Ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα – Κανείς θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη 5 Μαΐου, είναι 10 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.642, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

 

 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 35 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 81 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.  

 

 

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο δεν πέθανε κανείς από τον κορονοϊό στην Ελλάδα και το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας παραμένει σε 146. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 75 έτη, και το 92.3% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών.

 

 

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ οι 8 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

 

 

Από τα κρούσματα, το 55.4% είναι άνδρες ενώ τα 598 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.317 με ήδη γνωστό κρούσμα.

 

 

Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 83.750 διαγνωστικά τεστ.

 

 

 «Δεν κοιτάμε τα fake news, δεν προσηλωνόμαστε στα social media αλλά στην επιστήμη», ήταν το μήνυμα που έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

 

 

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ, που φαίνεται πως οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων.

 

 

«Χθες άρχισε η μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA. Με αυτή την πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον κορονοϊό», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

 

 

Δεν επιτρέπονται τα take away ποτά και τα άτυπα πάρτι

 

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε σε αυστηρό τόνο σε περιστατικά παραβίασης των μέτρων προφύλαξης κατά την πρώτη ημέρα της άρσης των μέτρων. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε, μιλώντας για καφέ-μπαρ σε πόλεις και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, πως «το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ό,τι λέει η άδεια τους. Τake away σε ποτά δεν επιτρέπεται. Άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός απαγορεύονται».

 

 

«Η εικόνα καφέ - μπαρ σε πόλεις ειδικά στην περιφέρεια που λειτουργούσαν το βράδυ με τη μουσική στη διαπασών προμηθεύοντας δήθεν take away ποτά, με τους πολίτες στοιβαγμένους χωρίς να τηρούν αποστάσεις και μέτρα προφύλαξης, προσβάλει βάναυσα όλους μας», δήλωσε ο υφυπουργός.

 

 

Ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως χθες καταγράφηκαν 85 παραβάσεις για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις και τόνισε πως η μετακίνηση δεν εποτρέπεται μεταξύ νομών, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν οι περιορισμοί για μετάβαση σε νησιά. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ