Ο Σπύρος Ράτης στο loutraki365 - Τι απαντά για τις διακοπές νερού στους Αγίους Θεοδώρους

Για το "φλέγον" ζήτημα της έλλειψης υδροδότησης σε περιοχές των Αγίων Θεοδώρων, αλλά και στους τρόπους που προσπαθεί η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΛ - Αγ.Θ. να επιλύσει το πρόβλημα, μίλησε στο loutraki365.gr, ο αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων, Σπύρος Ράτης...

 

Ερ.: Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων;

 

Απ.: Τις τελευταίες ημέρες, έχει όντως δημιουργηθεί ένα πρόβλημα με την υδροδότηση στους οικισμούς αλλά και στην πόλη των Αγίων Θεοδώρων. Το πρόβλημα αυτό, υπάρχει εξαιτίας της λειψυδρίας που έχει χτυπήσει όχι μόνο την περιοχή μας, αλλά και πολλές περιοχές της Κορινθίας και της Ελλάδας. Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή, δεν αποτελεί πλέον μια θεωρητική έννοια αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι καθημερινά. Από την πλευρά μας, στις αρχές Ιουνίου, θέσαμε σε λειτουργία τη μονάδα αφαλάτωσης που έχουμε, η οποία δίνει περίπου 600 κυβικά και με κάποιες συμπληρωματικές κινήσεις, όπως τα βυτία με πόσιμο νερό που φέρνουμε πλέον σε καθημερινή βάση από το Λουτράκι, φτάσαμε κοντά στα χίλια κυβικά ημερησίως. Χθες η κατάσταση ήταν σαφώς βελτιωμένη. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και σήμερα. 

 

Ερ.: Τι ανάγκες υπάρχουν, στην περιοχή, για νερό σε καθημερινή βάση;

 

Απ.: Οι ανάγκες της περιοχής, με το νερό που φέρνουμε από τις πηγές και με τις συμπληρωματικές κινήσεις που κάνουμε αυτές τις ημέρες, θα μπορούσαν να καλυφθούν. Αυτή τη στιγμή, έχουμε την αφαλάτωση χωρητικότητας 600 κυβικών, μαζί με τα βυτία, φτάνουμε στα 1000 κυβικά. Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετοί υπερκαταναλωτές που μας το χαλάνε λίγο, γιατί δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε... Και τους παρακαλώ, να δείξουν μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση του νερού, αλλά και στον τρόπο που το χρησιμοποιούν (πχ πότισμα) γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό αυτό, είναι πόσιμο. Φοβάμαι όμως, την επόμενη εβδομάδα που θα έχει καύσωνα. Πρέπει όλοι μας να προσέξουμε πάρα πολύ. Ζητώ την βοήθεια του κόσμου για αυτή την δύσκολη περίοδο.

 

Ερ.: Τα 1000 κυβικά που είπατε, φτάνουν για την υδροδότηση της περιοχής;

 

Απ.: Είναι μια πολύ σεβαστή ποσότητα, αλλά δεν επαρκούν αν δεν προσέξουμε. Η κατανάλωση σε καθημερινή βάση αυξάνεται, ενώ αναμένεται και άλλος κόσμος στην περιοχή. Είναι καλοκαίρι και η κατανάλωση δεν είναι σταθερή. Έχουμε καθημερινή εικόνα της κατανάλωσης, απλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι κατανάλωση θα έχουμε την άλλη εβδομάδα. Και το άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι ότι λόγω της λειψυδρίας οι πηγές που σήμερα βγάζουν 20 κυβικά, ενδέχεται να μειωθούν και άλλο. Προφανώς, δεν θα παραμείνουν σταθερές μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

 

Ερ.: Την ίδια ώρα όμως, μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής υδροδοτείται κανονικά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται...

 

Απ.: Δεν είναι έτσι. Από σήμερα το πρωί, η παροχή του νερού της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας σφραγίστηκε. Θα ανοίγει για κάποιες ώρες της ημέρας, προκειμένου το ξενοδοχείο να παίρνει μια μικρή ποσότητα νερού και το υπόλοιπο θα το φέρνει με βυτίο από άλλες περιοχές, εκτός των Αγίων Θεοδώρων. Θα είναι μια ανακούφιση για την περιοχή, γιατί το νερό που θα κρατήσουμε, θα μπορέσουμε να το διοχετεύσουμε σε έναν οικισμό ή να εξυπηρετήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες της πόλης των Αγίων Θεοδώρων. Επίσης, να σας πω ότι ήδη σφραγίσαμε τα δημοτικά ντους και θα προτείνουμε σε κάποιες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν και αυτές βυτία. Ακούω κάποιους συντοπίτες μου να λένε ότι στο Λουτράκι τα ντους λειτουργούν κανονικά. Ξέρετε όμως, ότι στα ντους του Λουτρακίου, τρέχει ιαματικό νερό; Στα ντους των Αγίων Θεοδώρων, τρέχει πόσιμο νερό!

 

Ερ.: Πότε ξεκίνησε το πρόβλημα με την υδροδότηση στους Αγίους Θεοδώρους;

 

Απ.: Δημιουργήθηκε, πριν καν ασχοληθώ εγώ με τα κοινά. Νομίζω, από το 2004 και μετά. Θυμάμαι, ότι η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, πάντα αντιμετώπιζε πρόβλημα τα καλοκαίρια. Το πρόβλημα βελτιώθηκε (και μπορώ να πω ότι σχεδόν επιλύθηκε), από το 2017 και μετά, με τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης 600 κυβικών ημερησίως, που τοποθέτησε η Δημοτική Αρχή του Γιώργου Γκιώνη. Είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Κορινθία που έχουμε αφαλάτωση. Και δυστυχώς, εμφανίστηκε πάλι τώρα, με την έντονη λειψυδρία που μας ανάγκασε να προβούμε σε κάποιες διακοπές υδροδότησης. Και θέλω να τονίσω το εξής: Δεν γίνονται διακοπές για να ταλαιπωρήσουμε τους συνδημότες μας. Γίνονται, για να δώσουμε νερό σε κάποιον οικισμό, που είναι ψηλά και δεν φτάνει το νερό να πάει. Γιατί τα περισσότερα νερά στην περιοχή, οδηγούνται με φυσική ροή ή με κάποιες αντλίες.

 

Ερ.: Θα μπορούσε να έχει γίνει κάποια πρόβλεψη από πλευράς της Δημοτικής Αρχής έτσι ώστε να μην υπάρξει αυτό το πρόβλημα;

 

Απ.: Φυσικά! Είχαμε προβλέψει την αφαλάτωση και την είχαμε stand by. Η αφαλάτωση υπήρχε από πέρσι, απλά το χειμώνα δεν την λειτουργήσαμε γιατί έφτανε το νερό. Μόλις είδαμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα, τη θέσαμε αμέσως σε λειτουργία. Και όπως είπε χθες σε συνέντευξή του ο Δήμαρχος, στα άμεσα σχέδιά μας, είναι να αναβαθμίσουμε τη συγκεκριμένη μονάδα. Απλά, θέλω να τονίσω εδώ, ότι κάποιοι, όταν βάλαμε την αφαλάτωση έβγαιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο και φώναζαν ότι είναι ακριβή και δεν την ήθελαν. Με 0,31 κανένας δήμος δεν έχει πάρει αφαλάτωση. Το τονίζω αυτό. Η τιμή που πήραμε, ήταν η φθηνότερη στην Ελλάδα. Και σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι κάνουν δηλώσεις και μας κατηγορούν, τάχα, ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα. Περάσανε από αυτές τις θέσεις, ήταν αντιδήμαρχοι και καλό θα ήταν πριν βγάλουν ανακοινώσεις να ενημερωθούν... Το νερό, δεν είναι θέμα αντιπολιτευτικό. Όλη η Κορινθία, αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Εμείς, δίνουμε πόσιμο νερό στους συνδημότες μας. Είναι σημαντικό αυτό. Πριν το 2017, αυτοί που σήμερα μιλάνε, δεν έδιναν πόσιμο νερό. Εμείς το καταφέραμε. Η Ομοσπονδία που πίεζε, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΛ- Αγ. Θ. και τη Δημοτική Αρχή. Εμείς καταφέραμε και βάλαμε την αφαλάτωση και δίνουμε πόσιμο νερό στους ανθρώπους.

 

Ερ.: Έχετε σκοπό να προχωρήσετε σε διακοπές υδροδότησης στους υπερκαταναλωτές;

 

Απ.: Αν δούμε ότι ξεπερνούν τα όρια, ναι. Έχουμε σκοπό, από την άλλη εβδομάδα, να ξεκινήσουμε εντατικούς ελέγχους, προκειμένου να περιοριστούν οι υπερκαταναλωτές. Και σε όσους διαπιστωθεί ότι ξεπερνούν το όριο, θα προχωρήσουμε σε διακοπές υδροδότησης. Αυτό, άλλωστε, προβλέπεται, από τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε πάρει για την κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων. Η κατανάλωση του κάθε σπιτιού που είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο, είναι 80 κυβικά. Αν κάποιος το ξεπερνά, οφείλουμε να πάρουμε μέτρα.

 

Υπάρχουν καταγγελίες των οικιστών της περιοχής, οι οποίες κάνουν λόγο για ένα έγγραφο που καλούνται να υπογράψουν, σχετικά με την υδροδότησή τους. Τι ακριβώς αναφέρει αυτό το έγγραφο;

 

Είναι το συμβόλαιο που υπογράφουν με την ΔΕΥΑΛ όταν παίρνουν τον υδρομετρητή τους. Είναι ακριβώς σαν αυτό που υπογράφει κανείς όταν κάνει συμβόλαιο για να πάρει την άδεια ηλεκτροδότησης. Είναι οι κανονισμοί που οφείλει να γνωρίζει ο κάθε δημότης που συνδέεται με το δίκτυο.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

 

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΛ-Αγ.Θ., οι οποίοι τις τελευταίες 2 εβδομάδες, ταλαιπωρούνται δουλεύοντας νυχθημερόν. Πραγματικά αυτό που κάνουν είναι άξιο θαυμασμού.