέλλον σε αυτό το άθλημα. Δεν είπα πως ήταν εύκολο. Ηταν όλα δύσκολα. Είχα όμως στο πλευρό μου τους γονείς μου και τους καλούς μου φίλους που με βοήθησαν πολύ. Ζω το όνειρο μου. Πάντα θέλω να αποδείξω πως μπορώ να κάνω πολλά και αυτό μου δίνει δύναμη και ενέργεια», είπε ο Λι.

 

 

Βλέπει τα χέρια των διαιτητών

 

 

O Λι γεννήθηκε με ολική κώφωση στις 29 Μαΐου, 1998, στο Τζέτσον της Νότιας Κορέας και σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του έκανε πάντα μεγαλύτερη προσπάθεια και πιο πολύ προπόνηση προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα ακοής και επικοινωνίας. Ηταν φανερό πως είχε ταλέντο στο τένις αλλά όλα έγιναν με σκληρή δουλειά. Σε κάθε αγώνα του πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να αντιλαμβάνεται τις αποφάσεις των διαιτητών μέσα από τη χειροσήμανση και από τις δονήσεις.

 

 

Με τον Χουργκάζ στον Β΄γύρο

 

 

Η πρώτη του μεγάλη διάκριση ήταν το Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία Τζούνιορ της ITF. Τον Απρίλιο του 2017 κατάφερε να αναρριχηθεί στο Νο 130 της παγκόσμιας κατάταξης της ATP που είναι και το ρεκόρ καριέρας του. Μετά τη νίκη επί του Λαακσόνεν είναι βέβαιο πως θα επιστρέψει στο Top-200. Στο B΄γύρο του Γουίνστον Σάλεμ θα έχει πολύ δύσκολο έργο καθώς θα αντιμετωπίσει τον Πολωνό Χούμπερ Χουρκάζ που είναι Νο41 και πέρασε άνευ αγώνα στον Β΄γύρο. 

 

ethnos.gr