Τι είναι στα αλήθεια οι αγροτικές φυλακές στην Ελλάδα; 10 ενδιαφέροντα trivial

Τώρα που όλοι μιλάνε για την μεταφορά του Κουφοντίνα εκεί, μαθαίνουμε μερικά πράγματα γι’ αυτές

 

Στις αγροτικές φυλακές Βόλου μεταφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής ο καταδικασμένος τρομοκράτης και πολυισοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας, μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

 

Μετά τις τεράστιες αντιδράσεις που έφερε αυτή η μεταφορά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επισημαίνει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των φυλακών. Όπως αναφέρει, οι φυλακές Κορυδαλλού θα μετατραπούν σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και σταδιακά όλοι οι ισοβίτες θα μεταφερθούν σε άλλες φυλακές.

 

 

 

 

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τις αγροτικές φυλακές αλλά και το πώς αυτές λειτουργούν στην Ελλάδα.

 

 

1. Ο θεσμός των αγροτικών φυλακών θεσπίστηκε το 1926 και μόλις το 1930 λειτούργησε η πρώτη οργανωμένη Αγροτική Φυλακή στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

2. Στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά τέσσερις αγροτικές φυλακές στην Αγυά Χανίων, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στην Τίρυνθα Αργολίδας και στην Κασσαβέτεια Μαγνησίας.

3. Οι κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές εργάζονται έως το μεσημέρι, κάτω από την επίβλεψη των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των λεγόμενων «λογοτιμητών», οι οποίοι είναι συνήθως ισοβίτες που έχουν εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής τους και έχουν καλή διαγωγή.

4. Οι αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, σε συνεργασία  με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εφαρμόζουν  πρακτικές  εξοικονόμησης ενέργειας και  βελτίωσης στην αειφόρο χρήση ενέργειας.

5. Οι πρώτες αγροτικές φυλακές δημιουργήθηκαν από απαλλοτρίωση μοναστηριακών εκτάσεων και αγροκτημάτων.

6. Για να μεταχθεί ένας κρατούμενος σε αγροτική φυλακή πρέπει να έχει εκτίσει μέρος της ποινής του σε δικαστική φυλακή (8 χρόνια σε περίπτωση ισοβίων και το 1/5 της ποινής για καθείρξεις άνω των 10 ετών), να έχει πάρει τουλάχιστον μία άδεια και να έχει επιστρέψει και να έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά.

7. H πρώτη αγροτική φυλακή γυναικών στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2017 στον Ελεώνα Θηβών.

 

 

 

 

8. Οι αγροτικές φυλακές ανοίγουν νωρίς το πρωί και κλείνουν με τη δύση του ήλιου και οι κρατούμενοι ζουν σε ημιελεύθερο καθεστώς.

9. Σύμφωνα με νομοθεσία, για τη μεταγωγή κρατουμένου σε αγροτική φυλακή (που ορίζεται από τον νόμο ως ανοικτή φυλακή) πρέπει να προηγηθεί αίτηση του ενδιαφερομένου κρατουμένου.

10. Όσοι κρατούμενοι είναι σε αγροτικές φυλακές έχουν καλύτερο υπολογισμό ημερομισθίων από εκείνους που κρατούνται σε φυλακές κλειστού τύπου όπως ο Κορυδαλλός.

 

 

mikropragmata.lifo.gr