«Πόλεμος» σε αμερικανικά πανεπιστήμια υπέρ της Παλαιστίνης - Σοκ στον ΟΗΕ μετά τις αναφορές για ομαδικούς τάφους στα διαλυμένα από τους Ισραηλινούς νοσοκομεία

Ημέρες έντασης σε πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ. Καταστολή σε Γέιλ και Νέα Υόρκη με μαζικές συλλήψεις και πειθαρχικές διώξεις

 

Επεκτείνεται ο αναβρασμός σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων φοιτητών, που αψηφούν τις απειλές και την προπαγάνδα για τα μάτια του Ισραήλ εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πολιορκημένους της Γάζας.

 
Φοιτητές ανά τις ΗΠΑ διαμαρτύρονται ενάντια στον πόλεμο και σε αρκετές περιπτώσεις ζητούν από τα πανεπιστήμιά τους να υποστηρίξουν το αίτημα για κατάπαυση του πυρός και να αποσυνδεθούν από εταιρείες με δεσμούς με το Ισραήλ.  

 

Διαδηλωτές στο Γέιλ
Ned Gerard/Hearst Connecticut 

 

Η αστυνομία συνέλαβε χθες βράδυ τουλάχιστον 47 άτομα στο Πανεπιστήμιο Γέιλ του Κονέκτικατ, οι οποίοι θα παραπεμφθούν για πειθαρχική δίωξη. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν από τη διοίκηση να αποεπενδύσει από κατασκευαστές στρατιωτικών όπλων αλλά αυτή απάντηση με προειδοποιήσεις και όχι μόνο.

 

Και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις για καταυλισμό. Επίσης εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν αψηφήσει τις απειλές του πανεπιστημίου ότι θα αντιμετώπιζαν συνέπειες αν δεν εκκένωναν τον χώρο. Χαώδεις εικόνες σε βίντεο μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την αστυνομία να διαλύει τον καταυλισμό των διαδηλωτών. Ορισμένοι αστυνομικοί πέταξαν σκηνές και άλλοι συγκρούστηκαν με διαδηλωτές. 

 

Προηγήθηκε η καταστολή στο Κολούμπια, όπου χθες ακυρώθηκαν τα δια ζώσης μαθήματα ως απάντηση στους εκατοντάδες διαδηλωτές που έστησαν σκηνές στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα για να «αποκλιμακωθεί το μένος». Τώρα έχει δημιουργηθεί ένας νέος καταυλισμός και εκατοντάδες μέλη ΔΕΠ αποχώρησαν μαζικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς του προέδρου.

 

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι οι συλλήψεις έγιναν, αφότου το πανεπιστήμιο ζήτησε από την αστυνομία να παρέμβει χωρίς όμως να γνωστοποιήσει των αριθμό των κρατούμενων. Σύμφωνα με την Washington Square News, αστυνομικοί έλεγαν στους φοιτητές ότι συλλαμβάνονται για ανάρμοστη συμπεριφορά κι εμπόδιζαν την κυκλοφορία.

 

ΗΠΑ: ο χαφιές ξαναχτυπά την πόρτα για την Παλαιστίνη | ΕΦΣΥΝ

 

Συμβαίνουν και στα καλύτερα πανεπιστήμια: Διαδικτυακά τα μαθήματα στο  Κολούμπια

 

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα για να «καθαρίσει» τις σκηνές στο γρασίδι από φοιτητές, που διαμήνυαν ότι εταιρείες με δεσμούς με το Ισραήλ δεν έχουν καμία θέση με το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Καθηγητής της Νομικής εξέφρασε το σοκ του για την κίνηση του προέδρου, γιατί δεν διαταράχθηκε η καθημερινή ζωή του πανεπιστημίου και γιατί επρόκειτο για μια μη βίαιη διαμαρτυρία... Ήταν μια ομάδα φοιτητών που κατασκήνωσαν στο γκαζόν στη μέση της πανεπιστημιούπολης».

 

Στον «χορό» μπήκαν το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και το Κολέγιο Έμερσον, που έστησαν επίσης σκηνές. Φοιτητές στο Πρίνστον, στο Μπράουν και στο Νορθουέστερν πραγματοποιούν διαμαρτυρίες από την Παρασκευή. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.

 

Περισσότεροι από 100 φοιτητές συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη με την κατηγορία της καταπάτησης και το πανεπιστήμιο και το συνεργαζόμενο κολλέγιο Μπάρναρντ έθεσαν σε διαθεσιμότητα δεκάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες.

 

 

Σοκ στον ΟΗΕ μετά τις αναφορές για ομαδικούς τάφους στα διαλυμένα από τους Ισραηλινούς νοσοκομεία

 

Γάζα: Σοκ στον ΟΗΕ μετά τις αναφορές για ομαδικούς τάφους στα διαλυμένα από τους Ισραηλινούς νοσοκομεία

Φωτογραφία αρχείου

 

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε «σοκαρισμένος» από την καταστροφή των νοσοκομείων Νάσερ και Αλ Σίφα στη Γάζα και τις αναφορές για την ύπαρξη ομαδικών τάφων εκεί με εκατοντάδες πτώματα, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

 

Οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν τον εντοπισμό πτωμάτων σε ομαδικούς τάφους σε νοσοκομείο στη Χαν Γιούνις αυτή την εβδομάδα, μετά την εγκατάλειψή του από τα ισραηλινά στρατεύματα. Υπήρξαν επίσης αναφορές για εντοπισμό πτωμάτων και στο Αλ Σίφα ύστερα από επιχείρηση των ειδικών ισραηλινών δυνάμεων.

 

«Νιώθουμε την ανάγκη να σημάνουμε συναγερμό διότι προφανώς ανακαλύφθηκαν πολλά πτώματα», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος του ύπατου αρμοστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

«Κάποια εξ αυτών είχαν δεμένα τα χέρια τους, κάτι που φυσικά υποδηλώνει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και αυτά χρειάζεται να υποβληθούν σε περαιτέρω έρευνες».

 

Η ίδια πρόσθεσε ότι το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσπαθεί να επαληθεύσει τις αναφορές Παλαιστίνιων αξιωματούχων ότι 283 πτώματα εντοπίστηκαν στο Νάσερ και 30 στο Αλ Σίφα.

 

Σύμφωνα με εκείνες τις αναφορές, τα πτώματα είχαν ταφεί κάτω από σωρούς απορριμμάτων και περιλάμβαναν γυναίκες και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Ο Τουρκ, απευθυνόμενος σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών μέσω της εκπροσώπου του, της Σαμσαντανί, αποκήρυξε επίσης τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν στοιχίσει τη ζωή κυρίως σε γυναίκες και παιδιά.

 

Επανέλαβε επίσης την προειδοποίησή του να μην γίνει εισβολή πλήρους κλίμακας στη Ράφα, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «περαιτέρω εγκλήματα θηριωδίας».

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ