Διαταραχές στην κίνηση, αλλά και στην εκφορά του λόγου διαπίστωσαν οι επιστήμονες σε μωρά που η μητέρα τους είχε προσβληθεί από κοροναϊό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.
Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA και σύμφωνα με την οποία, οι έγκυοι που προσβλήθηκαν από κοροναϊό είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το τμήμα Μαιευτικής – Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής την Άντρεα Έντλοου, διερεύνησαν 7772 γεννήσεις νεογνών από 7466 εγκύους, από τις οποίες οι 222 θετικές στον SARS-CoV-2. Η μέση ηλικία των νέων μητέρων ήταν τα 32,9 έτη. Πρόωρα γέννησαν οι 32 από τις 222 εγκύους που είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό (το 14,4%), έναντι 654 εγκύων ή το 8,7% αυτών που δεν είχαν εκτεθεί στον κοροναϊό.
Η νόσηση από κοροναϊό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με μεγαλύτερο ποσοστό νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα νεογνά κατά 2,17 φορές περισσότερο κατά μέσο όρο, με τον κίνδυνο να αυξάνεται στις 2,34 φορές αν η μόλυνση της μητέρας συνέβαινε στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, οπότε και η επίπτωση στο νεογνό ήταν μεγαλύτερου μεγέθους.
Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι 14 από τα 222 νεογνά που είχαν εκτεθεί στον κοροναϊό (δηλαδή το 6,3%) και 227 από τα 7550 μη εκτεθειμένα νεογνά (ή το 3%) είχαν κάποια νευροαναπτυξιακή διαταραχή κατά το πρώτο έτος της ζωής τους με συχνότερες την διαταραχή του κινητικού νευρώνα, την εκφραστική διαταραχή της γλώσσας και την αναπτυξιακή διαταραχή του λόγου. Ο μέσος χρόνος μέχρι τη διάγνωση ήταν στις 214 ημέρες στα νεογνά που είχαν εκτεθεί στον κοροναϊό (από 183-316 ημέρες) σε σύγκριση με αυτά που δεν είχαν εκτεθεί και στα οποία η διάγνωση έγινε κατά μέσο όρο στις 275 ημέρες (από 253-346 ημέρες).
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το εύρημα απαιτεί παρακολούθηση σε μεγαλύτερες μελέτες και τονίζουν ότι δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπάρχει οριστική σύνδεση μεταξύ της προγεννητικής έκθεσης στον SARS-CoV-2 και της δυσμενούς νευρολογικής ανάπτυξης των εμβρύων. Στη διαπίστωση καταλήγουν οι ερευνητές και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που μολύνθηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας είναι σήμερα ηλικίας μικρότερης των 2 ετών. Μια διαχρονική μελέτη 57 βρεφών με προγεννητική έκθεση στον SARS-CoV-2 στην Κίνα εντόπισε ελλείμματα στον κοινωνικό-συναισθηματικό τομέα των νευροαναπτυξιακών δοκιμών σε ηλικία 3 μηνών, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επέτρεπε τον έλεγχο σημαντικών συγχυτικών παραγόντων όπως ο χωρισμός μητέρας-μωρού, ούτε περιελάμβανε ομάδα σύγκρισης η οποία δεν είχε μολυνθεί.
Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι τα αποτελέσματα πρέπει να αναγνωριστούν ως προκαταρκτικά, δεδομένης της περιορισμένης διάρκειας παρακολούθησης. Συγκεκριμένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα για πρόσθετες νευροαναπτυξιακές επιδράσεις οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή, καθώς τα νεογνά που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη ήταν σε μικρότερη ηλικία από αυτήν κατά την οποία γίνεται διάγνωση σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει μια μορφή μεροληψίας, καθώς εξαιτίας της νόσησης της εγκύου, γονείς και κλινικοί γιατροί μπορεί να αναζητούν αξιολόγηση του βρέφους.