Τουρκία, Exxon Mobil, επεισόδιο, θερμό επεισόδιο, ΗΠΑ, 6ος στόλος

Εμπλοκή και με την Exxon Mobil ετοιμάζουν οι Τούρκοι!

Ένταση και στο οικόιπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου πρόκειται να πραγματοποιήσει δοκιμαστική γεώτρηση ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, που δημοσιευεται σήμερα (25/2/2018), ο αυτοαποκαλούμενος τουσκοκύπριος "υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας", Οζντίλ Ναμί. Όπως είναι ευνόητο αυτό θα σημάνει πιθανό θερμό επεισόδιο μεταξύ των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με τις τουρκικές, δεδομένου ότι στη Μεσόγειο και πολύ κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει να βρίσκεται ο 6ος Αμερικανικός Στόλος!

 

Στη συνέντευξή του καθιστά σαφές ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ, ενώ συμπληρώνει χαρκαητιρτικά πως "οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια. Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κύπριους. Επομένως και οι δύο πλευρές πρέπει συμμετέχουν σε έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι θα έχουν λόγο και θα επωφεληθούν από αυτούς τους φυσικούς πόρους. Το γεγονός ότι δεν προβήκαμε σε καμία ενέργεια σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10 δεν σημαίνει ότι δεν θα προβούμε σε ενέργειες στο μέλλον".

 

Παράλληλα, δεν διστάζει να επαναλάβει τον εκβιασμό που έχει διατυπωθεί αρκετές φορές προς την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι "θα πρέπει να αρχίσει διάλογος με την Ελληνοκυπριακή πλευρά, για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό υπό καθορισμένο χρονοδιάγραμμα κατάληξης. Διάλογος, ή πάγωμα των δραστηριοτήτων γεώτρησης ώστε να αποφευχθεί η ένταση που δηλητηριάζει το κλίμα".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ