Πέντε βότανα όχι και τόσο αθώα

Φυτικό δεν σημαίνει αυτομάτως και αβλαβές. Χωρίς διάθεση κινδυνολογίας, υπάρχουν βότανα και προϊόντα της φύσης που ενοχοποιούνται για υπολογίσιμες παρενέργειες, ειδικά αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

 

Η συζήτηση με τον ειδικό πριν καταναλώσετε οτιδήποτε από τα παρακάτω (που ανευρίσκονται συχνά σε συμπληρώματα διατροφής) είναι επιβεβλημένη.

 

Σε κάθε περίπτωση μην υπερβαίνετε την συνιστώμενη δοσολογία από αυτή που αναγράφεται στις συσκευασίες, ακόμη και αν είστε απολύτως υγιής. Η υπέρβαση της δοσολογίας ενέχει κινδύνους τοξικότητας ακόμη και στα φυτικής προέλευση σκευάσματα. Επίσης, μην εμπιστεύεστε ανθρώπους που δεν είναι γιατροί και δεν γνωρίζουν το ιστορικό της υγείας σας και σας συστήνουν διάφορα.

 

Και φυσικά ρίξτε μια καλή ματιά σε όσα ακολουθούν:

 

Γλυκόριζα
Αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη σκόνη της για τη θεραπεία του βήχα (μέσα σε ροφήματα), τα έλκη του στομάχου, τη βρογχίτιδα, τις λοιμώξεις και τον πονόλαιμο. Αλλά μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό, γι ‘αυτό συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας αν έχετε καρδιακά προβλήματα. Υπερβολικές ποσότητες μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια.

Βαλσαμόχορτο
Ο φαρμακοποιός μπορεί να σας το συστήσει για την κατάθλιψη, την αϋπνία και την ανησυχία. Πιθανές παρενέργειες είναι ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η ξηρότητα του στόματος. Προσοχή επίσης θέλει αν παίρνετε φαρμακευτικά σκευάσματα για την κατάθλιψη ή αντισυλληπτικά. Η υπέρβαση της δοσολογίας μπορεί να επιτείνει τα συμπτώματα.

 

Τζίνγκο Μπιλόμπα
Είναι ένα βότανο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, τερπενοειδή και αμινοξέα και βοηθάει σημαντικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Οι άνθρωποι το παίρνουν συχνά για να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη μνήμη τους. Ωστόσο δεν συνιστάται η χορήγηση με ανντιπηκτικά φάρμακα (επίσης ασπιρίνη και αντιδιαβητικά), ενώ η υπέρβαση της δοσολογίας δημιουργεί αρκετά συχνά ταχυπαλμίες.

 

Άρνικα
Το αιθέριο έλαιό της έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη μείωση του πόνου από μώλωπες, καθώς και από το πρήξιμο και τις φλεγμονές (σε θλάσεις, διατάσεις κ.λπ.). Εντούτοις, σε μορφή συμπληρώματος θέλει διερεύνηση, καθώς μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να προκαλέσει γρήγορο καρδιακό παλμό και δύσπνοια. Σε υπερβολικές δόσεις μπορεί ακόμη και να βλάψει το ήπαρ.

 

Υδραστίδα
Είναι ένα πολυετές φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες από αυτόχθονες φυλές στη Βόρεια Αμερική (Καναδική Υδραστίδα είναι το πλήρες όνομά της) κατά των λοιμώξεων, του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ θεωρείται τονωτικό και περιέχει χρήσιμες βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της Α, διάφορες βιταμίνες Β, βιταμίνη C και Ε. Στις αρνητικές επιπτώσεις συγκαταλέγεται η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η πρόκληση καρδιακής αρρυθμίας. Οπότε συνιστάται προσοχή αν έχετε τέτοια ζητήματα.

 

ygeiamou.gr