Στη Βουλή το θέμα των προσφύγων και μεταναστών της ανοιχτής δομής Κορίνθου

Ερώτηση για τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην ανοιχτή δομή της Κορίνθου κατέθεσαν προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος ΚαραθανασόπουλοςΔιαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Παπαναστάσης.

 

Παραθέτουμε την Ερώτηση:

 

«Την ανοιχτή δομή μεταναστών και προσφύγων που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο πρώην στρατόπεδο στην Κόρινθο, με τη μεταφορά σε αυτήν αιτούντων άσυλο από τα νησιά και τις εκκενώσεις των καταλήψεων, επισκέφτηκε την Τετάρτη 9 Οκτώβρη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους, συνομίλησε με πρόσφυγες και είδε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

Παρά τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων του  Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που διαχειρίζεται τη δομή, ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλές, διαπιστώθηκε ότι, με το επιχείρημα ότι η δομή είναι τράνζιτ, οι πάνω από 550 πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη δομή αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί εξ αρχής, πολύ περισσότερο που εκεί διαμένουν οικογένειες με παιδιά.

 

Δεν υπάρχει παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα στην ανοιχτή δομή και μεταφραστής, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο τις Κορίνθου με τις γνωστές ελλείψεις να δέχεται το φόρτο και με την υπάρχουσα δυσκολία της συνεννόησης. Δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη θέρμανση, παρόλο που υπάρχουν τα θερμαντικά σώματα, λόγω αδυναμίας του υπάρχοντος δικτύου, με αποτέλεσμα τα βράδια να κρυώνουν με την πτώση της θερμοκρασίας και ειδικότερα τα παιδιά. Το ζεστό νερό είναι ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες, ενώ πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη διαφοροποίηση στην σίτιση μικρών παιδιών, εγκύων και λεχώνων, όσο και ασθενών. Πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση και η προσωρινότητα της παραμονής τους στη δομή να μην αποτελεί πρόφαση, για να μην πάνε τα παιδιά σχολείο. Επίσης, μετά το μεσημέρι δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος στο χώρο που θα μπορεί να χειριστεί οποιοδήποτε έκτακτο πρόβλημα προκύψει.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

 

  • Να φτιαχτεί ιατρείο στο χώρο της δομής πλήρως στελεχωμένο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες περίθαλψης.

  • Να λειτουργήσουν άμεσα τα θερμαντικά σώματα, να υπάρχει επαρκές ζεστό νερό και ειδική φροντίδα για την σίτιση μικρών παιδιών, εγκύων και λεχώνων, όσο και ασθενών.

  • Να μεταφερθούν άμεσα οι οικογένειες με παιδιά, οι ανήλικοι, οι λεγόμενες ευάλωτες ομάδες σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, όπου θα υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση».