Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση για Novartis – Βενιζέλος και Σαμαράς δείχνουν Τσίπρα – Η στάση του Μητσοτάκη

Η υπόθεση Novartis παραμένει ανοικτή, με την πολιτική αντιπαράθεση να έχει φτάσει στο «κόκκινο», καθώς η ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνεται συνεχώς.

 

Την Τετάρτη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε ως μάρτυρας στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, για την υπόθεση Novartis, δηλώνοντας ότι «προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης».

 

Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως πρόκειται για μια διεθνή υπόθεση, ωστόσο «μόνο στην Ελλάδα πήγαν να το μετατρέψουν σε πολιτική υπόθεση, με πολιτικές σκοπιμότητες». Μεταξύ άλλων, ο πρώην επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εκ νέου στους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες, καθώς και στις πολιτικές ευθύνες που φέρει και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 

Κατηγόρησε μάλιστα τον πρώην πρωθυπουργό ότι προεκλογικά επανέφερε «ανεδαφικές καταγγελίες εναντίον προσώπων παρά το γεγονός ότι οι φάκελοι σε βάρος τους είχαν αρχειοθετηθεί». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο κ. Τσίπρας ήταν ο κλειδοκράτορας της σκευωρίας Novartis».

 

Επιπλέον, την ίδια στιγμή στελέχη της μητρικής αλλά και του ελληνικού τμήματος της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, κλήθηκαν από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις για την το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

 

Σε πολιτικό επίπεδο, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης οξύνεται συνεχώς, με το ΚΙΝΑΛ να διαδραματίζει ρόλο «μπαλαντέρ»,αλλά και με ξεκάθαρη στάση, «Να λογοδοτήσουν όσοι εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν αυτό το σκοτεινό σχέδιο», ζητά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Να λάμψει όλη η αλήθεια και να λογοδοτήσουν όσοι εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν την σκευωρία της Novartis, τονίζει στη δήλωσή της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Φώφη Γεννηματά επισημαίνει πως πρόκειται για «σκοτεινό σχέδιο σε βάρος πολιτικών προσώπων και δικών μας στελεχών» και ζητά «η υπόθεση αυτή να γίνει η αφετηρία, να θωρακίσουμε τους θεσμούς και ιδίως τη Δικαιοσύνη».
Πολιτικά για την κ. Γεννηματά είναι μια «χρυσή ευκαιρία» να πάρει το «αίμα» της πίσω για όσα «ακούει» το κόμμα της, τόσα χρόνια για υποθέσεις διαφοράς. Στην περίπτωση που η κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και η δικαστική εξέλιξη δημιουργήσει πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα τότε θα είναι η «χρυσή ευκαιρία» να διεκδικήσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. . Πλέον, είναι θέμα ημερών να σταλεί αμελλητί στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τις καταγγελίες για «πολιτική σκευωρία» στην υπόθεση της Novartis, με κατηγορούμενους αυτή τη φορά μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα.

 

Υπενθυμίζουμε πως μετά τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατέθεσε ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζαχαρή που διερευνά την υπόθεση, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατονόμασε τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ως «Ρασπούτιν» αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τους οποίους θεωρεί αρχιτέκτονες της «πολιτικής σκευωρίας».

 

Επιπλέον, στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία που αφορά τον Ανδρέα Λοβέρδο και ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και όχι αυτό του ξεπλύματος χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Από εδώ και πέρα η Βουλή θα παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή. Η τελευταία σε ειδική ημερήσια διάταξη θα αποφανθεί με ονομαστική ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας.

 

Από την πλευρά του πάντως ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε με δήλωσή του πως δεν έχει ανάγκη και δεν θα χρησιμοποιήσει κανένα απολύτως υπουργικό προνόμιο ή κοινοβουλευτική ασυλία.

 

Η στάση ευθύνης του πρωθυπουργού

 

Σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός σχεδιάζει το κρίσιμο κυβερνητικό έργο και επιζητεί την πολιτική και κοινωνική ηρεμία, μία εξεταστική ή προανακριτική η οποία θα δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, είναι το τελευταίο που θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, θεωρεί ότι όλα κρίθηκαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον ίδιο και στη ΝΔ για να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά. Από την άλλη η κυβέρνηση Τσίπρα κατηγορείται σχεδόν από όλη τη ΝΔ ότι έστησε μια σκευωρία για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Άρα οι πιέσεις για να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση θα είναι ασφυκτικές.

 

«Για την υπόθεση Novartis έχω τοποθετηθεί», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο ερώτημα εάν θα γίνει εξεταστική. «Πατώντας σε ένα πραγματικό σκάνδαλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, όπως χρηματισμός γιατρών και του συστήματος υγείας- στήθηκε μια πολιτική σκευωρία, την οποία θεωρώ ότι πια έχουν αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες πολίτες», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

 

«Αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πως στήθηκε αυτή η σκευωρία αυτό πάλι αφορά την Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή» συνέχισε. «Αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Εάν προκύψει κάτι, αν κάποιος φάκελος έρθει στη Βουλή προς περαιτέρω διερεύνηση, θα μπορώ να σας απαντήσω και πιο συγκεκριμένα», εξήγησε καταληκτικά.

 

Με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός διατηρεί ακαίραια την θεσμική του στάση -σε αντίθεση με τον προηγούμενο- και αναμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

 

newpost.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ