Στα πρόθυρα της τρέλας...

Η ιστορία είναι γνωστή. Κάποιος δικηγόρος μαθαίνει πως ένας απεχθής τύπος με το όνομα Χάιντ έχει πληγώσει ένα μικρό κοριτσάκι.Ο δικηγόρος γνωρίζει πως ο Χάιντ είναι ο μοναδικός κληρονόμος του πελάτη και φίλου του δόκτορ Τζέκιλ.

 

Του Κώστα Στούπα 

 

Ο δικηγόρος παρατηρεί παράξενα φαινόμενα μεταξύ των Τζέκιλ και Χάιντ, που ποτέ δεν τους βλέπει μαζί.

Ο κύριος Χάιντ μπαινοβγαίνει στο σπίτι του Τζέκιλ, είναι ένοχος για το φόνο του μέλους του κοινοβούλιου Σερ Ντάνβερς, και επίσης, φαίνεται να είναι δεμένος μαζί με τον Τζέκιλ στον ξαφνικό θάνατο του δόκτορ Λάνιον, ενός φίλου του δόκτορ Τζέκιλ.

Στο τέλος ο δικηγόρος βρίσκει τον Χάιντ να έχει αυτοκτονήσει και ένα γράμμα από τον δόκτωρ Τζέκιλ, που αποκαλύπτει πως ο Χάιντ και εκείνος ήταν το ίδιο πρόσωπο.

O δόκτωρ Τζέκιλ είχε κάνει ένα πείραμα πάνω του με ένα φάρμακο που υποτίθεται πως θα χώριζε το καλό και το κακό από τον άνθρωπο. Το πείραμα πήγε στραβά, και ο γιατρός μεταμορφώθηκε στον κακό εαυτό του, τον Χάιντ.

 

Η υπόθεση του μυθιστορήματος "Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ” του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον είναι γνωστή. Γνωστή ακόμα δεν έχει γίνει ευρέως η "σχιζοειδής” κατάσταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Δεν μιλάμε για τη συμπόρευση εθνομηδενιστών και φαφλατάδων εθνικιστών ή μπολσεβίκων και εθνικοφρόνων του φραπέ, που έχουν βρει κοινή στέγη στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Έχουμε κατά νου την κατάσταση του πρώτου τη τάξει υπουργού του κ. Τσακαλώτου ο οποίος όπως είναι γνωστό είναι επικεφαλής της γνωστής τάσης των "53”.

Το πρωί ο κ. Τσακαλώτος και η κυβέρνηση δίνουν το πράσινο φως για επέμβαση της αστυνομίας με βίαιο τρόπο εναντίον όσων αντιδρούν στους πλειστηριασμούς και το βράδυ βγάζουν καταγγελίες εναντίον όσων έδωσαν τις εντολές.

 

Σε ανακοίνωση οι "53” αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

"Eίναι πικρό, αλλά τις χθεσινές σκηνές στο κέντρο της Αθήνας, τις έχουμε ξαναδεί ή μάλλον τις βλέπαμε διαρκώς, σε όλην την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Και δεν είναι μόνο τα γεγονότα αδικαιολόγητης βίας της Τετάρτης 14/03/2018, έξω από το συμβολαιογραφείο της οδού Θεμιστοκλέους, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το Υπουργείο Παιδείας της περασμένης εβδομάδας, όπου δάσκαλοι και δασκάλες, καθηγητές και καθηγήτριες, μόνιμοι, αναπληρωτές, αδιόριστοι, υπέστησαν την αδικαιολόγητη βία των ΜΑΤ, γεγονός που και σωστά στιγματίσθηκε και από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας. 

 

Όλα τα παραπάνω θέτουν σκληρά και σοβαρά ερωτήματα, και κυρίως το ερώτημα εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να περιορισθούν μέχρι οριστικής εξαφάνισης τα φαινόμενα καταστολής...”

 

Τουτέστιν το βράδυ ο κ. Τσακαλώτος δι αντιπροσώπων καταγγέλλει όσα ο ίδιος δι αντιπροσώπων αποφασίζει και εκτελεί.

Η κατάσταση μοιάζει απολύτως παράλογη. Η μοναδική εξήγηση είναι πως η συχνή χρήση τερατωδών ψεμμάτων δεν τα κάνει μόνο πιστευτά από αυτούς που τα ακούνε αλλά και από αυτούς που τα χρησιμοποιούν προκειμένου να χειραγωγήσουν τους αδαείς.

 

Τουτέστιν η τρέλα σε όλο της το μεγαλείο...

 

Την κατάσταση αυτή την είχε περιγράψει εύστοχα ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος σε μια συνέντευξή του το 2015 μετά την "κωλοτούμπα” και διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Περιφραστικά θυμάμαι πως το νόημα της πρότασης ήταν περίπου πως η συγκάλυψη των αντιφάσεων μεταξύ λόγων και πράξεων με συνεχή ψέματα, οδηγεί σε συνεχείς διασπάσεις μέχρι την διάσπαση του ατόμου, δηλαδή την τρέλα.

kostas.stoupas@capital.gr