Ψηφίζεται το βράδυ η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής

Ψηφίζεται σήμερα Παρασκευή από την Ολομέλεια ο νέος εκλογικός νόμος για επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής.

 

Πάντως, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το νέο εκλογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που χρειάζονται, με βάση το Σύνταγμα, για να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

 

Στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκονται το μπόνους για το πρώτο κόμμα, το ζήτημα των συνασπισμών κομμάτων καθώς και το ορατό ενδεχόμενο διενέργειας διπλών εκλογών.

 

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρής Λιβάνιος επανέλαβε ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα γίνουν, ναι, με απλή αναλογική, και αν δεν συμφωνήσουμε, τότε θα κρίνουμε τι θα γίνει παραπέρα».

 

Βουλευτές της Ν.Δ. που τοποθετήθηκαν με ομιλίες τους στη Βουλή, επέκριναν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «απεργάζεται από τώρα τον εφιάλτη της ακυβερνησίας, ο οποίος όμως θα αποτραπεί με την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής».

 

«Η κυβέρνηση βάζει από την πίσω πόρτα τη συζήτηση των διπλών εκλογών, επειδή δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα της», σχολίαζαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι στις επόμενες εκλογές θα έχει έρθει «η ώρα των ιστορικών αποφάσεων για το Κίνημα Αλλαγής» και πως με την απλή αναλογική «θα προκύψει κυβέρνηση κοινωνικής πλειοψηφίας και συνεπώς δεν θα καεί η απλή αναλογική αλλά η ΝΔ».

 

Βολές κατά τις Νέας Δημοκρατίας εκτόξευσε και το Κίνημα Αλλαγής κατηγορώντας την πως «προϊδεάζει ότι ετοιμάζει καταστρατήγηση του Συντάγματος».

 

Την άποψη αυτή τη στηρίζει στο γεγονός ότι «αρνείται, εκ των προτέρων, να συμμορφωθεί με το άρθρο 37 του Συντάγματος, που ωθεί τα κόμματα να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτήν τη δυνατότητα η ΝΔ την υπονομεύει από τώρα».

 

Υπέρ του εκλογικού νόμου θα ψηφίσει η Ελληνική Λύση.

 

Το ΚΚΕ, από θέση αρχής, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση εκβιάζει ότι δεν θα συγκροτήσει κυβέρνηση -ακόμη και αν μπορεί- με άλλο κόμμα, μόνο και μόνο για να επαναληφθούν οι εκλογές με τον δικό της πιο καλπονοθευτικό νόμο» και κατηγορεί τη ΝΔ ότι «το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ για να υψώνει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα περί κυβέρνησης συνεργασίας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, νομίζοντας ότι κάποιοι θα τσιμπήσουν το δόλωμα».

 

«Και με απλή αναλογική μια χαρά θα μπορούσαν να συνεργαστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί μοιάζουν», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25.

 

ΑΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ