Διορία 7 ημερών από τους μετανάστες των Αγίων Θεοδώρων

Έληξε η απεργία πείνας που είχαν ξεκινήσει από χθές 4 Ιανουαρίου, οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Ηλιόχαρη στους Αγίους Θεοδώρους.

 

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Loutraki365.gr σήμερα το μεσημέρι ήρθε στους Αγίους Θεοδώρους και συνάντησε τους απεργούς πείνας ο κ. Κώστας Ξυνογαλάς, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα. Εκεί βρέθηκαν επίσης ο κ. Παπασταμόπουλος, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας συνοδευόμενος από δημοσιογράφο της ΕΡΤ- εθελοντή, ο οποίος μάλιστα είχε ανακινήσει το θέμα της απεργίας πείνας των μεταναστών.

 

 

Αξιοσημείωτη είναι η παντελής απουσία εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα τον αντιδήμαρχο Αγίων Θεοδώρων, κ. Σπύρο Ράτη να βρίσκεται εκείνη την ώρα στο Ξυλόκαστρο, όπου παρακολούθησε αγώνα ποδοσφαίρου, ενώ τον Δήμαρχο, κ. Γ. Γκιώνη να αγνοεί παντελώς τα όσα διαδραματίζονταν εκείνη την ώρα. Απούσα και η πρόεδρος των ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων, κα Ρούλα Βλαστάρη που είχε πρωταγωνιστήσει στις κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των μεταναστών ως μέλος της Επιτροπής που είχε δημιουργηθεί από Δημότες των Αγίων Θεοδώρων και 3 μέλη της Δημοτικής Αρχής και η οποία δεν έχει συνεδριάσει ποτέ.

 

Αντίθετα παρόντες ήταν μόνο ο πρώην Αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων κ. Σωτήρης Νικολάου και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Πέτρου.

 

 

 

 

Τα αιτήματα των μεταναστών

 

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε χώρο του ξενοδοχείου Ηλιόχαρη μετείχαν 5 εκπρόσωποι των μεταναστών, ο κ. Ξυνογαλάς και οι κ.Νικολάου και Πέτρου και μεταφραστής.

 

Οι εκπρόσωποι των μεταναστών μετέφεραν τα εξής αιτήματα:

 

Να αλλάξει το catering που προμηθεύει το φαγητό. Σύμφωνα με τα όσα είπαν το φαγητό είναι απαράδεκτο. Κάθε μέρα πετιούνται στα σκουπίδια περισσότερες από 150 μερίδες φαγητού. Κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων έχουν γίνει μάρτυρες της απίστευτης αυτής σπατάλης, ενώ, το σημαντικότερο, δεν είναι λίγα τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που  έχουν σημειωθεί εξαιτίας της κακής ποιότητας του φαγητού. Το catering έχει αναλάβει η εταιρεία "Αυθεντικό Αφοι Κομπατσιάρη Α.Ε." η οποία δραστηριοποιείται στη Βόρεια, στη Νότια και στη Δυτική Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τα Ιωάννινα αντίστοιχα.

 

Να έρθουν γιατροί στο ξενοδοχείο Ηλιόχαρη. Παρά τις όποιες αρχικές δεσμεύσεις, μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει γιατροί στο ξενοδοχείο και οι 400 περίπου μετανάστες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν περίπου 100 παιδιά, αναγκάζονται να ξοδέυουν 10 και 20 ευρώ για εισητήρια στον προαστιακό, κάθε φορά που χρειάζεται να επισκεφτούν το Νοσοκομείο της Κορίνθου ή κάποιο άλλο στην Αθήνα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εγκύου που φιλοξενείται στο Ηλιόχαρη και αναγκάζεται πολύ συχνά να μεταβαίνει σε Αθήνα ή Κόρινθο για τις απαραίτητες εξετάσεις.

 

Να έρθουν ψυχολόγοι. Η ανάγκη της ψυχολογικής υποστήριξης των ανθρώπων αυτών είναι επιβεβλημένη.

 

Να έρθουν δάσκαλοι. Καθώς ελάχιστοι από τους μετανάστες γνωρίζουν κάποια ξένη προς αυτούς γλώσσα η συνεννόηση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επιθυμία τους είναι να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα.

 

Όπως είπαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα ή παράπονο από την διαμονή τους στο ξενοδοχείο Ηλιόχαρη. Αντίθετα τα προβλήματα αυτά έχουν σχέση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης που είναι υπεύθυνος για την μεταφορά και την εγκατάσταση τους στους Αγίους Θεοδώρους.

 

 

Όπως ανέφερε ο κ. Ξυνογαλάς σε ερώτηση του σχετικά με τα αιτήματα ασύλου, του απάντησαν ότι πολλοί από τους μετανάστες έχουν ζητήσει άσυλο και μάλιστα σε αρκετούς έχει ήδη χορηγηθεί.

Οι έχοντες άσυλο έχουν τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και μπορούν να διακινούνται και να διαμένουν οπουδήποτε θέλουν ελεύθερα.

 

Ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Κώστας Ξυνογαλάς δεσμεύτηκε να επιστρέψει την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, με απαντήσεις στα αιτήματα των μεταναστών, οι οποίοι συμφώνησαν να διακόψουν την απεργία πείνας και δέχτηκαν να συνεχιστεί η τροφοδοσία τους για μία ακόμα εβδομάδα από την ίδια εταιρεία. Στις 8:30μ.μ. περίπου μάλιστα, όχημα της εταιρείας παρέδωσε τις μερίδες του φαγητού.

 

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 400 περίπου μετανάστες που φιλοξενούνται εδώ και 2 μήνες στο ξενοδοχείο Ηλιόχαρη δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην περιοχή. Κατά γενική ομολογία είναι άνθρωποι σοβαροί, ευγενέστατοι, στην πλειοψηφία τους οικογενειάρχες. Έχουν μάλιστα γίνει αποδεκτοί από την τοπική κοινωνία, την οποία και ενισχύουν σημαντικά από οικονομική άποψη, όπως ομολογούν οι ντόπιοι επιχειρηματίες.