Παιχνίδια εξουσίας στο ΚΙΝΑΛ - Βγήκαν τα «μαχαίρια» στη Χαριλάου Τρικούπη

Τα «όπλα» βγήκαν από τα θηκάρια στο ΚΙΝΑΛ, με την παράταξη να περνά ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο του. Μετά την παρέμβαση του Νίκου Παπανδρέου, ήταν η σειρά του Παύλου Γερουλάνου να ρίξει τροχιοδεικτικά βλήματα, ζητώντας εμμέσως, πλην σαφώς την επιστροφή από το ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ.

 

 

Λίγες ώρες αργότερα, ο Σταμάτης Μαλέλης που διαχώρισε τη θέση του από τη Φώφη Γεννηματά ήδη από τον Ιούλιο, με ανάρτηση του την αμφισβήτησε εκ νέου.

 

 

«Το θέμα μας δεν είναι η αλλαγή ηγεσίας αλλά η αλλαγή πολιτικής. Με τις ίσες αποστάσεις και τα στρογγυλέματα περνάμε λάθος μήνυμα. Χάνουμε τον δρόμο μας. Αλλοιώνουμε τα χαρακτηριστικά μας. Πρόεδρε δυστυχώς δεν αρέσουμε!» έγραψε στο facebook ενώ ακόμα δεν είχε κάτσει η σκόνη από τις δηλώσεις Γερουλάνου.

 

 

Η κατάσταση στη Χαριλάου Τρικούπη μυρίζει μπαρούτι, με τους «αντάρτες» να εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αμφισβήτηση της ηγεσίας το κόμματος. Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, μέσω στενών συνεργατών έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται το ΚΙΝΑΛ να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ, ενώ ζήτησε όποιος την αμφισβητεί να το θέσει στο κόμμα.

 

 

Σημειώνεται πως η Φώφη Γεννηματά, που εξελέγη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μπορεί να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος για δύο με τρία χρόνια. Ωστόσο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί Δεκέμβριο ή Ιανουάριο του 2020 μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας, καθώς η θητεία της Γεννηματά ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει λήξει από τις 15 Ιουνίου. Οπότε, καθίσταται σαφές πως αυτοί που θέλουν την απομάκρυνση της Γεννηματά από το τιμόνι του ΚΙΝΑΛ, βλέπουν το timing για τη δημόσια κριτική στο προσωπό της. Ποιοι είναι όμως αυτοί που την αμφισβητούν;

 

 

Ο Παύλος Γερουλάνος που είναι δυσαρεστημένος με τη στάση της Γεννηματά απέναντι του, καθώς δεν τον έβαλε στη λίστα των υποψηφίων βουλευτών της Α’ Αθήνας, παρότι στις δημοτικές εκλογές πήρε διπλάσια ποσοστά από το ΚΙΝΑΛ. Και ο Νίκος Παπανδρέου κρίνει με κάθε ευκαιρία τις επιλογές της Γεννηματά. Στον κύκλο των αμφισβητιών κάποιοι συγκαταλέγουν και τους κ.κ. Νίκο Ανδρουλάκη και Γιάννη Μανιάτη, ενώ υπάρχει η αίσθηση πως και άλλα στελέχη δρουν παρασκηνιακά για να αποδυναμώσουν την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

 

 

Προσώρας έχει αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση αλλά το επόμενο διάστημα και όσο πλησιάζουμε προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όλα είναι πιθανά.

 

Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν πως όλα ξεκίνησαν τώρα γιατί όσοι αμφισβητούν την ηγεσία, είτε φοβούνται πως το συνέδριο δεν θα γίνει, κάτι όμως που αποκλείουν στο ΠΑΣΟΚ, είτε πως η Γεννηματά και οι δορυφόροι της ελέγχουν τη Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και θα είναι της δικής τους επιρροής οι σύνεδροι που θα εκλεγούν.

 

 

Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, δεν καταθέτει τα όπλα. Η σκληρή απάντηση στις 3η του Σεπτέμβρη από τη Λάρισα ήταν ένα σαφές μήνυμα προς όλους, λένε στενοί τα συνεργάτες. «Πέταξε το γάντι σε όσους την αμφισβητούν και ό,τι και να κάνουν, δεν θα αποκτήσουν τον έλεγχο του κόμματος», επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

 

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γεννηματά δεν θα υποκύψει σε οποιεσδήποτε πιέσεις και δεν θα αποδεχτεί συμπεριφορές που υποκινούνται από προσωπικά συμφέροντα. Στη Χαριλάου Τρικούπη εστιάζουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος Σεπτεμβρίου και στην προγραμματική συνδιάσκεψη του Νοέμβρη, με βασικό στόχο να φτιάξουν την οργάνωση του κόμματος, κάτι που όμως δεν είναι εύκολο, καθώς η εσωστρέφεια στο ΚΙΝΑΛ έχει επιστρέψει δριμύτερη.

 

 

Πού θα καταλήξει αυτός ο «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ συγκεκριμένων στελεχών και της Φώφης Γεννηματά δεν μπορεί να προβλεφθεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα δύσκολα για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ αλλά και για την ίδια την παράταξη είναι μπροστά.

 

cnn.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ