Εμβόλιο Astrazeneca στους 30-39 ετών: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τα περιστατικά θρομβώσεων;

Το ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι το μεγαλύτερο «όπλο» της ανθρωπότητας απέναντι στον «αόρατο εχθρό» που έχει «κατακλύσει» τις ζωές μας εδώ και πάνω από ένα χρόνο, είναι πια κάτι το πασιφανές.

 

Και μόνο το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ηλικιωμένων που δυστυχώς χάνουν την ζωή τους πλέον, δεν είχαν κάνει το εμβόλιο, αλλά και το γεγονός πως οι αριθμοί των νοσηλευομένων έχουν μειωθεί αισθητά σε ό, τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες που έχουν ήδη εμβολιαστεί, δείχνουν πως το εμβόλιο απλά σώζει ζωές.

 

Από την άλλη, όμως, τα περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο -κυρίως- της Astrazeneca αλλά -εσχάτως- και της Johnson & Johnson, έχουν θορυβήσει αρκετούς.

 

Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν στην χώρα μας «αποθέματα» του σκευάσματος της Astrazeneca, όπως χαρακτηριστικά είπε στην ενημέρωση της Τετάρτης, 21.04.2021, ο Βασίλης Κικίλιας, δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις για αυτό που είχε ανακοινώσει νωρίτερα, στο νέο του τηλεοπτικό μήνυμα στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: Ότι δηλαδή το πρόγραμμα εμβολιασμού «τρέχει» για τους ηλικίας άνω των 30.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως από την Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού μόνο με το εμβόλιο της Astrazeneca και για συμπολίτες μας ηλικίας 30-39 ετών.

 

Λίγες μέρες πριν, λοιπόν, μπουν στο «παιχνίδι» και οι 30+, ας δούμε αναλυτικά όλα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά αναφορικά με το εμβόλιο και τα περιστατικά θρομβώσεων.

«Περισσότερα τα οφέλη» λέει ο EMA

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χθες πως τα συνολικά οφέλη των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων, ακόμη και όταν πρόσθεσαν ετικέτες προειδοποίησης και στα δύο εμβόλια για εξαιρετικά σπάνιες αλλά δυνητικά θανατηφόρες αιματικές θρομβώσεις.

 

Η J&J ανέφερε χθες, 20 Απριλίου, ότι θα συνεχίσει τις παραδόσεις του εμβολίου της στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να εξετάζουν τα οκτώ αναφερόμενα περιστατικά στις ΗΠΑ σπάνιων θρομβώσεων που συνδυάζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μετά από χορήγηση του εμβολίου.

 

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή υγείας έχει συστήσει σε άτομα κάτω των 30 ετών να λαμβάνουν ένα διαφορετικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, εάν είναι δυνατόν, αντί του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες χορηγούν το εμβόλιο μόνο σε ηλικιωμένους.

 

Εν μέσω ανησυχιών ότι τα σπάνια αυτά περιστατικά παρενεργειών θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμών κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικοί εμβολίων και ανοσολογίας δηλώνουν ότι οι κίνδυνοι θρομβώσεων και για τα δύο εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί και τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη θανάτων και σοβαρών ασθενειών από την Covid-19.

 

Τι έχει συμβεί;

 

Οι αναφορές για τα εμβόλια της AstraZeneca και της J&J περιλαμβάνουν εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, κυρίως ενός είδους θρόμβωσης που αποκαλείται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST) που παρατηρήθηκε σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, που αποκαλείται θρομβοπενία.

 

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ανέφερε επίσης πως οι περισσότεροι θρόμβοι εμφανίστηκαν στον εγκέφαλο και στην κοιλιά, όπως και με το εμβόλιο της AstraZeneca, Vaxzevria, το οποίο μελετάται επίσης για παρόμοια προβλήματα θρομβώσεων.

 

Επιτροπή των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει προγραμματίσει σύσκεψη για τις 23 Απριλίου για να εξετάσει την περίπτωση σύνδεσης θρομβώσεων με το εμβόλιο της J&J, και πιθανόν να εκδοθεί μια απόφαση. Οι αμερικανικές υπηρεσίες, όπως και οι ευρωπαϊκές, χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σπάνιες αυτές τις περιπτώσεις θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια.

 

εμβόλιο Astrazeneca

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 325 περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων που συνδυάζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μετά από χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19, τη στιγμή που πάνω από 928.000.000 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση των New York Times.

 

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 287 περιστατικά που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, 8 με το αυτό της Johnson & Johnson, 25 με της Pfizer και 5 με της Moderna, δήλωσε ο Πίτερ Αρλέτ, επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων στον EMA.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ