Αυτοκτονία 15χρονου - Οι υποθέσεις bullying που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο

Οι υποθέσεις bullying που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο

 

 

 

 

Ο εφιάλτης του μικρού Άλεξ. Ο 11χρονος τότε μαθητής Άλεξ Μεσχισβίλι εξαφανίζεται μεταξύ 7 με 8 το απόγευμα, από την περιοχή Ελιάς – Ανοίξεως Βέροιας.

Εκεί τον είδαν για τελευταία φορά φίλοι και συμμαθητές του. Δυο Ελληνόπουλα αδέλφια, ένας Αλβανός, ένας Βορειοηπειρώτης και ένας Ρουμάνος, από 11 έως 13 ετών τότε, ήταν τα μέλη της παρέας που είχε γίνει εφιάλτης για τον μικρό Άλεξ. Τα πέντε παιδιά αργότερα ομολόγησαν τον θανάσιμο τραυματισμό του 11χρονου μαθητή, η μητέρα του οποίου αναζητά ακόμη και σήμερα τη σορό του. Η εξαφάνιση του μικρού Άλεξ είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο και ήταν η πρώτη υπόθεση παιδικού bullying που έβλεπε το φως της δημοσιότητας. Δυστυχώς όμως δεν έμελλε να είναι και η μοναδική.

 

Τα μαρτύρια του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η υπόθεση του 20χρονού φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη θεωρείται από τις πλέον εμβληματικές περιπτώσεις bullying με πτυχές της να παραμένουν ακόμη και σήμερα νεφελώδεις για τις εφιαλτικές μέρες που έζησε ο νεαρός Κρητικός πίσω από τις κλειστές πόρτες της φοιτητικής εστίας. Οι «νταήδες» της Σχολής έκλειναν το ζεστό νερό στον 20χρονο Βαγγέλη όταν εκείνος έκανε μπάνιο, τον κλείδωναν μέσα σε ντουλάπα και του πετούσαν κέρματα για να «τραγουδήσει», τον ξύριζαν παρά τη θέλησή του και τον έδεναν σε καρέκλες....Και αυτά ήταν μόνο κάποια από τα μαρτύρια που φαίνεται να είχε υποστεί ο 20χρονος, η σορός του οποίου βρέθηκε 500 μέτρα από τη λίμνη Παμβώτιδα αρκετά μετά την εξαφάνισή του. Ο νεαρός Κρητικός, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή έβαλε μόνος του τέλος στη ζωή του, τον Φεβρουάριο του 2016 κόβοντας τις φλέβες του δεξιού του χεριού στο ύψος του καρπού... 

 

Σε εξέλιξη η έρευνα για την αυτοκτονία του 15χρονου από την Αργυρούπολη. Σήμερα, δυο και πλέον έτη μετά μια άλλη υπόθεση, αυτή της αυτοκτονίας του 15χρονου μαθητή από την Αργυρούπολη, φαίνεται να συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά bullying, όπως και οι δυο προηγούμενες. «Με κατέστρεψαν. Καταστρέψτε τους», έγραφε στο σημείωμα που άφησε στους γονείς του ο νεαρός αυτόχειρας. Πλέον, τη νέα υπόθεση εκφοβισμού διερευνά η εισαγγελία ανηλίκων, κατόπιν εντολής που έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος. Το 15χρονο αγόρι που μόλις είχε τελειώσει την Α΄ Λυκείου αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του και η απόφαση του αυτή φαίνεται πως συνδέεται με το bullying που δεχόταν στο σχολείο, από έξι συμμαθητές τους. Ήδη, έχει ξεκινήσει η εξέταση μαρτύρων προκειμένου να καταλογίσει ποινικές ευθύνες για την υπόθεση, εφόσον αυτές προκύψουν.

 

Το διαδικτυακό bullying της Σταυρούλας Κοεμτζή. Του νέου αυτού τραγικού περιστατικού εκφοβισμού που συγκλόνισε την περασμένη Κυριακή την κοινή γνώμη, είχε προηγηθεί η αυτοκτονία της 22χρονης φοιτήτριας Σταύρουλας Κοεμτζή, τον Νοέμβριο του 2016. Η νεαρή φοιτήτρια έβαλε τέλος στη ζωή της πέφτοντας από την ταράτσα της φοιτητικής εστίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα όσα αποκαλύπτονται στη συνέχεια για τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι συγκλονιστικά. Η νεαρή κοπέλα υπήρξε θύμα διαδικτυακού bullying και εκβιασμού με ροζ βίντεο. Ο σύντροφός της βιντεοσκοπεί την ερωτική τους συνεύρεση και απειλεί να την δημοσιοποιήσει αν αρνηθεί να βάλουν κι άλλους στο παιχνίδι....

 

Τι προβλέπει η νομοθεσία για το bullying

 

Το πλαίσιο των ποινών που προβλέπονται για τον εκφοβισμό, καθορίζονται από το νέο άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα άρθρα του, αν η πράξη του εκφοβισμού τελείται μεταξύ ανηλίκων παραμένει ατιμώρητη! Αναλυτικά, το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα ορίζει: «Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αν η πράξη τελείται μεταξύ ανηλίκων δεν τιμωρείται εκτός αν η μεταξύ τους διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη από τρία έτη, οπότε επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με συστηματική παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας». Παράλληλα, η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού, ορίζει ως παιδιά «όλα τα ανθρώπινα όντα με ηλικία μικρότερη των δεκαοκτώ ετών, εφόσον αυτά είναι ανήλικα κατά το εθνικό δίκαιο». Σύμφωνα με το Ελληνικό Ποινικό Κώδικα «ανήλικοι» νοούνται όσοι κατά την τέλεση της πράξης, έχουν ηλικία μεταξύ του 8ου και 18ου έτους συμπληρωμένων.

 

lawandorder.gr