Το προφίλ του εμπρηστή κι οι άγνωστες πτυχές στα αίτια της συμπεριφοράς του

Ποιοι είναι οι άνθρωποι, που κάνουν αυτό που δεν διανοείται κανείς;

 

Αυτοί που αδιαφορούν για το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο, βάζοντας φωτιά;

 

Έχουν κάποια ψυχιατρική νόσο;

 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχειά ο εμπρηστής δάσους είναι συνήθως άνδρας, Έλληνας, άνω των 45 ετών, ψυχικά υγιής, έγγαμος με παιδιά, στοιχειώδους εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενος, συνήθως στους τομείς της γεωργίας της δασοκομίας η της αλιείας και ζει στην επαρχία.

 

Όπως επισημαίνει ο Ψυχίατρος Γιώργος Καραμπουτάκης όλοι όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο.

 

Έχουν μια ακατανίκητη επιθυμία να βάζουν φωτιές, έρχονται σε επαφή πολύ συχνά με πυροσβεστικά τμήματα, βάζουν τη φωτιά και έτσι ικανοποιούν την επιθυμία τους. Ο πυρομανής δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι διαπράττει την απολυτή καταστροφή.

 

Στον γενικό πληθυσμό μόνο το 1% πάσχει από πυρομανία.

 

«Μπορούμε να μιλήσουμε σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και για μειωμένο ή καθόλου καταλογισμό του δράστη, όταν αυτός δεν δύναται να καταλάβει ότι αυτό που πράττει είναι άδικο, οπότε σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται άλλου τύπου μέτρα, θεραπευτικά κλπ. Αντίθετα, ο εμπρηστής έχει πλήρη συναίσθηση αυτού που κάνει,» εξηγεί η διδάκτωρ εγκληματολογίας Ειρήνη Μυλωνά.

 

Την ίδια ώρα όπως επισημαίνει ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο εμπρηστής είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ικανοποιείται, σε σχέση με τον πυρομανή, αλλά το κάνει επίτηδες, ή βάσει κέρδους, ή βάσει χαρακτήρα, ή βάση μιας διαταραχής της προσωπικότητας που λέγεται αντικοινωνική ή ψυχοπαθητική διαταραχή της προσωπικότητας.

 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχειά ο εμπρηστής δάσους είναι συνήθως άνδρας, Έλληνας, άνω των 45 ετών, ψυχικά υγιής, έγγαμος με παιδιά, στοιχειώδους εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενος, συνήθως στους τομείς της γεωργίας της δασοκομίας η της αλιείας και ζει στην επαρχία.

 

Ωστόσο τα ακριβή κριτήρια προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ένα προφίλ εμπρηστών παραμένουν σχετικά, αφού τριάντα τοις εκατό των πυρκαγιών προκαλείται από αμέλεια, είκοσι από δόλο, δέκα από φυσικά η τυχαία αιτία αλλά το σαράντα τοις εκατό των πυρκαγιών παραμένει ανεξιχνίαστο, οπότε δεν γνωρίζουμε στοιχειά για τους δράστες.

 

«Δεν εξιχνιάζονται όλες οι υποθέσεις. Από αυτές που ξέρουμε ποιος είναι, μόνο 1,6% καταδικάζεται! Οι υποθέσεις δεν είναι καλά δεμένες με αποδεικτικό υλικό έτσι ώστε να φτάσουμε στη βεβαιότητα, αναφέρει ο Ανδριανός Γκουρμπατσής, Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής.

 

Πιο συχνό κίνητρο των εμπρηστών, είναι το κέρδος… Δεν είναι όμως το μόνο.

 

Όπως εξηγεί η διδάκτωρ Εγκληματολογίας κα Μυλωνά, άλλου τύπου κίνητρα μπορεί να έχουν σχέση με πολιτικό εξτρεμισμό, με πράξεις εκδίκησης, με μια προσπάθεια ενδεχομένως των δραστών να στρέψουν πάνω τους το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

 

Σημειώνεται πως φέτος οι πυρκαγιές είναι διπλάσιες σε σχέση με πέρσι καθώς η αύξηση άγγιξε το 100,4% σε σχέση με το 2018.

 

Αυτό κυρίως οφείλεται σε εγκληματική αμελή συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι περισσότερες ξεκινάνε από ξερά χόρτα. Οι δήμοι ενόψει εκλογών αδιαφόρησαν, αφού από πρώτη Σεπτέμβρη θα αντικατασταθούν, εκτιμά η πυροσβεστική.

 

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί ζητούν ενίσχυση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

 

skai.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ