Συναγερμός! Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στο Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων

Θετικός στον ιό του Δυτικού Νείλου βρέθηκε ηλικιωμένος άνδρας που έχει και άλλα υποκείμενα νοσήματα και νοσηλεύεται στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Το κρούσμα εντοπίστηκε στους Αγίους Θεοδώρους, σε 70χρονο άνδρα.

 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου επανεμφανίστηκε και έως τις 26 Ιουλίου 2018 είχαν νοσήσει εξαιτίας του 22 άνθρωποι. Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε τις περιοχές όπου μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί κρούσματα, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και ο Δήμος Μεγαρέων με 13 κρούσματα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του loutraki365.gr, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, με το Δήμαρχο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και τους απαιτούμενους ψεκασμούς στην περιοχή.

 

Ο ιός μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένων κοινών κουνουπιών και το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά μέτρα ατομικής προφύλαξης.

 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περυσινή περίοδο είχαν μολυνθεί 48 άνθρωποι στην Ελλάδα.

 

Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;

 

Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα (π.χ. άλογα).

 

Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).

 

Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου;

 

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

Ασυμπτωματική λοίμωξη : Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

 

Ήπια νόσος : Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα φεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

 

Σοβαρή μορφή νόσου : Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα , απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμος, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση .

 

Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα;

 

Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

 

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

 

Συνήθως διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

 

Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

 

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.).

 

Υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου;

 

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του ιού.

 

Γιατί λέγεται ιός του Δυτικού Νείλου;

 

Ονομάσθηκε έτσι, γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937.

 

Σε ποιες χώρες υπάρχουν κρούσματα του Δυτικού Νείλου;

 

Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μ. Ανατολή (Ισραήλ), την Ευρώπη, την Αυστραλία, ενώ το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου μέχρι και σήμερα έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.

 

Από το 1996, μετά την πρώτη μεγάλη επιδημία στη Ρουμανία, έχουν αναφερθεί σποραδικά κρούσματα σε ανθρώπους σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ρουμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ισπανία). Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία εμφανίζονται κρούσματα σε ανθρώπους σε ετήσια βάση. Το 2009 εμφανίστηκαν σποραδικά κρούσματα στην Ιταλία και εφέτος (2010) στην Πορτογαλία.

 

Εξάλλου σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται περιστασιακά κρούσματα σε άλογα και άγρια πτηνά και διαπιστώνεται η μόλυνση των κουνουπιών.

 

Υπάρχει πιθανότητα να μολυνθώ αν κάνω μετάγγιση αίματος ή μεταμόσχευση;

 

Παρότι υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες αναφορές για μετάδοση του ιού με αυτό τον τρόπο, θεωρείται πολύ σπάνιος τρόπος μετάδοσης.

 

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τη μόλυνση;

 

Να αποφεύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών και να κάνω χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα, αλλά και πάνω από τα ρούχα. Χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων το DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (Picaridin (KBR 3023)) και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όμως έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες.