Νεκροί και τραυματίες από τους δύο νέους ισχυρούς σεισμούς στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας

Τρεις νεκροί και 213 τραυματίες ειναι ο πιο πρόσφατος απολογισμός από τους δύο νέους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στην Τουρκία, το βράδυ της Δευτέρας, στο Χατάι και στο Σαμαντάγ. 

 

Μία γυναίκα, μεταξύ των νεκρών, έχασε τη ζωή της στο Σαμαντάγ, όταν έπεσε πέτρα στο κεφάλι της, κατά τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 19.07 (ώρα Ελλάδας, 20.07 ώρα Τουρκίας), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ συνολικά 213 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

 

Τρία λεπτά νωρίτερα, σημειώθηκε δόνηση εντάσεως 6,4 Ρίχτερ, στο Χατάι, όπου κατέρρευσαν κτίρια και είναι σε εξέλιξη έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους. Να σημειωθεί ότι υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ήρθη λίγο αργότερα.

 

Τη στιγμή που Τουρκία και Συρία επιχειρούν τα μαζέψουν τα "κομμάτια" τους από τους φονικούς σεισμούς, προ 15 ημερών, που άφησαν πίσω τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους, το απόγευμα της Δευτέρας (20/2) σημειώθηκε νέα ισχυρή δόνηση στα σύνορα των δύο χωρών.

 

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών και σημειώθηκε στις 19.04 (ώρα Ελλάδας, 20.04 ώρα Τουρκίας).

 

Το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 9 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντιόχειας στην Τουρκία και 75 χλμ. της Λαττάκειας στη Συρία, με το εστιακό βάθος να είναι 2 χλμ.

 

Σε 6,4 βαθμούς υπολογίζει τη σεισμική δόνηση η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD), η οποία αναφέρει πως το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή του Ντεφνέ, στο Χατάι, όπου επλήγη από τον προηγούμενο φονικό σεισμό.

 

Λίγη ώρα αργότερα, ακολούθησε νέος σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών, με τους κατοίκους της περιοχής να είναι ανάστατοι.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία αποφάσισε, 14 ημέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, να σταματήσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εκτός από τις δύο περισσότερο πληγείσες επαρχίες, Καχραμανμαράς και Χατάι.

 

Κατεδαφίστηκαν κτίρια

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τουρκικά ΜΜΕ, κάποια ετοιμόρροπα από τον προηγούμενο σεισμό κτίρια ισοπεδώθηκαν πλήρως, ενώ στην περιοχή έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

 

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίρια και άλλοι ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.

 

Μετά τον σεισμό, σχηματίστηκε σύννεφο σκόνης στα συντρίμμια στην περιοχή του Χατάι και ακούστηκαν ήχοι ασθενοφόρων.

 

Βίντεο, δε, φαίνεται να καταγράφει τη στιγμή που ο Εγκέλαδος "χτυπά" την περιοχή.

 

 

Στη ανακοίνωση που εξέδωσε η AFAD μετά τον σεισμό, καλεί τους πολίτες να μην εισέρχονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στις πληγείσες περιοχές.

 

Αντίστοιχη έκκληση απηύθυνε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι. "Οι έρευνές μας για τους σεισμούς με επίκεντρο το Χατάι συνεχίζονται. Ζητάμε από τους πολίτες μας να μείνουν μακριά από τα ισοπεδωμένα κτίρια".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ