Πως διαμορφώνονται οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας μετά την ανακοίνωση της Exxonmobil για το κοίτασμα φυσικού αερίου

Η αγορά αναζητά τις προοπτικές που μπορούν να δημιουργηθούν για τις νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ύστερα από την επιτυχή κατάληξη της γεώτρησης «Γλαύκος 1»από την Exxonmobil-QatarPetroleumστο «Οικόπεδο 10» της Κυπριακής ΑΟΖ για το κοίτασμα φυσικού αερίου.

 

Ύστερα από την ανακάλυψη του Γλαύκου, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή στον κόσμο, φαίνεται πως έχει σκοπό να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μια μελλοντικής γεώτρησης το 2020.

 

Εκτιμάται πως το κοίτασμα στην Κυπριακή ΑΟΖ θα καλλιεργήσει το έδαφος για να επισπευθούν οι αδειοδοτήσεις, καθώς και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες από μέρους της Ελλάδας. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί πως κάθε νέο κοίτασμα που ανακαλύπτεται σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ ενισχύει ολοένα και περισσότερο τη προοπτική, ώστε να δημιουργηθεί ο αγωγός EastMed, ο οποίος στην ουσία θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της ΕΕ από την τροφοδοσία της Ρωσίας ως προς το φυσικό αέριο.

 

Όπως ανακοίνωσε και ο αντιπρόεδρος της Exxonmobilτο κοίτασμα από μονο του δεν είναι οικονομικά εκμεταλλέυσιμο. Σε συνδυασμό όμως με άλλες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ και με την εμπλοκή μεγάλων πολυεθνικών (Shell, ENI κλπ) μπορεί να διασφαλίσει την ανάλογη προοπτική.

 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, θα αποτελέσει η ένταση των πιέσεων για να ξεκινήσει άμεσα μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Διπλωματικά θα υπάρχουν πολλές πιέσεις, ενώ παράλληλα θα πρέπει να περιμένουμε και αύξηση της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο Αιγαίο γενικότερα από μερούς της Τουρκίας.

 

Πλήρως αντιπροσωπευτική της όλης κατάστασης ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον κ. Κατρούγκαλο κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης τύπου, την 21η Μαρτίου 2019 στην Αττάλεια, καθώς πλέον γίνονται πλήρως ξεκάθαρες οι προθέσεις της Άγκυρας.

 

Έχοντας, λοιπόν, η Άγκυρα περιέλθει σε δεινή διπλωματική θέση, θεωρεί πως η μόνη επιλογή της είναι μια επιλογή ισχύος και κλιμάκωσης της έντασης, προκειμένου να ακυρωθούν οι ελληνικές επιδιώξεις και τα συμφέροντα.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩN