Στο σκαμνί η μαφία του τζόγου

Μαύρος τζίρος δισεκατομμυρίων ευρώ - Κρύβουν τα κέρδη, μέσω τριγωνικών συναλλαγών με εταιρείες στην Κύπρο, στην Μάλτα και στο Λουξεμβούργο.

 

Στοιχεία - φωτιά για τις διαδρομές μαύρου χρήματος δύο μεγάλων στοιχηματικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε καθεστώς ημιπαρανομίας στην Ελλάδα περιλαμβάνει η δικογραφία που έχουν στοιχηματίσει οι εισαγγελείς, που είναι αρμόδιοι για την πάταξη της διαφθοράς.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου επιβεβαίωσε τη δικαστική έρευνα, η οποία όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη γι΄ αυτό στην παρούσα φάση δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν στοιχεία της δικογραφίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «kontranews», η φοροδιαφυγή – μαμούθ αφορά δύο στοιχηματικές εταιρείες που παρουσιάζουν ετήσιο τζίρο τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το δημόσιο εισπράττει ψίχουλα, γιατί μέσα από ένα σύστημα τριγωνικών τιμολογήσεων και εικονικών συμβάσεων με εταιρείες που έχουν στήσει στην Κύπρο, την Μάλτα και το Λουξεμβούργο, εξαφανίζουν τα κέρδη.

 

Η δικαστική έρευνα είχε αρχίσει πριν από χρόνια όταν στη μία από τις στοιχηματικές εταιρείες εντοπίστηκε εκροή μεγάλων ποσών στην Κύπρο, μέσω εικονικών συμβάσεων με εταιρεία που και αυτή ανήκει στην ιδιοκτησία του ίδιου επιχειρηματία.

 

Στη Δικαιοσύνη περιήλθαν στοιχεία και για την παράνομη δραστηριότητα της δεύτερης στοιχηματικής εταιρείας, όταν μετά από μια διαμάχη ένας μέτοχος της εταιρείας κατήγγειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες φοροδιαφυγή – μαμούθ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες αυτές με τζίρο τριών δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο λειτουργούν με καθεστώς ημιπαρανομίας και με προσωρινές άδειες.

 

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει διαγωνισμό και διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να επικρατήσει καθεστώς νομιμότητας στο διαδικτυακό στοίχημα και να εισπράττει το δημόσιο τους φόρους που του αναλογούν.

 

Μέχρι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, η ασυδοσία στην αγορά στοιχήματος θα συνεχίζεται και το δημόσιο θα εξακολουθεί να χάνει φόρους.

 

Βέβαια οι οικονομικοί εισαγγελείς ερευνούν εξονυχιστικά όλες τις συναλλαγές των δύο στοιχηματικών εταιρειών, προκειμένου να εντοπίσουν το μέγεθος της φοροδιαφυγής και της ζημιάς που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο.

 

Είναι σίγουρος ότι στις δύο αυτές εταιρείες θα καταλογιστούν πρόστιμα – μαμούθ τα οποία βέβαια είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν.

Γιατί στη μία από τις δύο εταιρείες έχει αλλάξει πρόσφατα ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες δεν εμφανίζονται στο μετοχολόγιο της εταιρείας.

 

Δεν αποκλείεται να έχουν ήδη διαφύγει στο εξωτερικό με δεδομένο ότι έχουν εξαφανίσει σε φορολογικούς παραδείσους υπερκέρδη δισεκατομμυρίων που εξασφάλισαν εξαιτίας της ασυδοσίας που επικρατούσε στην αγορά.

 

 

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες των δύο στοιχηματικών εταιρειών είναι υπόλογοι για φοροδιαφυγή αλλά και ποινικά αδικήματα τα οποία σύμφωνα με δικαστικές πηγές διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ