Χαμάς: «Θα παραδώσουμε τα όπλα όταν έχουμε δύο κράτη στα σύνορα του 1967» - Η φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε UAVs στον Κόλπο του Άντεν

Σύμφωνα με τον Χαλίλ Αλ-Χάγια, πολιτικό στέλεχος της οργάνωσης, η Χαμάς θα δεχτεί «ένα πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα»

 

Τους όρους της Χαμάς για να παραδώσει τα όπλα περιέγραψε από την Κωνσταντινούπολη ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, ανώτατο πολιτικό στέλεχος της οργάνωσης, προκειμένου να παραδώσει τα όπλα και να ενταχθεί στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, επικεφαλής της οποίας είναι η αντίπαλή της οργάνωση Φατάχ. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή διαρκεί περισσότερο από 200 ημέρες με το δράμα των αμάχων να επιδεινώνεται διαρκώς.

 

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Χαλίλ Αλ-Χάγια

 

Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια, που εκπροσωπεί τη Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press, είπε ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να να συμφωνήσει σε εκεχειρία πέντε ή περισσότερων ετών με το Ισραήλ, ότι θα αφήσει τα όπλα και θα μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα, εάν ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα που ίσχυαν πριν από το 1967 και τον Πόλεμο των 6 Ημερών. Επίσης, είπε ότι στην περίπτωση που δημιουργηθούν δύο κράτη στην περιοχή, εφαρμοστούν όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, η Χαμάς επιθυμεί να γίνει πολιτικό κόμμα και να ενταχθεί στην PLO, ώστε να σχηματίσει μία και ενιαία κυβέρνηση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. 

 

Η Χαμάς θα δεχτεί «ένα πλήρως κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα», είπε ο Αλ-Χάγια και πρόσθεσε: «Εάν συμβεί αυτό, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς θα διαλυθεί».

 

«Όλη η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι άνθρωποι που πολέμησαν κατά των κατακτητών, όταν ανεξαρτητοποιήθηκαν και απέκτησαν τα δικαιώματά τους και το κράτος τους, μετατράπηκαν σε πολιτικά κόμματα και οι μαχητικές τους δυνάμεις μετατράπηκαν σε εθνικό στρατό», πρόσθεσε ο Χαλίλ Αλ-Χάγια.

 

Αυτές οι δηλώσεις του Παλαιστίνιου αξιωματούχου γίνονται ενώ οι διαπραγματεύσεις για ολιγοήμερη κατάπαυση πυρός βρίσκονται για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο. Η Χαμάς, που έχει ορκιστεί να καταστρέψει το Ισραήλ, πρώτη φορά φαίνεται να κάνει μια υποχώρηση ως προς τις θέσεις της έναντι του Ισραήλ, αποδεχόμενη, τουλάχιστον με βάση τη δήλωση Αλ-Χάγια, την ύπαρξή του δίπλα σε παλαιστινιακό κράτος.

 

Επίσης, βρίσκεται σε αντιπαλότητα με τη Φατάχ, η οποία μετά τις εκλογές του 2007 έχει συγκροτήσει τη μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση των Παλαιστινίων στην περιοχή. Ωστόσο η Παλαιστινιακή Αρχή ελέγχει, στον βαθμό που μπορεί τη Δυτική Όχθη, ενώ η Λωρίδα της Γάζας είναι υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

 

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει όσα είπε ο αξιωματούχος της Χαμάς. Ωστόσο απορρίπτει πάντα και  με όλους τους τρόπους το ενδεχόμενο να αποδεχθεί τη δημιουργία οποιουδήποτε παλαιστινιακού κράτους, πολύ περισσότερο κάποιου που θα περιορίσει το έδαφός του στα σύνορα του 1967. Έχει ορκιστεί να συντρίψει τη Χαμάς, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, και έκτοτε προωθεί σχέδια σύμφωνα με τα οποία, όταν επιτύχει τους στόχους του στη Λωρίδα της Γάζας, θα τη θέσει ουσιαστικά υπό τον έλεγχό του. 

 

Η διεθνής κοινότητα, ακόμη και οι ΗΠΑ, επιμένουν ότι η λύση στο Μεσανατολικό είναι η δημιουργία δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι όποιες πιέσεις ασκούνται στο Τελ Αβίβ δεν έχουν αποδώσει.

 

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αντίδραση ούτε από την Παλαιστινιακή Αρχή.

 

 

Η φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε UAVs στον Κόλπο του Άντεν

 

Ύδρα

 

Επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στην Ερυθρά Θάλασσα

 

Σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η ελληνική φρεγάτα Υδρα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολεμικής επιχείρησης «Ασπίδες» -στην οποία πρωτοστατεί η Ελλάδα- έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε.

 

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό εμπλοκής εχθρικών UAVs κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρει η άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας η φρεγάτα Ύδρα, «παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

 

«Η φρεγάτα “Υδρα”, η οποία παρείχε προστασία σε ένα εμπορικό πλοίο στον κόλπο του Άντεν, αντιμετώπισε 2 UAV που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Το 1ο UAV καταρρίφθηκε, ενώ το 2ο άλλαξε πορεία. Η ενέργεια ήταν αποτελεσματική και απέτρεψε τυχόν ζημιές σε ναυτικούς & εμπορική ναυτιλία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της επιχείρησης Ασπίδες στα social media.

 

Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι το drone που καταρρίφθηκε «πιθανόν να στόχευε» αμερικανικό πλοίο. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom) ενημέρωσε πως πλοίο του συνασπισμού στην Ερυθρά Θάλασσα κατέρριψε drone που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης πάνω από τον Κόλπο του Άντεν. Η Centcom είπε ότι ο πύραυλος «πιθανότατα στόχευε το [Maersk] Yorktown, ένα πλοίο υπό αμερικανική σημαία, ιδιοκτησία και λειτουργία με 18 μέλη πληρώματος ΗΠΑ και τέσσερα ελληνικά». Οι Χούθι ισχυρίστηκαν νωρίτερα ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο το πλοίο Maersk Yorktown και ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, καθώς και το ισραηλινό πλοίο MSC Veracruz στον Ινδικό Ωκεανό.

 

Η πρώτη πολεμική επιχείρηση ήταν στις 13 Μαρτίου, στον Κόλπο του Άντεν, όταν η φρεγάτα Ύδρα έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs).

 

Η Ελλάδα έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις, σε μια περιοχή που βρίσκεται εδώ και μήνες υπό την απειλή γενικευμένης ανάφλεξης, με τους Χούθι να απειλούν ευθέως όσες δυτικές χώρες εμπλέκονται στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής και υποστηρίζουν το Ισραήλ.

 

Στην περιοχή υπάρχουν δυνάμεις από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ισπανία. Επιχειρησιακός διοικητής έχει οριστεί ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ο υποδιοικητής είναι Γάλλος, ενώ το επιχειρησιακό στρατηγείο βρίσκεται στη Λάρισα και την εν πλω διοίκηση έχει η Ιταλία.

 

Η προθυμία της Ελλάδας να αναλάβει την διοίκηση της επιχείρησης και να διαθέσει το επιχειρησιακό στρατηγείο εκφράστηκε από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια στις 31 Ιανουαρίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς δεν υπήρξε διαβούλευση και δημιουργώντας ανησυχία για την πολεμική εμπλοκή της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα με ανεξέλεγκτες πιθανές συνέπειες. 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ