Προειδοποιήσεις για τα κινητά - Διπλασιάστηκαν οι καρκίνοι εγκεφάλου

Οι φόβοι αναζωπυρώνονται από καιρού εις καιρόν για τον ρόλο των κινητών τηλεφώνων στον καρκίνο του εγκεφάλου.

 

 

Νέα ανησυχητικά στοιχεία αποκάλυψαν ότι τα ποσοστά ενός συγκεκριμένου κακοήθους τύπου όγκου έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

 

 

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Public Health and Environment, διχάζουν την επιστημονική κοινότητα, με κάποιους ειδικούς να αναφέρουν ότι αυτός ο καρκίνος εγκεφάλου μπορεί να προκληθεί από άλλες αιτίες.

 

 

Η μελέτη αυτή αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια να αναλύσει λεπτομερώς την εμφάνιση διαφορετικών τύπων κακοηθών όγκων. Η επιστημονική ομάδα διερεύνησε την αύξηση ενός επιθετικού και συχνά θανατηφόρου τύπου όγκου του εγκεφάλου, γνωστού ως Glioblastoma Multiforme (GBM).

 

 

Αναλύθηκαν 79.241 κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου σε διάστημα 21 ετών, διαπιστώνοντας ότι οι περιπτώσεις GBM στην Αγγλία αυξήθηκαν από περίπου 1.250 το χρόνο το 1995 σε λίγο κάτω από 3.000.

 

 

Οι ερευνητές από την Πρωτοβουλία για την Ακτινοβολία και το Περιβάλλον (PHIRE) υποστηρίζουν ότι η αύξηση του GBM έχει μέχρι τώρα "γίνει ένα" με τη συνολική μείωση της εμφάνισης άλλων τύπων όγκου στον εγκέφαλο.

 

 

Χθες το βράδυ η ομάδα είπε ότι ο αυξανόμενος ρυθμός όγκων στον μετωπιαίο κροταφικό λοβό «εγείρει την υποψία ότι η χρήση κινητών και ασύρματων τηλεφώνων μπορεί να προάγει γλοιώματα».

 

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Denis Henshaw: "Τα ευρήματά μας δείχνουν την ανάγκη να εξετάσουμε πιο προσεκτικά και να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από αυτές τις τάσεις του καρκίνου, αντί να "κρύβουμε κάτω από το χαλί" τους αιτιολογικούς παράγοντες και να εστιάζουμε μόνο στις θεραπείες".

 

 

Το 2015 η αρμόδια ευρωπαϊκή επιστημονική επιτροπή για τους πρόσφατα αγνωρισμένους κινδύνους για την υγεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, συνολικά, οι επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες κυψελοειδούς τηλεφωνικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δεν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών όγκων ή άλλων καρκίνων στην περιοχή κεφαλής και λαιμού.

 

 

Αυτό, βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με περσινή μελέτη, η οποία δείχνει ότι η μακροχρόνια χρήση κινητού και ασύρματου τηλεφώνου τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου.

 

 

http://healthmag.gr