Βόρεια Μακεδονία: Τέλος ο Ήλιος της Βεργίνας

Η απαγόρευση του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας σε όλα τα μνημεία, ιδρύματα και δημόσιους χώρους της Βόρειας Μακεδονίας, ξεκίνησε από τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

 

Το πρακτορείο lider.com.mk και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Alfa της Βόρειας Μακεδονίας, γράφουν πως από την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας πέρυσι τον Ιούνιο, τέθηκε μια χρονική περίοδος έξι μηνών, που έλήξε χθες και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αφαιρέσει το σύμβολο του μακεδονικού ήλιου από όλα τα μνημεία, καθώς αποτελεί μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.

 

 

Σύμφωνα με το άρθρο 8 της Συνθήκης και όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων αν πρόκειται για έργο τέχνης, όπως είναι ο ήλιος της Βεργίνας στην προκειμένη περίπτωση, είναι η Ελλάδα.

 

 

Η νέα σημαία Βόρειας Μακεδονίας

 

 

 

Η νέα σημαία της Βόρειας Μακεδονίας αποτελείται από έναν κίτρινο ήλιο που ανατέλλει με 8 ακτίνες, οι άκρες των οποίων εκτείνονται σε κόκκινο φόντο. Το σύμβολο αυτό, που υιοθετήθηκε επίσημα στις 5 Οκτωβρίου του 1995, εκπροσωπεί το «νέο ήλιο της ελευθερίας», όπως αναφέρεται στον εθνικό ύμνο της χώρας.

 

 

Πριν από αυτήν υπήρχε η σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την απόσχιση της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία, και από τον Αύγουστο του 1992 και μέχρι τον Οκτώβριο του 1995, στη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας ήταν ο Ήλιος της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο, γεγονός που πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών από την Ελλάδα, εξαιτίας της προέλευσης του συμβόλου, το οποίο ήταν σύμβολο της Μακεδονικής Δυναστείας του Φιλίππου Β’.

 

 

Η Ελλάδα έχει το σύμβολο του Ηλίου της Βεργίνας στη σημαία της Μακεδονίας, που υιοθετείται στην ίδια περίοδο. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, λοιπόν, η Βόρεια Μακεδονία παραιτείται κάθε χρήσης του Ήλιου της Βεργίνας (με εξαίρεση αρχαιολογικά ευρήματα που υπάγονται στην αρχαία μακεδονική κληρονομιά) και υποχρεούται να αφαιρέσει το σύμβολο από κάθε απεικόνισή του σε φορείς της χώρας.

 

neaselida.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ