Βρέθηκε εξωπλανήτης, υποψήφιος για αποικισμό από την ανθρωπότητα

Τρεις νέοι βραχώδεις πλανήτες μεγέθους κοντινού στη Γη, ένας από τους οποίους έχει μεγάλη πιθανότητα να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή, ανακαλύφθηκαν κοντά σε ένα αστέρι μόλις 12 έτη φωτός μακριά μας.

 

Και οι τρεις εξωπλανήτες είναι τουλάχιστον 1,4 έως 1,8 φορές μεγαλύτεροι από τη μάζα της Γης και περιστρέφονται γύρω από έναν κόκκινο νάνο με το όνομα Gilese 1061, κάθε τρεις έως 13 ημέρες.

 

Το αστέρι βρίσκεται μόλις 12 έτη φωτός μακριά, κάτι που το καθιστά ως το 20ό πλησιέστερο αστέρι στο ηλιακό σύστημα, ουσιαστικά γειτονικό στο διπλανό σύμπαν.

 

Ένας από τους βραχώδεις εξωπλανήτες, ο πλανήτης d, βρέθηκε στην κατοικήσιμη ζώνη του αστέρα, όπου οι θερμοκρασίες επιτρέπουν την παρουσία νερού στην επιφάνεια.

 

Οι πλανήτες ανακαλύφθηκαν με τη χρήση της μεθόδου της ακτινικής ταχύτητας ή της «ταλάντευσης».

 

Τα νέα ευρήματα αποτελούν μέρος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

 

«Είμαστε τώρα ένα βήμα πιο κοντά στο [να] ολοκληρώσουμε μια καταγραφή από βραχώδεις πλανήτες στην ηλιακή μας γειτονιά», δήλωσε ο Ιγνκνάσι Ρίμπας, ένας εκ των ερευνητών στο Ινστιτούτο Διαστημικών Επιστημών στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κόκκινοι νάνοι είναι τα μικρότερα, πιο «δροσερά» είδη των αστεριών στον Γαλαξία, καθιστώντας τα μια ιδανική τοποθεσία για κατοικήσιμες... επιλογές.

 

Ωστόσο, οι απρόβλεπτες αστρικές τους φλόγες δεν μπορούν να σιγουρέψουν ότι κάθε πλανήτης στην τροχιά τους καθίσταται βιώσιμος. Οι επιστήμονες πρέπει τώρα να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του αστεριού καθώς τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας μπορεί να έχουν χτυπήσει τον πλανήτη d, καθιστώντας αδύνατη τη στήριξη της ζωής.

 

sputniknews.gr