Σνακ για το σχολείο υγιεινά και θρεπτικά

Τα σχολεία ξεκίνησαν και μαζί με αυτά ξεκίνησε και η καθημερινή απορία των γονιών: τι σνακ να φάει το παιδί στο σχολείο;

 

 

Λίγο η επιλεκτικότητα μερικών παιδιών ως προς τα φαγητά, λίγο η επιρροή από τους συνομήλικους που επιλέγουν λιγότερο υγιεινές τροφές (βλέπε κρουασάν, πατατάκια κ.λ.π.) η απάντηση στο ερώτημά μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη…

 

 

 Αν αναλογιστούμε, όμως, τα οφέλη που θα έχει ένα παιδί επιλέγοντας να καταναλώσει ένα υγιεινό και θρεπτικό γεύμα στο σχολείο (καλύτερη συγκέντρωση, περισσότερη ενέργεια, καλή διάθεση κ.λ.π.) καταλαβαίνουμε ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε!

 

 

Η κα Μαρία Σπυροπούλου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών μας δίνει μερικές ιδέες για ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ:

 

 

Τοστ…αλλιώς

 

σνακ

 

 

Ξεφύγετε λίγο από το συνηθισμένο τοστ με λευκό ψωμί, τυρί και ζαμπόν. Προτιμήστε ψωμί ολικής ή πολύσπορο που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Προσθέστε κίτρινο τυρί (π.χ. ημίσκληρο ή κασέρι) ή λευκό τυρί (π.χ. κατίκι Δομοκού ή ανθότυρο) και λαχανικά (π.χ. ντομάτα, μαρούλι). Θα μπορούσατε να προσθέσετε βραστό αυγό ή ψητό κοτόπουλο που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα, καθώς και λίγη μουστάρδα αν αρέσει στο παιδί.

 

 

 

Αραβική πίτα

 

tortilla wraps

 

Οι αραβικές πίτες αποτελούν μια καλή εναλλακτική για σνακ. Προτιμήστε πίτες ολικής άλεσης και αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει. Σας δίνω μερικές ιδέες, αλλά οι συνδυασμοί είναι πραγματικά πάρα πολλοί!

Κασέρι, αυγό βραστό, ντομάτα, μαρούλι.

Ανθότυρο, ελιές, ντομάτα, πιπεριά.

Κοτόπουλο ψητό ή βραστό, κίτρινο τυρί, ντομάτα, μαρούλι, μουστάρδα.

Γαλοπούλα ψητή ή καπνιστή, κίτρινο τυρί, μαρούλι, 1 κουταλιά σούπας σως γιαουρτιού (γιαούρτι, μουστάρδα, μέλι, λεμόνι, πάπρικα).

 

 

Σπιτική πίτα με λαχανικά

 

σνακ

 

Μια πολύ καλή επιλογή είναι να φτιάξετε μια σπιτική πίτα με αλεύρι ολικής και ελαιόλαδο και να τη γεμίσετε με λαχανικά και τυρί (π.χ. σπανακοτυρόπιτα, κολοκυθόπιτα, τυρόπιτα). Αποφύγετε τις έτοιμες πίτες που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βουτύρου ή αλλαντικών.

 

 

Σπιτικό κέικ ή muffins

 

Σνακ

 

Και εδώ μπορείτε να κάνετε αρκετές εναλλακτικές και να πειραματιστείτε με γεύσεις και υλικά της αρεσκείας σας. Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο, τη ζάχαρη με μέλι και βάλτε αλεύρι ολικής άλεσης.

 

Αυξήστε τη θρεπτική αξία του προσθέτοντας ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα) και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα (λιωμένη μπανάνα, κομμάτια μήλου, σταφίδες, cranberries).

 

Τολμήστε να φτιάξετε και αλμυρό κέικ με τυρί και λαχανικά. Δείτε εδώ μια ενδιαφέρουσα συνταγή.

 

 

Ξηροί καρποί και φρούτα

 

σνακ

 

 

Ίσως η πιο εύκολη λύση για ένα διατροφικά ισορροπημένο σνακ. Σε ένα μπολάκι βάλτε ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φουντούκια, φυστίκια) και φρέσκα φρούτα εποχής ή ακόμα και αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης (δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα) και έχετε ένα σούπερ θρεπτικό σνακ!

 

 

Οι έτοιμες λύσεις

 

σνακ

 

 

Γνωρίζουμε καλά πως θα υπάρξουν ημέρες που δεν θα υπάρχει χρόνος για προετοιμασία. Ας δούμε και μερικές επιλογές από έτοιμα σνακ.

 

Κουλούρι Θεσ/νίκης, κριτσίνια πολύσπορα, παστέλι, χαλβάς, μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη (μπορούμε να βρούμε σε φούρνους ή να έχουμε φτιάξει δικές μας). Τα συνοδεύουμε ή με ένα κομμάτι τυρί ή με φρούτο ή με φυσικό χυμό (χωρίς ζάχαρη, όχι νέκταρ ή φρουτοποτό).

 

 

Το διαιτολογικό γραφείο της κας Μαρίας Σπυροπούλου παρέχει τις υπηρεσίες του σε παιδιά, είτε για την εκμάθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, είτε για την αντιμετώπιση και διαχείριση ειδικών καταστάσεων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.