ΧΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ
Το supercar που έμεινε από βενζίνη, το χειρότερο τετράλεπτο της χρονιάς, τα συναισθήματα που πρέπει πάντα να εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες, ο Τζόσεφ κι ο Παπανικολάου.
Πριν από μερικές ημέρες, ο Ολυμπιακός έμοιαζε με supercar που τερμάτιζε το κοντέρ στο κλείσιμο του αγώνα με την Μπαρτσελόνα.
Το βράδυ της Τρίτης (3/2), στην Coca Cola Arena του Ντουμπάι, οι ερυθρόλευκοι έμοιαζαν με supercar που κυνηγούσε και στο τέλος έμεινε από βενζίνη.
Ο Εβάν Φουρνιέ έβαλε το τρίποντο για την παράταση, ο Τόμας Γουόκαπ έβαλε άλλο ένα για το προσπέρασμα (95-98), από εκεί και πέρα όμως οι Πειραιώτες τα έκαναν όλα λάθος.
Τα τελευταία 4:12 στα ΗΑΕ ήταν εφιαλτικά για τους ερυθρόλευκους, που δεν γνώρισαν ήττα εκτός προγράμματος, έχασαν όμως από ομάδα που βρίσκεται στη 13η θέση της κατάταξης. Στο γήπεδό της η Dubai BC παίζει καλά, όμως αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Δεν είναι ομάδα playoffs κι ο Ολυμπιακός είναι πλέον πολύ γεμάτος για να καθαρίζει αυτά τα παιχνίδια.
Τι έγινε στα τελευταία 4:12:
Φάουλ του Μιλουτίνοβ > βολές του Ράιτ για το 97-98
Άστοχο τρίποντο του Φουρνιέ > δίποντο του Μπέικον για το 99-98
Άστοχο δίποντο του Ντόρσεϊ > δίποντο του Καμπενγκέλε για το 101-98
Άστοχο δίποντο του Γουόκαπ
Λάθος πάσα του Βεζένκοβ > Δίποντο του Καμπενγκέλε για το 103-98
Άστοχο δίποντο του Φουρνιέ > δίποντο του Μπέικον για το 105-98
Άστοχο δίποντο του Μιλουτίνοβ
Άστοχο τρίποντο του Φουρνιέ > τρίποντο του Ράιτ για το 108-98
Όλα αυτά που μόλις διαβάσατε, έγιναν σε 3:58. Από το 4:12 για το φινάλε, μέχρι τα 14″ πριν από το τέλος της αναμέτρησης. Μιας αναμέτρησης που σίγουρα αφήνει πολλά θέματα για συζήτηση.
Αν κάποιος θέλει να δει το ποτήρι μισογεμάτο, θα πει ότι ο Ολυμπιακός μπορούσε να πάρει το ματς παρά το γεγονός ότι ο Γουόκαπ είχε 2/7 σουτ, ο Βεζένκοβ 4/11, ο Ντόρσεϊ 6/18 και ο Φουρνιέ 6/16. Αυτοί οι τέσσερις έκλεισαν το ματς με 18/52 σουτ.
Αν κάποιος θέλει να δει το ποτήρι μισοάδειο, θα πει ότι οι Πειραιώτες κυνηγούσαν σε όλο το ματς και δεν άξιζαν την νίκη. Δεν ήταν η καλή ομάδα της βραδιάς, δεν έπαιξαν με συνέπεια ούτε στην άμυνα, ούτε στην επίθεση, δεν ήταν ο Ολυμπιακός που περίμενε να δει ο κόσμος του μετά από τις πέντε συνεχόμενες νίκες στη EuroLeague.
Κάθε ομάδα δικαιούται μια κακή βραδιά, η Dubai BC δεν είναι Βιλερμπάν, δεν είναι η Παρτίζαν των προηγούμενων εβδομάδων, έχει πολύ ταλέντο και παιδιά με μεγάλο κίνητρο, οπότε χρειάζεται ψυχραιμία στο post-game διάβασμα του αγώνα και όσων έγιναν στα 45 λεπτά στην Coca Cola Arena.
Το σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει δυσαρεστημένος με την εικόνα του στα ΗΑΕ.
Στο ημίχρονο οι πόντοι στον αιφνιδιασμό (13-0) και οι πόντοι από τα λάθη του αντιπάλου (15-5) ήταν συντριπτικά υπέρ των γηπεδούχων.
Στο ημίχρονο οι Πειραιώτες είχαν 10 ασίστ για 10 λάθη. Στα επόμενα 20+5 λεπτά είχαν 17 ασίστ για τρία λάθη. Το -12 της ανάπαυλας έγινε Χ στο 40′.
Και τελικά έμεινε αυτή η πικρή γεύση από τα “άσφαιρα” στο έξτρα πεντάλεπτο, την ώρα που οι γηπεδούχοι σκόραραν κατά ριπάς, με αποφασιστικότητα και με ενέργεια που δεν μπορούσαν να ματσάρουν οι αντίπαλοί τους.
Όπως στις νίκες τα συναισθήματα πρέπει να μένουν σε λογικά επίπεδα και να “σβήνουν” μετά από μερικές ώρες, έτσι και στις ήττες η απογοήτευση, ο προβληματισμός, η στενοχώρια πρέπει να έχουν εξαφανιστεί το επόμενο πρωί.
Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει, μπροστά του έχει δύο αγώνες που πρέπει να πάρει (Βίρτους Μπολόνια εντός στις 6/2 και Ερυθρό Αστέρα εντός στις 12/2) για να μείνει σε τροχιά τετράδας και στη συνέχεια θα ψάξει μεγάλες νίκες στο Κάουνας, απέναντι στον Παναθηναϊκό, στο Παρίσι και στο Μόντε Κάρλο για να εδραιωθεί στις θέσεις του πλεονεκτήματος έδρας.
Υ.Γ.: Ο Κόρι Τζόσεφ δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ούτε σωματικά, ούτε αγωνιστικά. Στο Ντουμπάι έκανε κακό στον Ολυμπιακό στα 17:18 που έμεινε στο παρκέ (3 ασίστ για 4 λάθη) και οι Πειραιώτες έχουν ανάγκη από κάτι περισσότερο, έστω στο κατέβασμα και στην οργάνωση.
Υ.Γ.2: Η απουσία του Παπανικολάου προκαλεί ανισορροπία στο ροτέισον, στα σχήματα, στις συνεργασίες. Σε άμυνα κι επίθεση. Ακόμη και σε αυτή την ηλικία, ακόμη και σε αυτή τη φάση της καριέρας του, παραμένει υπερπολύτιμος. Όχι απλά χρήσιμος.
Μπαρτζώκας: “Οι παίκτες παίρνουν τις αποφάσεις, αλλά δεν μπορώ να παραπονεθώ για αυτό”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Μπαρτζώκα μετά την ήττα του Ολυμπιακού από την Dubai BC για την 26η αγωνιστική της EuroLeague.
Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα από την Dubai BC στην Coca Cola Arena με 108-98 για την 26η αγωνιστική της EuroLeague.
Μετά τη λήξη της αναμέτρησης ο Γιώργος Μπαρτζώκας δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως η ομάδα του δεν είχε την απαιτούμενη ενέργεια στο παιχνίδι και τελικά κάποιες λάθος αποφάσεις στοίχισαν τη νίκη στους ερυθρόλευκους.
Οι δηλώσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα
Πρώτα απ’ όλα θέλω να συγχαρώ την Dubai BC για τη νίκη της. Έπαιξαν πολύ καλά σήμερα. Έχουν ασφαλώς πολύ επιθετικό ταλέντο και εμείς έπρεπε να παίξουμε πολύ καλύτερα αμυντικά, αν θέλαμε να κερδίσουμε το παιχνίδι.
Στο τέλος φυσικά παίξαμε αρκετά καλύτερα στο τρίτο και στο τέταρτο δεκάλεπτο. Είχαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε το παιχνίδι όμως πήραμε βιαστικές αποφάσεις. Παρ’ όλο που είχαμε την τελευταία επίθεση και οι δύο ομάδες ήταν στο μπόνους, βιαστήκαμε να εκτελέσουμε.
Πήραμε ένα μαρκαρισμένο σουτ του Ντόρσεϊ και ένα ακόμα του Φουρνιέ και δεν ήταν οι καλύτερες αποφάσεις για να κερδίσουμε το παιχνίδι, όμως είναι αυτό που συνέβη.
Με το τρίποντο του Φουρνιέ πήγαμε στην παράταση, όμως εκεί μετά το πρώτο τρίποντο από τον Γουόκαπ κάναμε τα πάντα λάθος. Όλες οι προσπάθειες, όλες οι επιλογές που πήραμε, ήταν υπό πίεση και αστοχούσαμε. Η Dubai ασφαλώς πήρε αυτοπεποίθηση και με τους πολύ ταλαντούχους επιθετικά παίκτες που διαθέτει χάσαμε.
Είναι οκ. Είναι μία εκτός έδρας ήττα. Μας πονάει επειδή πιστεύαμε στη νίκη, όμως αυτό είναι το μπάσκετ.
Για τις λάθος επιλογές που έκανε και στοίχισαν τη νίκη: “Δεν παίρνω εγώ τις αποφάσεις, οι παίκτες τις παίρνουν. Οι προπονητές παίρνουν αποφάσεις στα τάιμ άουτ. Με τους ταλαντούχους παίκτες που έχουμε με τον Φουρνιέ, τον Ντόρσεϊ και ένα λάθος φυσικά από τον Βεζένκοβ μετά από αμυντικό μας ριμπάουντ, νομίζω πως έκριναν το παιχνίδι.
Όλα έχουν να κάνουν με το ποιος θα βάλει ένα σουτ και ποιος θα χάσει ένα. Δεν μπορώ να παραπονεθώ στους παίκτες. Έκαναν κάποιες επιλογές, πήραν κάποια σουτ, δεν μπήκαν είναι οκ. Δεν μπορώ να παραπονεθώ για αυτό“.
Για το τι μπορούσε να γίνει διαφορετικά στην παράταση: Ασφαλώς αφού χάσεις ένα παιχνίδι, σκέφτεσαι πως θα μπορούσες να έχεις κάνει κάποια διαφορετικά πράγματα. Έτσι είναι όμως το μπάσκετ. Είναι το άθλημα των λαθών. Όταν ξεκινήσαμε την παράταση με το τρίποντο του Γουόκαπ, έπρεπε να καταφέρουμε να παίξουμε καλύτερη άμυνα. Δεχθήκαμε δύο βολές από τον Ράιτ και δύο καλάθια από τον Μπέικον και μετά βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση. Κάθε προσπάθειά μας μετά από αυτό ήταν υπό πίεση.
Αν ο κύριος λόγος της ήττας ήταν η πίεση: “Ξέρετε αυτή η EuroLeague είναι μαραθώνιος. Κάποιες φορές αποδίδεις καλά και κάποιες άλλες όχι. Ήρθαμε εδώ την Κυριακή. Διαφορετικό μέρος, διαφορετικός καιρός και φυσικά το ταλέντο της Dubai. Νομίζω είχαμε έλλειψη ενέργειας σήμερα, δεν ήμασταν τόσο ενεργητική. Γι’ αυτό σκόραρε και τόσους πόντους η Dubai. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να παίξουμε με περισσότερη ενέργεια ειδικά στην άμυνα. Έτσι θα βρίσκαμε ρυθμό και στην επίθεση.
Θα αναλύσουμε όμως το παιχνίδι. Θα δούμε στο βίντεο τι κάναμε καλά και τι όχι. Έτσι είναι η EuroLeague. Μπορείς να χάσεις οπουδήποτε και να κερδίσεις οπουδήποτε ανάλογα με το πως αποδίδεις ο ίδιος. Πρέπει να αποδεχθούμε πως η Dubai έπαιξε καλύτερα σήμερα“.











