Ομιλείτε ελληνικά: “Έκαστος εφ’ ω ετάχθη” – Τι σημαίνει – Πως χρησιμοποιείται

Η έκφραση έκαστος εφ’ ω ετάχθη αναγράφεται από τον Ηρόδοτο, αλλά και από τον Απόστολο Παύλο στην Α’ Προς Κορινθίους (Ζ, 24). Η σωστή έκφραση δεν είναι “καθ’ εις εφ’ ω ετάχθη”, όπως έχουν συνηθίσει πολλοί να αναφέρουν…

 

Σημαίνει: Καθένας για το σκοπό που είναι προορισμένος.

 

Χρησιμοποιείται: Όταν θέλουμε να υπογραμμίσουμε, να επισημάνουμε ότι καθένας πρέπει να ασχολείται με αυτό για το οποίο έχει διδαχθεί, εκπαιδευθεί. Αυτό ακριβώς δηλαδή, που δεν γίνεται στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα…

 

Παράδειγμα: Δεν μπορεί για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας να ασχολείται με κάτι άλλο εκτός από την κουζίνα του ή τη λάντζα, όπως κι εκείνος δεν θα εμπιστευόταν την κουζίνα του σε έναν ανίδεο με αυτή την εργασία. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη!

 

*Στις παρεμβάσεις με τον τίτλο “Ομιλείτε ελληνικά”, το loutraki365 θα δημοσιεύει την προέλευση, ερμηνεία και ορθή χρήση διαφόρων λόγιων, αρχαίων, βιβλικών, βυζαντινών φράσεων, τις οποίες χρησιμοποιούμε και σήμερα στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να βοηθηθούμε για την ορθή χρήση τους και την καλύτερη γνώση μας στην πάμπλουτη ελληνική γλώσσα.

 

Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις του “Ομιλείτε Ελληνικά