Ετοίμαζαν πρωινό όταν εξερράγη το ηφαίστειο πάνω από τα κεφάλια τους (video)

Tυχερή στάθηκε μια ομάδα ορειβατών στην Ινδονησία, που γλίτωσε από την έκρηξη του πλέον ενεργού ηφαιστείου της χώρας, την ώρα που ετοίμαζε πρωινό στους πρόποδές του.

 

 

Ο Σοπάν Πανγκέστου κατέγραψε τη σκηνή και ανήρτησε στο Instagram το βίντεο, όπου διακρίνεται το ηφαίστειο Μεράπι να βρυχάται και να εκτοξεύει πυροκλαστικά υλικά (στερεά ηφαιστειακά αναβλήματα) και νέφος τέφρας 5.500 μέτρα στον ουρανό., σε μικρή απόσταση από τους κατασκηνωτές.

 

 

 

 

Στο βίντεο ακούγεται να αναφωνεί έντρομος στα Αραβικά «ζητώ συγνώμη από τον Θεό» καθώς βράχια και ηφαιστειακή τέφρα εκτινάσσονται στον αέρα.

 

 

Η αγωνία του έφθασε στο κατακόρυφο για έναν από τους φίλους του που είχε αναρριχηθεί στην κορυφή του βουνού, αλλά η ομάδα έφυγε άρον-άρον από το σημείο, όπου είχε κατασκηνώσει. «Εγκαταλείψαμε όλα τα πράγματά μας και απομακρυνθήκαμε από το βουνό προς τα βόρεια. Ένα μαύρο σύννεφο μας σκέπαζε. Ευτυχώς ο άνεμος έπνεε προς τα νότια κι απομάκρυνε το μαύρο σύννεφο», είπε.

 

 

 

Λίγο αργότερα κι αφού πέρασε το πρώτο σοκ οι κατασκηνωτές -όλοι τους φίλοι από τοπικά πανεπιστήμια- επέστρεψαν στη βάση τους, μάζεψαν τα πράγματά τους κι ετοιμάστηκαν να φύγουν. Εκείνη τη στιγμή επέστρεψε κι ο φίλος του από την κορυφή του βουνού. Όλοι μαζί πήραν το δρόμο της επιστροφής ευγνώμονες που επέζησαν της έκρηξης του ηφαιστείου.

 

 

Εκπρόσωπος των τοπικών Αρχών ανέφερε ότι και τα 120 άτομα που έκαναν ορειβασία στο ηφαίστειο επέστρεψαν σώα και ασφαλή.

 

 

 

 

Η αστυνομία κάλεσε τους περιοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ το αεροδρόμιο στην κοντινή πόλη Γιογκιακάρτα έκλεισε λόγω της απειλής από την ηφαιστειακή τέφρα.

 

 

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Το ύψος 2.968 μέτρων ηφαίστειο ανάμεσα στις επαρχίες της Κεντρικής Ιάβα και της Γιογκιακάρτα είναι το πλέον ενεργό από τα 500 ηφαίστεια της Ινδονησίας. Η τελευταία μεγάλη έκρηξή του έγινε το 2010, όταν σκοτώθηκαν 347 άνθρωποι και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους 20.000 χωρικοί.

 

 

 

 

 iefimerida.gr