Τρόποι με τους οποίους δεν μεταδίδεται η ηπατίτιδα C

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο αποφυγής της έκθεσης σε ηπατίτιδα C, καθόλου άδικα. Υπάρχουν 170 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως και σχεδόν 4 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Αλλά, μπορείτε να κάνετε πολλά χωρίς να ανησυχείτε για την έκθεση σε ιό της ηπατίτιδας C.

 

Εδώ είναι μερικές δραστηριότητες με τις οποίες δεν μεταδίδεται η ηπατίτιδα C.

 

  • Όταν μοιράζεστε πιρούνι, κουτάλι και ποτήρι

 

Βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο και κάποιος στο τραπέζι σας προσφέρει μια κουταλιά από αυτό το νόστιμο cheesecake. Πρέπει να πείτε «όχι» ευγενικά; Λοιπόν, όχι αν ανησυχείτε για τη μετάδοση της ηπατίτιδας C. Δοκιμάστε το επιδόρπιο επειδή με αυτόν τον τρόπο δεν εξαπλώνεται ο ιός. Επίσης, μπορείτε να πίνετε από το ίδιο νερό. Θυμηθείτε, η εξάπλωση της ηπατίτιδας C απαιτεί άμεση επαφή με το μολυσμένο αίμα, όχι το σάλιο.

 

  • Δίνοντας (και παίρνοντας) ένα φιλί

 

Το φιλί δεν είναι ένας γνωστός τρόπος διάδοσης του ιού της ηπατίτιδας C. Αυτό συμβαίνει επειδή το σάλιο δεν είναι αποτελεσματικός τρόπος διάδοσης του ιού. Ενώ κάποιες πηγές υποδεικνύουν το αντίθετο, το φιλί δεν είναι παράγοντας υψηλού κινδύνου για την ηπατίτιδα C.

 

  • Αγκαλιάζοντας

 

Η περιστασιακή επαφή δεν είναι παράγοντας υψηλού κινδύνου διάδοσης της ηπατίτιδας C, επειδή δεν έρχεστε σε άμεση επαφή με το μολυσμένο αίμα. Έτσι μην αφήνετε ποτέ τον φόβο της ηπατίτιδας C να σας κρατάει από το να αγκαλιάσετε έναν φίλο. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους περιστασιακών επαφών: Όλοι είναι χαμηλού κινδύνου.

 

  • Με χειραψία

 

Η ηπατίτιδα A συχνά εξαπλώνεται με επαφή χέρι-χέρι και εμποδίζεται από την καλή υγιεινή των χεριών. Ωστόσο, η ηπατίτιδα C δεν μεταδίδεται με αυτόν τον τρόπο.

 

  • Όντας γύρω από κάποιον που βήχει και φτερνίζεται

 

Οταν κάποιος βήχει και φτερνίζεται μπορεί να σας προκαλέσει γρίπη ή άλλες παθήσεις του αναπνευστικού, αλλά δεν θα σας κολλήσει ηπατίτιδα C. Αυτό συμβαίνει επειδή ο βήχας και το φτάρνισμα δεν έχουν άμεσα επαφή με το αίμα. Ο βήχας ή το φτάρνισμα αποτελούν ακατάλληλη συμπεριφορά, αλλά δεν θα σας μεταδώσουν ηπατίτιδα C.

 

  • Από τα τρόφιμα και το νερό

 

Ορισμένοι ιοί ηπατίτιδας μεταδίδονται μέσω τροφής και νερού, αλλά η ηπατίτιδα C όχι. Η ηπατίτιδα Α είναι γνωστή για την εξάπλωση της μέσω οστρακοειδών, βρώμικου νερού και των φρούτων και λαχανικών που πλένονται με αυτό.

 

  • Ασκήσεις ασφαλούς σεξ

 

Η ηπατίτιδα C μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, ιδιαίτερα του «σκληρού» σεξ (όταν ο κόλπος ή ο βλεννογόνος του πρωκτού κινδυνεύει να κοπεί ή να γδαρθεί), αλλά αυτό είναι πολύ χαμηλός κίνδυνος. Έχοντας ασφαλείς ερωτικές επαφές και χρησιμοποιώντας σωστά το προφυλακτικό, ο κίνδυνος μετάδοσης της ηπατίτιδας C από τη σεξουαλική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλός.

 

  • Κάνοντας έναν περίπατο στη φύση

 

Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται ότι τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν ελονοσία και κίτρινο πυρετό, οπότε θα μπορούσαν πιθανότατα να μεταδώσουν τον ιό HIV και την ηπατίτιδα C. Αλλά τα κουνούπια δεν μπορούν να μεταδώσουν αιμοπετάλια.

 

  • Με το babysitting

 

Ενώ υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος εξάπλωσης της ηπατίτιδας C στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο θηλασμός δεν εξαπλώνει την ηπατίτιδα C. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε αν αιμορραγούν οι θηλές.