Τα αξιοσημείωτα του φετινού καλοκαιριού

Κύματα καύσωνα, ισχυρά μελτέμια, αλλά «διαλείμματα» με βροχές χαρακτήρισαν το φετινό καλοκαίρι, το οποίο και επισήμως τελείωσε. 

 

Και καθώς διανύουμε ήδη τον Σεπτέμβριο, η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών meteo.gr συγκεντρώνει τα  αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του  καλοκαιριού του 2019 όσον αφορά στους ανέμους, στη θερμοκρασία, στις βροχές και στους κεραυνούς:

 

Η υψηλότερη θερμοκρασία της χώραςσημειώθηκε στη Χάλκη Λάρισας και διαμορφώθηκε στους 41,9 βαθμούς Κελσίου.

 

Όσο για την υψηλότερη θερμοκρασία στην Αττική, ήταν στο Χαροκόπειο στην Καλλιθέα στις 4 Ιουλίου, όταν το θερμόμετρο έδειξε 39,4 βαθμούς Κελσίου.

 

Η μέγιστη ένταση ανέμου σε καλοκαιρία, καταγράφηκε στις 10 Ιουλίου, στον Νέο Μαρμαρά της Χαλκιδικής, και άγγιξε τα 132 χιλιόμετρα την ώρα. 

 

Η μέγιστη ένταση μελτεμιού, εν τω μεταξύ, παρατηρήθηκε στις 26 Ιουλίου, στην Παξιμάδα Καρύστου, με την ταχύτητα των ανέμων να φτάνει ατ 132 χιλιόμτερα την ώρα. 

 

Ως προς τη διάρκεια των ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο Πέλαγος, ο Ιούλιο είχε μελτέμια για 12 ημέρες, ενώ τον Αύγουστο για 24 ημέρες.

 

Όσον αφορά στον αριθμό των κεραυνών, τον Ιούνιο κατεγράφησαν 68.000 κεραυνοί, τον Ιούλιο 46.500 και τον Αύγουστο 8.500. 

 

Μνεία γίνεται και στο κύμα κακοκαιρίας «Αντίνοος» που έκανε την εμφάνισή του μεταξύ 14 και 17 Ιουλίου, που έφερε ραγδαίες βροχοπτώσεις και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με την τελευταία ημέρα να σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες στα νοτιοανατολικά της χώρας, γεγονός χωρίς προηγούμενο στην περιοχή και για την εποχή τις τελευταίες δεκαετίες. 

 

meteo.gr