Στην «πόρτα» της Ελλάδας χιλιάδες μετανάστες διωγμένοι από την Κωνσταντινούπολη

Στα μικρασιατικά παράλια, απέναντι από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν καταφύγει πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εκτοπιστεί από την Κωνσταντινούπολη ή έφυγαν μόνοι τους υπό τον φόβο του διωγμού και αναζητούν τρόπους να περάσουν στην Ελλάδα.

 

 

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας την Τετάρτη στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην Κωνσταντινούπολη, διαβιούν με τις χαμηλότερες εκτιμήσεις 250.000 - 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με κάποιους να ανεβάζουν τον αριθμό τους ακόμα και στις 600.000. Μετά την ανάδειξη του νέου δημάρχου, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εκλέχτηκε ακριβώς με ατζέντα την εκδίωξη και τη μείωση της παρουσίας τους στην Πόλη, έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις-σκούπα που αφορούν από 10.000 ως 20.000 ανθρώπους.

 

 

«Οι υπόλοιπες εκατοντάδες χιλιάδες άκουσαν, πληροφορήθηκαν, ανησύχησαν, φοβήθηκαν και, προφανώς, δεν έμειναν άπρακτοι. Πού μετακινήθηκαν; δυτικότερα, δηλαδή στις τουρκικές ακτές απέναντι από τα ελληνικά νησιά» ανέφερε ο κ.Κουμουτσάκος.

 

 

Οι επιχειρήσεις εκδίωξης από την Κωνσταντινούπολη είναι ένας από τους τέσσερις λόγους για τους οποίους, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, αυξήθηκαν κατά 200% οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάιο και κατά 110% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα των περασμένων ετών. Οι άλλοι τρεις λόγοι είναι:

 

 

  • Όσα εξακολουθούν να συμβαίνουν στη Συρία και κυρίως στην περιοχή  του Ιντλίμπ, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη και επικίνδυνη

 

  • Η πολιτική εκδίωξης των πολυπληθών αφγανικών πληθυσμών από το Ιράν, που, σύμφωνα με αναλυτές, μετακινούνται δυτικότερα προς την Τουρκία

 

  • Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τη Δύση γενικότερα, μετά τον Μάιο - Ιούνιο. Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε ως εμβληματική ημερομηνία την 15η Ιουλίου, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλλει κυρώσεις και αντίμετρα στην Τουρκία λόγω της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ακολουθεί σειρά δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων μέχρι και την κορυφή ότι θα ανοίξουν οι πόρτες και δεν θα συγκρατηθούν οι μεταναστευτικές ροές» είπε.

 

 

Οι σημερινές επαφές στην Άγκυρα

 

 

Αναφορικά με τις συναντήσεις που θα έχει το πρωί της Πέμπτης στην Άγκυρα με τους ομολόγους του των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως θα επιχειρήσει να πείσει την άλλη πλευρά για την ανάγκη συναντίληψης στο θέμα του ελέγχου των ροών, που θα αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών, καθώς το πέρασμα των μεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί παράγοντα προσέλκυσης νέων ροών και προς την Τουρκία.

 

 

«Δεν πάμε ως αιτούντες, αλλά ως μια χώρα που μπορεί τελικά να πει στην Τουρκία ότι πρέπει να υπάρχει συναντίληψη», είπε και πρόσθεσε: «Είναι θέμα βούλησης της Άγκυρας. Αυτή θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε, διαύλους επικοινωνίας να διασφαλίσουμε και σύστημα συνεργασίας να διαμορφώσουμε». Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες του, είπε πως «θαύματα δεν περιμένουμε. Ρεαλιστές είμαστε, αλλά τον αγώνα θα τον δώσουμε, σε όλα τα μέτωπα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

 

 

Ζητούμε αυξημένα κονδύλια

 

 

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα αποτελεί σύνορο της Ευρώπης και βρίσκεται στο σημείο όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες από τη μια της γηράσκουσας, δημογραφικά ασθενούς, αλλά πλούσιας Ευρώπης, και από την άλλη της Ανατολής, που βρίσκεται σε δημογραφική έκρηξη, είναι νέα σε ηλικία, αλλά φτωχή και με συγκρούσεις.

 

 

Παρατήρησε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι «παρασχολούνται» με τις μεταναστευτικές διαδρομές της Κεντρικής Μεσογείου και έχουν παραμελήσει το μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου που είναι το πιο ευάλωτο και αυτό που δέχεται τις μεγαλύτερες ροές (1.300 στην Κεντρική Μεσόγειο έναντι 5.000 στο ίδιο διάστημα).

 

 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρωτοβουλία των τριών χωρών -Βουλγαρίας, Ελλάδας, Κύπρου- που συναποτελούν την ανατολική συνοριακή γραμμή της Ευρώπης, οι οποίες θα ζητήσουν να τεθεί το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

 

 

«Ζητάμε καλύτερες κατανομές, έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό για περισσότερες επιστροφές, συμπληρωματική στήριξη και πρόνοια στον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό που ξεκινά το 2021 ενισχυμένων κονδυλίων για την αντιμετώπιση του Mεταναστευτικού» ανέφερε.

 

2406471.jpg

 

 

Κλειστά κέντρα, επιτάχυνση ασύλου, φύλαξη συνόρων και πολιτική «δημοκρατικής αυστηρότητας»

 

 

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, το δόγμα της κυβερνητικής μεταναστευτικής πολιτικής, όπως το προσδιόρισε ο κ. Κουμουτσάκος, είναι αυτό της «δημοκρατικής αυστηρότητας», που θα σέβεται την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά θα διασφαλίζει και πλήρη ασφάλεια στους πολίτες και στη χώρα. «Καμία δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να μην υπερασπίζεται τον εαυτό της. Η ελευθερία οφείλει να αυτοπροστατεύεται» είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως η πτυχή του μεταναστευτικού που αφορά την ασφάλεια της χώρας είχε παραμεληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση προτάσσει πλέον τον όρο μεταναστευτικό μπροστά από τον προσφυγικό, ενώ ανέπτυξε τις βασικές αρχές της πολιτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα:

 

 

-Πολιτικές αποτροπής και αυστηρής διαχείρισης του προβλήματος, επιτάχυνση της των διαδικασιών ασύλου. Όπως είπε, παρέλαβε 70.000-75.000 εκκρεμούσες αιτήσεις για άσυλο και μια πολύ αργή διαδικασία, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα πως αυτό γινόταν «είτε ηθελημένα είτε αθέλητα».

 

 

Ενίσχυση των συνόρων. «Τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να γίνουν αδιάβροχα, αλλά μπορούν να προστατευτούν πολύ αποτελεσματικότερα από πριν» είπε.

 

 

-Πολιτικές σύμφωνες με το κράτος δικαίου. «Όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να υφίστανται μια ποινή» είπε και πρόσθεσε πως «τα κλειστά κέντρα δεν είναι μια κατασκευή μιας μαύρης Δεξιάς που απεργάζεται μείωση των ελευθεριών, είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους».

 

ethnos.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ