Ο ακρογωνιαίος "λίθος" της Κορινθιακής Ριβιέρας

“Θεμέλιο λίθο” για τη μεγιστοποίηση του οφέλους, που θα αποκομίσουν οι κάτοικοι της Κορίνθου, από την ενοποίηση των παραλιακών μετώπων της Κορίνθου και του Λουτρακίου, αποτελεί η άρση του τελευταίου εμποδίου για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου και της Κορινθίας. Το επίτευγμα της Δημοτικής Αρχής της πόλης της Κορίνθου, και προσωπικά του Δημάρχου Βασίλη Νανόπουλου, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, που δίνει τη μέγιστη υπεραξία, η οποία θα λάβει “σάρκα και οστά” στα τέλη του 2025, οπότε και θα ολοκληρωθεί η δημιουργία της Κορινθιακής Ριβιέρας.

 

Παγκοσμίως άλλωστε, η συζήτηση μεταξύ των μελετητών, αλλά και ο προβληματισμός των κεντρικών και τοπικών Αρχών, όλων των παραλιακών κρατών, με αντικείμενο την ανάγκη της ανθρωπότητας να στραφεί προς το θαλάσσιο πλούτο της γης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από τον προηγούμενο αιώνα.

 

Το πρότυπο της Γαλλικής Ριβιέρας

 

Αφορμή για την εκκίνηση αυτής της στροφής της ανθρωπότητας, απετέλεσε το φαινόμενο της Γαλλικής Ριβιέρας, η οποία, με τη διαμόρφωσή της, αναδείχθηκε ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα, ήταν μεταξύ των χωρών που κατάλαβαν άμεσα τη σημασία και θέλησαν να αρπάξουν την ευκαιρία. Οι Ιταλοί εφάρμοσαν γρήγορα το σχέδιό τους με τον κόλπο της Γένοβας να βρίσκεται στο κέντρο της Ιταλικής Ριβιέρας. Από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επένδυσαν και επενδύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία εισπράττουν από τις πωλήσεις πετρελαίου, προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους Ριβιέρα στο Ντουμπάι. Και η αξία των ακινήτων έχει ήδη, εκτοξευθεί στα ύψη!

 

Η ελληνική πραγματικότητα

 

Η Ελλάδα που έχει έτοιμο και δεδομένο το φυσικό κάλλος, άργησε όπως πάντα, αλλά μετά από πολλές δεκαετίες συζητήσεων και παλινωδιών έθεσε σε λειτουργία τα μηχανήματα και διαμορφώνει με ταχύτητα πλέον, την Αθηναϊκή Ριβιέρα, επιχειρώντας να ενοποιήσει το τεράστιο μήκος του παραλιακού μετώπου, από τη Μαρίνα Ζέας μέχρι το Σούνιο! Η ενοποίηση των παραλιών Κορίνθου – Λουτρακίου, έργο που βρίσκεται ήδη, σε υλοποίηση, διαμορφώνει με ταχύτερα βήματα και την Κορινθιακή Ριβιέρα, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη ζωή και στις δυο πόλεις. Έτσι, γίνεται ξεκάθαρος ο σημαντικός ρόλος του έργου στο Κεραμιδάκι, με την απελευθέρωση της εκεί παραλίας και την επέκταση του ενιαίου παραλιακού μετώπου της Κορίνθου, η οποία αποτελούσε και εξαρχής δέσμευση του Δημάρχου Κορινθίων. Αυτή τη δέσμευση, επανέλαβε ο ίδιος ο Δήμαρχος Κορινθίων κατά την έναρξη των εργασιών, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «η ενοποίηση του παραλιακού μας μετώπου εντάσσεται στη βούληση και το σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής μας, ώστε η πόλη να στρέψει το βλέμμα της προς τη θάλασσα».

 

Επέκταση με διαδικασίες fast truck

Παράλληλα δε, αξιοσημείωτη είναι και η "fast truck" διαδικασία, με την οποία ολοκληρώθηκε το έργο της ανάπλασης και παραδόθηκε ήδη τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 στους πολίτες αλλά και στους επισκέπτες της Κορίνθου. Κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε για την απόδοση της αυξημένης κατά 400 και πλέον, μέτρα, ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρώσαμε το έργο και δώσαμε μια παραλία καινούρια, σύγχρονη και οργανωμένη στη θέση όπου πριν από λίγο καιρό υπήρχε ένας χώρος πλήρως εγκαταλελειμμένος και μη προσβάσιμος. Είναι το πρώτο κομμάτι από το σύνολο όσων έχουμε σχεδιάσει και θα ολοκληρωθούν την επόμενη χρονιά, με άλλη μια επέκταση σαν αυτή που απολαμβάνουμε τώρα εδώ και με όλα όσα προβλέπονται για μια παραλία με Γαλάζια σημαία. Μην νομίζετε ότι ήταν εύκολο να το επιτύχουμε. Πρόκειται για μια επιθυμία των Κορινθίων, η οποία δεν ικανοποιείτο για πολλές δεκαετίες. Αντιμετωπίσαμε όλες τις δυσκολίες με έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η απόδειξη του τρόπου με τον οποίο εργάζεται η παρούσα Δημοτική Αρχή. Η Κόρινθος αποκτά μέτωπο στη θάλασσα. Αυτό γίνεται σήμερα, εδώ, τώρα! Και σε λίγες εβδομάδες, θα συμβεί το ίδιο στην περιοχή που ήταν ο σταθμός του τρένου, στα μπαζώματα του Αγίου Νικολάου, τα οποία δεν θα αναφέρω ξανά, διότι πλέον, αποτελούν την παραλία του Αγίου Νικολάου. Η Κόρινθος, αποκτά ένα ευρύ παραλιακό μέτωπο που φτάνει μέχρι το Λουτράκι. Τα οφέλη μπορείτε όλοι να τα καταλάβετε από σήμερα, από τώρα!».

 

Τα οφέλη για τους κατοίκους

 

Οι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντική η διαμόρφωση των παραλιακών μετώπων σε όλο τον κόσμο έχουν διαπιστωθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα. Εκτός της προφανούς τουριστικής αναβάθμισης των περιοχών, οι μελετητές, πολεοδόμοι, μηχανικοί, κοινωνιολόγοι και όλοι οι υπόλοιποι επιστήμονες, που μετέχουν στην “παγκόσμια συζήτηση”, έχουν διαμορφώσει ήδη, έναν μακρύ κατάλογο ωφελειών, για τις τοπικές κοινωνίες, τον οποίο δεν έχουν σταματήσει να εμπλουτίζουν μέχρι και σήμερα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

 

  • Η διασφάλιση της ποιότητας του νερού και του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι η ποιότητα του νερού, είτε της θάλασσας είτε των ποταμών, των λιμνών και των καναλιών κοντά στις οποίες αναπτύσσονται αστικές λειτουργίες, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα εξέλιξης του παραλιακού μετώπου.

 

  • Το θαλάσσιο μέτωπο αντιμετωπίζεται -διότι είναι- ως μέρος του υφιστάμενου αστικού ιστού.

 

  • Η ιστορική ταυτότητα ισούται με τον χαρακτήρα της πόλης, αφού η κληρονομιά της πόλης-λιμάνι, πρέπει να αντικατοπτρίζεται μέσα από τις δραστηριότητες, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και την αρχιτεκτονική του χώρου, κάτι που ισχύει, ειδικά για την Κόρινθο, με τη μακραίωνη ιστορία.

 

  • Προαπαιτούμενο της σύγχρονης αντίληψης για τη ζωή στην πόλη αποτελεί η άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στο παραλιακό μέτωπο.

 

  • Η βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου μετώπου, εκτός από περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση, περιλαμβάνει και ακόμη μια: Την καθαρά κοινωνική.

 

Δεδομένων όλων των παραπάνω, αλλά και πολλών ακόμη λόγων, γίνονται σαφείς οι ωφέλειες του έργου στο Κεραμιδάκι, αλλά και της κεντρικής απόφασης για την ενοποίηση των παραλιακών μετώπων του Λουτρακίου και της Κορίνθου, δημιουργώντας ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο, ειδικά με την ολοκλήρωση των εργασιών και στην παραλία του Αγίου Νικολάου, που θα φέρει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της Κορινθιακής Ριβιέρας. Η ενοποίηση αυτή άλλωστε, με την ταυτόχρονη ανάπλαση, θα δώσουν την ευκαιρία στους Δημότες να αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητά τους και όχι μόνο, αφού είναι ξεκάθαρο το γεγονός της δημιουργίας νέων τρόπων κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, μέσω νέων επιχειρήσεων και κατά συνέπεια νέων θέσεων εργασίας.